Aamun ajokeli on laajalti huono ja HSL supistaa junaliikennettä, mutta Valtteri-myrskystä on jäljellä enää rippeet – MTV seurasi hetki hetkeltä myrskyn etenemistä

No nyt on talvipuuhaa! Näin Helsingin Kallio taipuu lumilautailuun myrskyn jälkeen 3:48
Katso videolta miten lumilautailijat innostuivat temppuilemaan keskellä Helsinkiä!

Valtteriksi nimetty lumimyräkkä on tullut Suomeen. MTV Uutiset seuraa talvimyrskyä tässä artikkelissa.

Kuvasitko myrskyn voiman?


Lähetä videosi tai kuvasi meille mobiililaitteella osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat tai WhatsApp-sovelluksessa numeroon 040 578 5504.

Maanantai 31.1.

5.45: Helsingin seudun liikenteen HSL:n A- ja K-junat kulkevat maanantaina harvennetuin 20 minuutin vuorovälein. 

– Odotettavissa on hankalat keliolosuhteet pöllyävän lumen takia. Supistamalla junaliikennettä pyritään varmistamaan se, että kulussa olevat junat pääsevät kulkemaan ongelmitta, HSL tiedottaa.

5.02: Viikonloppuna riehuneesta Valtteri-myrskystä on tänään jäljellä enää rippeet. Lunta sataa tänään Uudellamaalla, Keski-Suomessa ja Itä-Suomessa. Paikoitellen lunta voi kertyä noin viiden senttimetrin verran, sanoi päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen STT:lle.

Länsi-Suomessa on poutaista ja aurinkokin voi vilahtaa. Myös Lappiin ennustetaan tälle päivälle poutaa ja paikoin selkeää. 

Ajokelin ennustetaan olevan iltapäivään asti huono maan keski- ja eteläosissa sekä Itä-Suomessa.

Sunnuntai 30.1.

23.21: Sähköttä on tällä hetkellä vajaat 250 taloutta.

Myrsky on laantunut, mutta Forecan meteorologi Aleksi Jokela muistuttelee vielä varaamaan huomenna aikaa liikkeellelähtöön – varsinkin jos on autolla liikkellä pienemmillä teillä. Katso Jokelan sääennuste ja ohjeet alempaa artikkelista.

Myös lähijunaliikenteessä on huomenna muutoksia. Lue lisää tästä!

21.45: Sähköttä on tällä hetkellä vajaat 800 taloutta yhteensä yhdeksän eri kunnan alueella. 

21.03: Valtatiellä 6 on sattunut neljän henkilöauton liikenneonnettomuus Kouvolan Keltin kohdalla. Onnettomuudessa oli osallisena viisi ihmistä. Pelastuslaitoksen mukaan kaikki ovat päässeet omatoimisesti ulos autoista. Yksi henkilö loukkaantui turmassa lievästi. Raivaus- ja tiealueen siivoustöiden aikana tie kokonaan suljettu liittymien Tervaskangas - Simolanmäki välillä. 

20.33: Vaikka myrsky on heikkenemään päin, suosittaa Forecan meteorologi Aleksi Jokela varaamaan lisäaikaa liikkeellelähtöön maanantaiaamuna. Varsinkin pienemmät tiet voivat olla paikoin vielä huonossa kunnossa. Lue lisää tästä artikkelista.

Katso videolta sääennuste huomiselle!

Väistyvätkö lumisateet arjen tieltä? Meteorologi kertoo, minne tulee vielä lisää lunta 2:39

20.15: Osa pääkaupunkiseudun lähijunista kulkee huomenna harvennetuin välein. Lue tästä artikkelista lisää.

19.58: Valtteri-myrskyn aiheuttamasta lumimyräkästä on jäljellä enää rippeet, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen.

Itäosissa maata lumisateet jatkuvat.

–  Keski-Suomessa ja siitä itään päin hipsuttelee lunta vielä, kertoi Tuovinen STT:lle sunnuntai-iltana.

Kertymät ovat viikonloppua vähäisempiä, mutta paikoitellen lunta voi kertyä viisikin senttiä. Lähellekään viikonlopun määriä ei kuitenkaan päästä.

18.13: Valtteri-myrsky alkaa vaimentua iltaa kohden, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Tällä hetkellä voimakkaimmat lumipyryt sijoittuvat Hankoniemeen ja Porkkalanniemeen maan etelärannikolle.

Etelärannikon tuntumaan on kertynyt eniten lunta myös koko viikonlopun aikana. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eveliina Tuovisen mukaan kaikkein eniten lunta on tullut Kymenlaaksossa ja Uudenmaan tienoilla. Lohjalla ja Espoossa lunta on satanut viikonlopun aikana 26 senttimetriä.

Laajoilla alueilla Etelä-Suomessa ja Keski-Suomen eteläosissa lunta on tullut parinkymmenen sentin verran.

