Paloitko auringossa? 10 keinoa helpottaa tuskaa

2:53

Auringonpolttamaa voi hoitaa kotikonstein, mutta tärkeintä olisi välttää palamista.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia vaurioita aurinko aiheuttaa ihon alla. 

Punoitus ja aristus sen kertovat – auringossa tuli oleskeltua varomattomasti. Palamista kannattaa ennaltaehkäistä suojautumalla auringolta aurinkorasvalla ja peittävillä vaatteilla, sillä palaminen altistaa melanoomalle.

Jos iho on joka tapauksessa jo päässyt palamaan, voi asiaa helpottaa kotikonstein.

1. Pysy poissa auringosta

Paras keino palaneen ihon hoitoon on vältellä porottavaa aurinkoa. Ulkona ollessaan palanut iho tulee suojata vaatteilla, aurinkolaseilla ja aurinkorasvalla.

2. Hoida kylmällä

Palanut vartalo kannattaa pitää viileänä kylmillä suihkuilla ja runsaalla veden juonnilla.

Myös esimerkiksi mentolia tai aloe veraa sisältävät, viilentävät voiteet voivat lievittää palaneen ihon kutinaa.

3. Pakasteista paikallista apua

Ihoa voi kylmentää paikallisesti jäähoidolla. Nappaa pakastimesta vaikka pakasteherneitä, kääri pussi puhtaaseen liinaan ja paina vasten auringonpolttamaa.

Kylmähoito imee kuumuutta iholta, kutistaa verisuonia ja vähentää palaneen ihon turvotusta sekä siihen nousevien rakkuloiden määrää.

4. Syö hedelmiä

Palaminen kuivattaa kehoa. Riittävän nesteytyksen lisäksi auringonpolttamaa voi hoitaa syömällä hedelmiä, jotka sisältävät paljon vettä. Kaupasta kannattaa kantaa kotiin esimerkiksi erilaisia meloneita.

5. Käytä jääkaapin sisältöä luovasti

Auringonpolttamia voi hoitaa ruoalla myös ulkoisesti:

Sekoita keskenään maitoa, vettä ja jääpaloja. Kasta puhdas liina sekoitukseen ja paina kosteaa liinaa iholle 15–20 minuuttia kerrallaan, 2–4 tunnin välein. Maidon proteiini vähentää palaneen ihon ärsytystä.

Maidon tapaan myös jogurtissa on samoja ärsytystä hillitseviä ominaisuuksia. Levitä jogurttia palaneille alueille, huuhdo viileällä vedellä ja kuivaa.

6. Hoida ihoa hellästi

Auringonpolttama tekee ihosta hyvin herkän, minkä vuoksi järeiden kosmetiikkatuotteiden – kuten aknelääkkeiden, kasvonaamioiden ja anti-aging-tuotteiden – käyttöä on järkevä välttää. Ne voivat pahentaa kutinaa, hilseilyä ja rakkuloita.

Niiden sijaan palanut iho kaipaa herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita: hellävaraista puhdistusainetta ja herkälle iholle tarkoitettua ihovoidetta.

7. Hae apua apteekista

Kipeää auringonpolttamaa voi hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Ne pysäyttävät palamisreaktion ja estävät auringonpolttaman pahenemisen.

Myös mieto hydrokortisonivoide tai hydrokortisonitabletit toimivat auringonpolttamien hoidossa. Ne lievittävät kipua, kutinaa ja auttavat rakkuloihin.

8. Pukeudu mukavasti

Tiukat vaatteet voivat pahentaa palaneelle iholle ilmestyneitä rakkuloita. Auringonpolttama iho kannattaakin peittää löysillä, hengittävillä vaatteilla, jotka pitävät ihon viileänä.

9. Peitä rakkulat

Palaneeseen ihoon nousevien rakkuloiden nyppiminen ja repiminen pitkittävät ihon paranemista. Nyppimistä voi estää peittämällä rakkulat päivisin laastareilla: pese iho, kuivaa ja peitä. Öisin laastarit kannattaa ottaa pois, jotta iho saa hengittää.

10. Talkkijauhetta lakanoihin

Nukkuminen auringossa palamisen jälkeen voi olla tuskaista. Yöunia voi parantaa ripottelemalla hieman talkkijauhetta lakanoihin. Jauhe vähentää hankausta ja kitkaa.

***

0:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja