Palomestarilta selvät ohjeet Valtteri-myrskyyn: "Jos on terveellä maalaisjärjellä ajateltuna hätä, niin soitetaan hätänumeroon"

Saako kotoa poistua ja miten illalta voi odottaa? Pelastuslaitos kertoo, miten varautua Valtteri-myrskyyn 4:16
Saako kotoa poistua ja miten iltaan kannattaa varautua? Pelastuslaitos kertoo, miten varautua Valtteri-myrskyyn.

Tykkylumi ja todennäköisesti poikkeuksellisen huono ajokeli aiheuttanevat pelastuslaitokselle viikonlopun aikana runsaasti töitä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Juha Gröhn antaa MTV Uutiset Liven haastattelussa selkeät ohjeet siitä, miten Valtteri-myrskyn aikaan tulisi liikkumisen suhteen toimia.

– Ensinnäkään sinne liikenteeseen ei kannata lähteä, jos ei ole aivan pakko. Toivottavasti viikonlopun aikana ei turhanpäiväistä ajoa tapahdu. Työliikennettä ei olekaan kuin muutamilla aloilla, Gröhn ohjeistaa.

Gröhn suosittelee tarkkailemaan sääpalveluista, miten myrsky kehittyy. Ulkona liikkumista 20 vuotta alalla toiminut palomestari ei kuitenkaan kieltäisi.

– En sitä suomalaisena hirveästi pelkäisi. Turhaa liikkumista kävellen ainakin rakennusten ja puiden ympärillä (on kuitenkin syytä välttää), Gröhn tarkentaa.

Tykkylunta tulee todennäköisesti kertymään runsaasti puihin. Kun lisäksi tuulen ennustetaan yltävän koviin lukemiin, niin puita tullee kaatumaan. Myös rakennusten katoilta voi tulla tuulen mukana raskasta lunta alas.

– Huomiota vähän muuallekin kuin liukkaaseen tienpintaa. Pään yläpuolella olevat lumet voivat tulla alas, Gröhn varoittaa.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tviittasi aiemmin, että Valtteri-myrsky voi koskettaa samanaikaisesti satoja tai jopa tuhansia ihmisiä. Tällöin on ministerin mukaan selvää, etteivät kaikki voi saada kiireellistä apua juuri samaan aikaan.

Hän muistuttaa, että pelastuslaitoksen koville joutuessa jokainen voi toimia tilanteen helpottamiseksi käyttämällä hyvää harkintaa ja varautumalla myrskyyn omatoimisesti.

Myös palomestari Gröhn toivoo ihmisiltä harkintakykyä.

– Jos on terveellä maalaisjärjellä ajateltuna hätä, niin soitetaan hätänumeroon. Ehkä eläinpelastustehtävät ja villieläintehtävät eivät ole nyt päällimmäisiä, Gröhn toteaa.

Mitkä tehtävät sitten ovat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen todennäköisesti hyvin kiireisen viikonlopun tehtävälistan kärkipäässä?

– Ensimmäisenä on liikennehäiriöt mielessä. Uskotaan myös, että puuvaurioita tulee paljon. Ne koskettavat meitä, jos ne uhkaavat välittömästi ihmisiä, rakennuksia tai muuta liikennettä. Kiireettömiä puretaan myrskyn jälkeen pois. Sähkökatkoihin kannattaa myös kotona varautua, Gröhn sanoo.

Valtteri-lumimyräkkä saapui jo länsirannikolle – meteorologi kertoo, kuinka hurja myrsky etenee 2:58
Valtteri-lumimyräkkä saapui jo länsirannikolle – meteorologi kertoo, kuinka hurja myrsky etenee.

Lue myös:

    Uusimmat