17.15: Yli 1200 taloutta yhteensä yhdeksän eri kunnan alueella on yhä sähköttä.

16.30 Lunta tuprutti myös pääkaupunkiin useita kymmeniä senttimetrejä ja tämä sai lumilautailijat innostumaan. MTV Uutiset Live kuvasi kun lumilautailijat temppuilivat keskellä Helsikiä. Lue lisää tästä artikkelista.

15.28: Helsingin seudun liikenne HSL kertoo Twitterissä, että liikenteessä on edelleen pieniä myöhästymisiä.

– Joitakin vuoroja joudutaan perumaan, mutta suurin osa liikenteestä kulkee aika lailla ajallaan, HSL toteaa.

Tarkemmat tiedot HSL:n liikenteen poikkeuksista löytyvät täältä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lumitöitä Paloheinässä, suksilla kauppaan Oulunkylässä – näin huikea lumipäivä on sujunut Helsingissä!

Lumitöitä Paloheinässä, suksilla kauppaan Oulunkylässä – näin huikea lumipäivä on sujunut! 8:24

13.51: Energiateollisuuden ylläpitämän sähkökatkokartan mukaan Suomessa on tällä hetkellä vähän yli 1 800 sähkötöntä asiakasta, jotka jakautuvat 18 kuntaan.

Eniten sähköttömiä on Salossa, jossa 733 asiakasta on ilman virtaa. Myös Jomalassa (421), Pukkilassa (185) ja Vihdissä (132) on useammalla kuin sadalla asiakkaalla sähkökatkoksia.

Vielä aamukymmeneltä sähköttömiä asiakkaita oli noin 3 300. Toisaalta kello 13:sta mennessä vahinkomäärä oli jo ehtinyt tippua 1 200:aan.

13.47: Valtteri-myrskyn aiheuttamat tuuli- ja kelivaroitukset ovat hieman lieventyneet aiemmasta, kertoo Ilmatieteen laitos. Ahvenanmaalla ja lounaisella merialueella voi tuulla silti Ilmatieteen laitoksen mukaan 23 metriä sekunnissa keskiyöhön saakka.

Länsi-Suomen merivartiosto tviittasi tänään aamulla, että tuulenpuuskat Ahvenanmaalla ovat yltäneet jopa 30 metriin sekunnissa ja kehotti ihmisiä varovaisuuteen.

Ajokeli on huono maan eteläosassa. Vaarallisen ajokelin varoitus ei ole enää voimassa Keski-Pohjanmaalta ylöspäin.

12.07: Lennonjohtaja Manne Koponen on jakanut Twitterissä videon, jossa hän kertoo näkyvän, miten Helsinki-Vantaan lentoasemalla puhdistettiin 2,5 kilometriä pitkä kiitorata.

– Harjaus kestää 12 minuuttia ja eilen tarvittiin kaksi harjausta tunnissa, Koponen sanoo.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

11.53: Halliyrittäjä Timo Maakannas kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että Käpylästä sijaitsevan kuplahallin katolta on poistettu eilisillasta lähtien lunta.

– Nyt lumet on saatu pääosin pois. Nyt siivotaan kuplahallin reunoja, ettei lumi pääse painamaan, Maakannas sanoo.

– Meillä on juoksuhaudan tyyppiset ratkaisut eli noin metri hallin reunoilta putsataan siistiksi koko jalkapallohallin alueelta, Maakannas jatkaa.

Maakannas arvioi, että Käpylään lunta on Valtteri-myräkän myötä tullut noin 15 senttiä.

– Tässä on iso aukea, joten kaikki lumi tuli tuulen kanssa toiselle puolelle. Paikoitellen olisi ollut 50–70 sentin kinoksia, mutta olimme täällä jo, kun lumisade alkoi. Ei päässyt niin isoja kinoksia syntymään, Maakannas arvioi.

– Mikäli olisi vain ihmetelty ja odoteltu, että kukas tekee, niin se ei kokemukseni mukaan kuplahalleissa toimi. Täällä pitää olla heti, kun se sade alkaa ja tehdä taakkaa pienemmäksi, Maakannas toteaa.

– Nämä eivät välttämättä kestä Valtterin tai pienemmänkään lumimyrskyn aiheuttamaa painoa, Maakannas jatkaa.

Kuplahalliyrittäjän mukaan ihmisten houkuttelu lumitöihin vaati "vähän töitä".

– Meilläkin on ollut yhteensä 70 työntekijää tässä reilun vuorokauden aikana. On ollut lumenpudotusyritystä, talkoolaisia ja nyt on jalkapallojoukkueiden nuoria pelaajia ja vanhempia, Maakannas luettelee.

– Yö meni lumenpudotusyrityksen ja nuorten jalkapalloilijoiden, vetreiden kundien avulla. Nyt on ollut niin sanottuja talkoolaisia vähän enemmän, Maakannas jatkaa.

Ihan miten vain lumia ei voi lähteä kuplahallin päältä tiputtamaan, Maakannas muistuttaa.

– Ensimmäinen on tietysti turvavaljaat. Sen lisäksi pitää olla oikeanlaiset kengät ja varusteet, Maakannas sanoo.

– Sitten pitää olla fyysistä kuntoa. Itse mietin, että 5–6 leukaa pitää pystyä vetämään. Kiipeilijöillä on omat tekniikat. He ottavat vaijerista kiinni, vetävät siitä niin sanotusti leuan ja pitävät hetken tauon ja kiinnittävät turvavaljaat. Usein 3–4 samassa porukassa. Jos tulee liukastumisia, niin ollaan heti auttamassa, Maakannas jatkaa.

11.30: Varsinais-Suomen päivystävän palomestarin Mika Viljasen mukaan sunnuntain vastainen yö sujui Varsinais-Suomessa rauhallisesti.

– Ainoastaan muutamia autolla ulosajoja ja muutamia vahingontorjuntatehtäviä. Odotettiin runsaampaa tehtävämäärää, mutta hyvä näin, Viljanen sanoo.

– Selkeästi eilen ollut varmasti vähemmän liikennettä ja säätila on osattu ottaa huomioon, Viljanen jatkaa.

Tänään on kuitenkin yhä hyvä pysyä poissa liikenteestä, jos sinne ei ole aivan pakko lähteä, Viljanen tähdentää.

– Kun katsoo ikkunasta ulos, niin jokainen ymmärtää, että keli on aika tuulinen ja lunta pöllyää. Jos autolla pitää lähteä liikenteeseen, niin varovaisuutta ja aikaa mukaan, Viljanen ohjeistaa.

Varsinais-Suomessa sähkökatkokset ovat Viljasen mukaan painottuneet tietyille alueille.

– Saaristoalueelle ja Salon alueelle. Jokin aika oli vajaat tuhat asiakasta ilman sähköä, mutta näistä sähkökatkoksista ei ainakaan vielä ole aiheutunut meille tehtäviä, Viljanen kertoo.

Palomestarin mukaan sunnuntain tilannetta helpottaa pelastuslaitoksen näkökulmasta se, että ennusteiden mukaan kovimmat tuulet jäävät merialueille.

– Mantereen puolella, jossa riskit esimerkiksi puiden kaatumisten suhteen ovat suuremmat, niin tuuli on sen verran rauhallisempi, ettei ole tullut tämäntyyppisiä tilanteita, Viljanen toteaa.

Sunnuntaiksi merialueille on luvattu tuulia, joiden nopeus voi olla 25 metriä sekunnissa.

– Meillä saaristo on enemmän kesäasukaspainotteisia. Tietysti sielläkin on vakituista asutusta, mutta meillä on siellä sopimuspalokuntia ja vastaavia, että pystytään sielläkin hoitamaan pelastustoimen palvelut, Viljanen sanoo.

10.47: Vaikka lumisateet pääosin jäävät sunnuntaina lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön määristä, niin Forecan meteorologin Kristian Roineen mukaan ajokeli pysyy heikkona.

– Voi sanoa, että Etelä- ja Keski-Suomeen lumisateita osuu sen verran, että ajokeli on huono tai jopa erittäin huono. Riippuu siitä, miten kunnossapito on ehtinyt tähän mennessä sataneita lumia aurata pois, Roine toteaa.

– Olisin aika rauhallisin mielin. Ei kyllä kannata olla kiirettä minnekään liikenteessä, Roine jatkaa.

10.41: Meteorologi Kristian Roine Forecalta sanoo MTV Uutiset Livelle, että suurimmat lumisateet osuivat lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön aikana Uudellemaalle.

– Useampi kymmenen senttiä on tullut lunta. Etenkin Espoon Nuuksio erottuu. Siellä on lumipeitteen paksuus on 53 senttiä. Kouvolassakin 50 senttiä ja yli 40 sentin lukemia on Salpausselän eteläpuolella useita, esimerkiksi Lahden ja Hyvinkään tienoilla, Roine kertoo.

Lumipyry jatkuu edelleen. Sateet ovat kuitenkin jonkin verran heikentyneet. Roinen mukaan sunnuntain aikana uutta lunta voi kertyä vielä 5–10 senttiä.

– Uudellamaalla ei juurikaan sateita ole, vaan ne ovat Päijät-Hämeen, Lahden ja Kouvolan tienoilla. Siitä vähän pohjoiseen eli Pirkanmaan eteläosiin, Keski-Suomen maakunnan eteläosiin ja Etelä-Savoon. Siinä ovat selvimmät isot lumisateet, Roine toteaa.

Näillä alueilla voi meteorologi Roineen mukaan ”helposti” kertyä kymmenen senttiä lisää lunta.

Lumentulo siis monin paikoin rauhoittuu, mutta miten on tuulien laita?

– Maa-alueille ei ole mitään hirveän voimakkaita myrskypuuskia odotettavissa. Voimakkaimmat tuulet ovat olleet Ahvenanmerellä ja pohjoisella Itämerellä. Siellä keskituuli on noussut 25 metriin sekunnissa, Roine toteaa.

– Manner-Suomen osalta on kyllä tuulista. Pohjoistuuli on puuskissa navakkaa, mutta se ei ole poikkeuksellista. Pikemminkin tavallinen tuulinen päivä, Roine jatkaa.

Meteorologin mukaan Valtteri-myrsky liikkuu ”erittäin hitaasti”. Vaikka se heikkenee, niin matalapaine vaikuttaa ainakin osissa Suomea vielä alkuviikostakin.

Valtteri-myrsky toi yön aikana Uudellemaalle paksuja kinoksia – näillä alueilla eniten lunta 4:22
Katso meteorologin haastattelu tästä.

8.34: Keski-Uudenmaan Pelastuslaitoksen näkökulmasta sunnuntain vastainen yö sujui "varsin rauhallisesti".

– Tehtäviä on ollut kaiken kaikkiaan kuusi, joista neljä liikenneonnettomuutta, pelastuslaitos kirjoittaa Twitterissä.

Pelastuslaitoksen mukaan myrskyvaroitus on otettu hyvin huomioon ja liikenne on ollut rauhallista.

– Katolta putoavaa lunta on syytä varoa, varoittaa pelastuslaitos.

8.17: Eiliseen verrattuna tuulet yltyvät tänään, ja pahimmillaan eteläisen Suomen rannikkoalueilla voi tuulla 23–25 metriä sekunnissa kymmeneen saakka illalla, kertoo Ilmatieteen laitos.

7.28: Helsingin seudun liikenne HSL arvioi, että lumimyräkkä voi vaikuttaa myös sunnuntaina laajalti raitiovaunuliikenteeseen.

Syyksi ilmoitetaan yksinkertaisesti sääolosuhteet ja poikkeusten arvioitu kesto on 6.57–19.

Jo eilen HSL tiedotti, että Valtteri-myräkkä voi vaikuttaa paikallisjunaliikenteeseen sunnuntaihin kello 21 saakka.

7.15: Suomessa on tällä hetkellä sähköttä noin 1 900 asiakasta, kertoo Energiateollisuuden ylläpitämä sähkökatkokartta.

Sähköttömiä asiakkaita on kymmenessä kunnassa. Eniten ongelmia on tällä hetkellä Salossa, Vihdissä ja Hammarlandissa. Myös Finströmissä, Inkoossa ja Siikaisissa riittää tekemistä.

Sähkökatkokartta ei erittele, mistä sähkökatkot johtuvat.

6.58: Merialueilla mitataan tänään eilistäkin kovempia myrskylukemia, kertoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela. Tuuli voi yltyä jopa 25 metriin sekunnissa.

Jokelan mukaan lumisateet näyttäisivät jatkuvan eteläisessä Suomessa aina maanantaille asti, joten lumitöitä on edelleen luvassa.

6.45: Tältä Helsingissä näytti lauantai-iltana Valtteri-myrskyn riepotellessa aluetta.

6.09: Yön aikana sähköttömiä kotitalouksia on ollut enimmillään vajaat 5 000, mutta aamun aikana noin tuhat.

5.16:  Valtteri-myrsky jatkaa puhkumistaan. Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskyn ja lumisateiden painopiste siirtyy tänään lännestä itään. Eniten lunta sataa Helsingistä Kymenlaaksoon ulottuvalla vyöhykkeellä. Iltaan mennessä Etelä-Suomen rannikon tuntumaan voi kertyä lunta 30 senttimetriä. Illalla lumisade alkaa hiljalleen heiketä.

Ajokelin ennustetaan olevan iltaan asti huono tai erittäin huono koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta.

5.04: Fintrafficin tieliikennekeskuksen mukaan liikenne oli sujunut illan ja yön aikana yllättävän hyvin. Tieliikennekeskuksen tietoon oli tullut vain muutama pieni ojaanajo.

Lauantai 29.1.

23.52 Valtteri-myrskyn tähän mennessä suurin lumikertymä on mitattu Salossa Varsinais-Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitos Twitterissä. Salossa lunta on satanut 22 senttimetriä lunta.

23.42 Sähköttä on tällä hetkellä yli 3600 taloutta 19 eri kunnan alueella. Eniten katkoksia on Energiateollisuuden sähkokatkokartan mukaan Salon ja Raaseporin alueella.

23.22 Yli 3500 taloutta 19 eri kunnan alueella on tällä hetkellä sähköttä, kertoo Energiateollisuuden sähkökatkokartta.

22.54 MTV Uutisten toimittaja Pyry-Jukka Peltomäki kertoo, että liikenteessä on sattunut useita pienempiä peltikolareita ja ajokeli on tällä hetkellä erittäin haasteellinen kinostuvan lumen vuoksi.

Näin Pelomäki raportoi Helsingin keskustasta myrskyn keskeltä – katso video alta!

MTV Uutisten toimittaja raportoi Helsingin keskustasta, miltä Valtteri-myrsky näyttää tällä hetkellä 2:01

Lumisateiden voimakkuuteen ja sataneeseen lumimäärään nähden tieliikenteessä on tänään selvitty toistaiseksi kohtalaisen vähillä vahingoilla, arvioidaan Fintrafficin tieliikennekeskuksesta.

21.57 Sähköttä on tällä hetkellä yli 2000 taloutta 14 eri kunnan alueella, kertoo Energiateollisuuden sähkökatkokartta.

21.44 Tänä iltana Hangossa mitattiin kymmenen minuutin keskituulen voimakkuudeksi 21,1 metriä sekunnissa, minkä vuoksi Valtterista tuli virallisesti myrsky, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen Twitterissä.

Tuulien ennustetaan olevan voimakkaimmillaan ensi yönä vuorokauden vaihtuessa.

21.06 Fintrafficin mukaan tällä hetkellä 98 prosenttia lähijunista kulkee aikataulussaan. Kaukojunista puolestaan 77 prosenttia kulkee aikataulussaan. VR on aiemmin tiedottanut kaukojunien viivästyksistä. Myöhästymiset ovat tällä hetkellä noin 20-40 minuutin luokkaa.

20.53 Laivaliikenteen osalta ei toistaiseksi ole tiedossa peruuntumisia matkustajaliikenteessä.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, että Tallinkin laivat seilaavat normaalisti. On kuitenkin mahdollista, että Ahvenanmaalla ei pysähdytä.

– Nyt yöllä jää nähtäväksi, pääseekö käymään Ahvenanmaalla. Ilmeisesti huomenna aamupäivällä on pahempi myräkkä Ahvenanmerellä. Muuten liikennöimme normaalisti, Nöjd kertoo.

20.27 Lumentulo voimistuu entisestään. Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta tulee nyt jopa useita senttimetrejä tunnissa.

20.13 Sähköttömiä talouksia on tällä hetkellä yli 1200 kahdessatoista eri kunnassa, kertoo Energiateollisuuden sähkökatkokartta.

19.11 Lunta voi kertyä Etelä-Suomeen jopa kymmeniä senttimetrejä. Merialueilla on voimakkaita tuulia, mutta merialueiden osalta pahin on edessä vasta huomenna. Lue tästä artikkelista lisää.

Katso alla olevalta videolta MTV Uutiset Liven sääennuste!

Miltä Valtteri-myrskyn tila näyttää iltapäivästä? Meteorologi Aleksi Jokela kertoo 5:10

18.30 Junaliikenteessä on viivästyksiä useilla eri junavuoroilla. VR kertoo tarkemmin myöhästymisistä sivuillaan. Kyseessä on noin 15-20 minuutin viivästykset sääolosuhteiden vuoksi.

18.17 Finavia kertoo, että kiitotiet pidetään turvallisessa kunnossa. Finavia varoittaa mahdollisista viivästyksistä lentoliikenteessä ja kertoo seuraavansa Valtteri-myrskyn etenemistä tarkasti.

Matkustajia kehotetaan seuraamaan käyttämiensä lentoyhtiöiden tiedotteita. Lue lisää tästä artikkelista.

18.13 Yli 1700 taloutta on tällä hetkellä sähköttä seitsemän eri kunnan alueella.

18.08 Ajokeli heikkenee nopeasti myös Varsinais-Suomessa. Löydät artikkelista alempaa myös Varsinais-Suomen poliisin yleisjohtajan haastattelun.

18.00 Ilman sähköjä on nyt reilut  2 100 taloutta. Sähköttömiä talouksia on muun muassa Salossa, Porvoossa, Teuvalla, Paimiossa ja Liedossa.

17.57 Helsingin seudun liikenne HSL kertoo Twitterissä, että poikkeukset liikennöinnissä ovat mahdollisia raitiovaunuissa 1, 2, 3, 4, 4S, 5, 6, 7, 8, 9 ja 10 sääolosuhteiden vuoksi. 

17.13  Väyläviraston kunnossapito-osaston johtajan Magnus Nygårdin mukaan tilanne Uudellamaalla on vielä hyvä olosuhteisiin nähden.

Uudellamaalla Valtteri-myrsky on riehunut vasta joitain tunteja. Lunta on odotettavissa 20–30 senttimetriä, paikoin enemmänkin.

– Erittäin haastavaksi lumipyryn tekee se, että täällä tuulee noin 10 metriä sekunnissa ja puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa.

– Lumi tulee kinostumaan. Aurauskalusto on liikkeellä ja auraa jatkuvasti.

Nygårdin mukaan tilannetta helpottaa se, että lumimyräkkä ajoittuu viikonlopulle. Nygård toivoo silti malttia liikenteeseen. 

Nygärd kertoo, että rautateiden puolella lumimyräkkä tulee aiheuttamaan paljon lisää töitä. 

– Siellä on varauduttu erityisesti etelässä ja varsinkin kaakon suunnalla myös extraresurssein, niin kuin tiepuolellakin on otettu kaikki mahdolliset resurssit käyttöön täällä etelässä.

17.05 Varsinais-Suomessa ajokeli heikkenee nopeaan tahtiin kun valtaosa sateesta tuleekin jo nyt lumena, kertoo Fintraffic.

17.03 Kolmostiellä Hämeenlinnan Ojoisten liittymän kohdalla ajokaista suljettu liikenteeltä liikenneonnettomuuden takia toistaiseksi.

16.55 Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan  sähköttömiä talouksia on tällä hetkellä yli 800 yhdessätoista eri kunnassa.

16.34 Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan  sähköttömiä talouksia on tällä hetkellä hieman alle 500 yhdeksässä eri kunnassa.

16.25 Ilmatieteen laitos varoittaa Uudellamaalla äärimmäisen huonosta ajokelistä. Varsinais-Suomen poliisin yleisjohtaja Pertti Läksy muistuttaa, että keliolosuhteet ovat hankalat myös Varsinais-Suomessa, jossa on voimassa varoitus vaarallisesta ajokelistä. Lunta on kinostumassa ja puita voi kaatua teille.

– Jos vain mahdollista, niin parempi olisi ettei lähde minnekään. Jos on pakko liikkua, niin kannattaa käyttää isompia väyliä, jos se vain sopii reittisuunnitelmaan, Läksy ohjeistaa.

Hän muistuttaa, että on hyvä ottaa lämmintä vaatetta mukaan autoon, jos liikenteeseen on pakko lähteä.

– Ajonopeudet on pidettävä maltillisina ja varauduttava siihen, että matkanteko saattaa katketa.

Katso Varsinais-Suomen poliisin yleisjohtaja Pertti Läksyn haastattelu kokonaan alla olevalta videolta!

Lounais-Suomen poliisilaitoksen yleisjohtaja kertoo, onko Valtteri-Myrsky aiheuttanut poliisille ylimääräisiä operaatioita iltapäivällä 2:10

15.58 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Juha Gröhn suosittelee välttämään autoilua, ellei liikenteeseen ole aivan pakko lähteä. Lisäksi hän varoittaa liikkumasta rakennusten ja puiden välittömässä läheisyydessä. Tykkylunta on kertymässä paljon ja puita voi myös kaatua Valtteri-myrskyn aikana. Lue lisää MTV Uutiset Liven tekemästä haastattelusta.

Katso alla olevalta videolta Juha Gröhnin ohjeet myrskyn ajaksi!

Saako kotoa poistua ja miten illalta voi odottaa? Pelastuslaitos kertoo, miten varautua Valtteri-myrskyyn 4:16

15.25: Valtteriksi vaikuttaa jo melko laajalti Suomen länsiosassa ja on saapunut myös Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen

Aiemmat ennusteet pitävät edelleen paikkansa, ja parhaillaan myrsky on iskemässä myös Uudellemaalle ja pääkaupunkiin Helsinkiin.

– Se laajenee vielä itään päin seuraavien tuntien aikana, Tuovinen kertoi ennen iltapäiväkolmea.

Uudellamaalla on voimassa hyvin vaarallisen liikennesään varoitus tänään kello kolmesta iltapäivällä puoleen yöhön asti.Sellaisesta varoitetaan ensimmäistä kertaa voimassa olevan asteikon historiassa.

15.17: Valtterin lumipyryalue on saavuttanut pääkaupunkiseudun. Asiasta kertoo liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Twitterissä.

Sen mukaan lauhtuminen on myös liukastuttanut teitä.

14.52: MTV Uutiset seuraa Valtteria kirjaimellisesti hetki hetkeltä kuvaamalla Kirkkonummen Veikkolassa talon pihalla olevan auton peittymistä lumeen. Lunta on ennustettu tulevaksi jopa yli puolen metriä.

14.43: Valtteriksi nimetty myrsky vaikuttaa jo melko laajalti Suomen länsiosassa, kertoo Ilmatieteen laitos. Myrsky on saapunut myös Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan.

Aiemmat ennusteet myrskyn osalta pitävät edelleen paikkansa, ja seuraavaksi myrsky iskee Uudellemaalle.

Uudellamaalla vallitsee äärimmäisen huono ajokeli tänään iltapäiväkolmesta eteenpäin. Sen lisäksi ajokelit huononevat Ilmatieteen laitoksen mukaan koko maassa lukuun ottamatta Keski- ja Pohjois-Lappia sekä Pohjois-Karjalaa.

14.28: Tampereen kaupunki on varautunut lumentuloon täydellä kunnossapidon kapasiteetilla. Aurausjärjestys on pääteistä pienempiin, viimeisimpänä asuntokadut, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Kaupungin kunnossapitäjät toivovat, että asuntokaduilla vältettäisiin kadunvarsipysäköintiä.

Tampereen sähkölaitos kertoo varautuneensa mahdollisiin sähköverkon vikoihin päivystysvahvuutta lisäämällä.

Pohjois-Savon pelastuslaitos varoittelee Twitterissä lumentulosta ja huonosta ajokelistä, joka kestää huomiseen asti.

– Muista riittävä turvaväli, lapio peräkonttiin sekä lämmintä vaatetta mukaan! Pohjois-Savon pelastuslaitos tiivistää ohjeen tiellä liikkujille.

14.08: Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tviittaa, että tämänpäiväinen, Valtteriksi nimetty myrsky voi koskettaa samanaikaisesti satoja tai jopa tuhansia ihmisiä. Tällöin on ministerin mukaan selvää, etteivät kaikki voi saada kiireellistä apua juuri samaan aikaan.

Hän muistuttaa, että pelastuslaitoksen koville joutuessa jokainen voi toimia tilanteen helpottamiseksi käyttämällä hyvää harkintaa ja varautumalla myrskyyn omatoimisesti.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

12.15: Myrsky ei ole vielä toistaiseksi näkynyt Turun pelastuslaitoksen tehtävissä, vaan tilanne on rauhallinen ja pelastuslaitos pääasiassa seuraa säätilan kehittymistä. 

– Selkeästi pientä lumisadetta on ja tuuletkin alkavat voimistumaan, mutta tilanne on tällä hetkellä rauhallinen, päivystävä palopäällikkö Mika Viljanen kertaa tilannekuvaa Turussa.

Viljasen mukaan tänään Turun pelastuslaitoksella on normaali miehitys. Voimistuvaan myrskyyn ollaan kuitenkin varauduttu.

– Tilanne- ja johtokeskuksen osalta, eli (varaudumme) tilannekuvan ja yksiköiden liikuttamiseen liittyviin tukitoimintojen vahvistamiseen, Viljanen täsmentää palolaitoksen varautumista. 

Ennakkotietojen mukaan tilanne alkaa näkymään pelastuslaitoksellekin asti tunnin, kahden kuluessa. 

– Sanotaanko, että huipentuma tulee olemaan illasta aamuyöhön meidän alueellamme. Tykkylumen osuus ja huono ajokeli tulevat painottumaan iltaan. 

Päivystävä palopäällikkö Mika Viljanen kommentoi Turun alueen tilannetta suorassa MTV Uutiset Liven lähetyksessä noin kello 15.15. 

11.10: Vaikka lumisateet ovat jo alkaneet Satakunnassa ja Pohjanmaan rannikolla, Valtteri-lumimyräkkä iskee Suomeen toden teolla illan aikana.

Valtteria ennakoiden Uudenmaan alueella liikennesäätä koskeva varoitus on nostettu Ilmatieteen laitoksella luokkaan hyvin vaarallinen.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Ilmatieteen laitoksen varoituskartalla varoitetaan äärimmäisen huonosta ajokelistä punaisella värillä. Tämä asteikko on tosin ollut käytössä vasta muutamia vuosia.

Ilmatieteen laitoksen varoituskartan punainen väri tarkoittaa sitä, että liikenteessä on todennäköisesti suuria häiriöitä ja liikenneyhteydet voivat olla kokonaan poikki. Onnettomuusriski on huomattava.

Mitä Valtteri-myrskyn sitten käytännössä odotetaan aiheuttavan, Forecan meteorologi Anna Latvala?

– Teille kertyy nopeasti märkää lunta lumisateen aikana. Samalla tuuli voimistuu ja näkyvyys muuttuu todella huonoksi. Illasta alkaen maan lounaisosassa ja läntisellä Uudellamaalla osa sateesta muuttuu vedeksi, joten illasta alkaen sohjoa tulee teille, Latvala kertoo.

Lue tarkempi ennuste täältä.

Valtteri-lumimyräkkä saapui jo länsirannikolle – meteorologi kertoo, kuinka hurja myrsky etenee 2:58
Valtteri-lumimyräkkä saapui jo länsirannikolle – meteorologi kertoo, kuinka hurja myrsky etenee.

10.44: Helsingin kaupunkiympäristön toimiala kertoo olevansa täydessä valmiudessa auraamaan kaupungin katuja – ensimmäisenä pääkadut ja joukkoliikenteelle tärkeät kulkureitit.

Eri pelastuslaitokset kehottavat ulkona ja tiellä liikkujia maltilliseen käytökseen. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos tviittaa, että ulkona liikkuminen kannattaisi pääkaupunkiseudulla ajoittaa tänään aamupäivään.

– Lumimyrsky lähestyy ja ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen, malttia niille, jotka ovat liikkeellä. Pidetään myös pelastustiet aurattuina hälytysajoneuvoille, että apu saadaan tarvittaessa nopeasti paikalle, toivoo puolestaan Helsingin pelastuslaitos Twitterissä.

8.57: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos suosittelee, että ihmiset ajoittaisivat ulkona liikkumisen aamupäivään.

– Luvassa runsaita sateita, tuulta ja erittäin huonoa ajokeliä koko Uudellemaalle, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kirjoittaa Twitterissä.

Pelastuslaitoksen mukaan Uudellamaalla saattaa myös olla sähkönjakelussa häiriöitä.

– Villasukat esille, pelastuslaitos ohjeistaa.

 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.46: Valtteri-myrskyn vuoksi ajokelit huononevat koko maassa lukuun ottamatta Keski- ja Pohjois-Lappia sekä Pohjois-Karjalaa, kertoo Ilmatieteen laitos. Lapissa Inarin ympäristössä ajokeli voi olla kuitenkin mahdollisesti vaarallinen aamupäivällä.

8.45: Siinä missä Suomessa odotetaan Valtteri-myrskyä, Ruotsissa lauantain otsikoissa vilisee Malik-myrsky. Kyse on samasta myrskystä, ja myös Ruotsissa sen odotetaan aiheuttavan laajoja ongelmia, kertoo muun muassa Aftonbladet.

Malikin odotetaan iskevän Ruotsissa maan eteläisiin ja läntisiin osiin. Lauantaina annettu varoitus ennustaa kovia tuulia, kaatuvia puita, sähkökatkoja ja tulvia.

– Tuokaa irtoesineet ja huonekalut sisälle, toteaa meteorologi Mikael Luhr Aftonbladetin mukaan.

Lue lisää Ruotsin tilanteesta täältä.

8.43: Ilmatieteen laitos otti täksi päiväksi kovimman liikennesäävaroituksen käyttöön Uudellamaalla. Lappi ja Pohjois-Karjala säästyvät pahimmalta myllytykseltä.

Uudenmaan alueella liikennesäätä koskeva varoitus on nostettu luokkaan hyvin vaarallinen, kertoi päivystävä meteorologi Petteri Pyykkö perjantai-iltana STT:lle.

Ajokeli muuttuu Uudellamaalla äärimmäisen huonoksi iltapäivästä alkaen lumipyryn vuoksi. Varoitus on voimassa tänään kello 15:sta puoleenyöhön asti.

Ilmatieteen laitoksen sääkarttaan punaisella merkitty varoitus tarkoittaa sitä, että liikenteessä on todennäköisesti suuria häiriöitä ja liikenneyhteydet voivat olla kokonaan poikki. Onnettomuusriski on huomattava.

Tuuli yltyy viimeistään huomenna

Tänään alkava myrsky kestää sunnuntaihin. Viikonlopun aikana matalapaineen keskus tuo lähes koko maahan runsaita lumisateita, voimakkaita tuulenpuuskia ja myrskyä merialueille. Viimeistään sunnuntaina lumisateiden ohella on luvassa myrskyn tasolle yltävää tuulta.

Lunta tulee viikonlopun aikana maan etelä- ja keskiosiin 20–30 senttiä, Uudellemaalle ja Satakuntaan jopa 30–40 senttiä.

Vain Keski- ja Pohjois-Lapissa sekä Pohjois-Karjalassa lumisateet jäävät muuta maata vähäisemmiksi. Lounaisrannikolla ja Turun seudulla osa sateesta voi tulla vetenä tai räntänä.

Suomen lounaisilla merialueilla tuulet yltävät myrskyksi asti ja merellä tuulee jopa yli 23 metriä sekunnissa. Rannikoilla saattaa esiintyä tuulenpuuskia, jotka yltävät yli 20 metriin sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonvaihteessa voi olla odotettavissa myös sähkökatkoksia.

Lentoliikenteessä varaudutaan häiriöihin

Lentoyhtiö Finnairin mukaan runsaan lumisateen arvioidaan rajoittavan liikennettä ja vaikeuttavan muita toimintoja Helsinki-Vantaan lentoasemalla tänään ja huomenna. Yhtiön verkkosivuilla kerrotaan, että viivästykset lennoissa ovat mahdollisia ja saapuvan ja lähtevän matkatavaran käsittely voi ruuhkautua viikonloppuna.

Twitterissä Finnair suosittelee asiakkaita pakkaamaan tärkeimmät tavarat käsimatkatavaroihin ja saapumaan lentoasemalle hyvissä ajoin. Yhtiö kehottaa asiakkaita tarkistamaan lentojen ajantasaiset tiedot Finavian sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat