Näin ihotautilääkäri vastasi aurinkoon ja ihoon liittyviin kysymyksiin

Ihotautilääkäri ja patologi Susanna Virolainen vieraili Studio55.fi-lähetyksessä tiistaina 8. toukokuuta. Studio55.fi-katsojat ja lukijat saivat lähettää hänelle kysymyksiä, jotka liittyvät auringon vaikutukseen ihoon sekä auringosta johtuviin ihosairauksiin ja -vaurioihin.

Kysymyksiä tulikin hurjasti − kaikkiaan 355 kappaletta. Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti ole mahdollista vastata, mutta alle on koottu yleisimpiä kysymyksiä sekä Susanna Virolaisen vastaukset niihin.

Minulla on punainen tukka ja vaalea iho. Pitäisikö minun kiinnittää erityistä huomiota auringolta suojautumiseen?

Olet todennäköisesti tällöin herkästi palavaa ihotyyppiä. Ihotyypit voidaan jakaa karkeasti neljään ryhmään: I palaa aina eikä ikinä rusketu, IV ei pala ikinä ja ruskettuu aina, II ja III ovat siltä väliltä. Sinun tulee suojautua korkein suojakertoimin ja vaattein myös Suomessa keväästä syksyyn.

Aurinko aiheuttaa ihosyöpää, mutta siitä saa D-vitamiinia. Miten saan juuri oikean määrän aurinkoa?

Saat riittävästi aurinkoa olemalla ulkona keväästä syksyyn järkevästi ihoa polttamatta. Talviaikaan Suomessa auringosta ei saa tarpeeksi D-vitamiinia, mutta onneksi purkista voi saada lisää.

Onko totta, että paras suoja ihosyöpää vastaan on luonnollinen, ilman palamista hiljalleen tullut rusketus?

Ei ole totta, rusketus suojaa vain heikosti palamiselta ja ihosyövältä. Rusketus antaa ainoastaan noin suojakerrointa 4 vastaavan suojan.

Pelaan golfia, ja pelipäivänä olen ulkona auringossa 5–6 tuntia. Onko aurinkovoidetta syytä lisätä välillä?

Aurinkovoidetta on todella hyvä lisätä säännöllisin väliajoin. Voiteet haihtuvat iholta, vaikka et esim. kävisi uimassa välillä. Hikoilun myötä haihtuminen on toki vielä suurempaa, ja välillä todennäköisesti myös pyyhit huomaamattasi voiteen pois esimerkiksi kasvoilta.

Mikä on sopiva suojakerroin Suomen kesään? Eivätkö liian korkeat kertoimet ole jo iholle kemiallista myrkkyä?

Aurinkovoide tulee valita ihotyyppisi mukaan. Aikuisen terveelle iholle korkeista suojakertoimista ei ole haittaa. Iho toimii erinomaisen hyvänä läpäisyesteenä kemikaaleille, eli ne pysyvät siellä, missä pitääkin: ihon pinnalla.

Miksi aurinkokeratoosi aina uusiutuu ja sama hoidettava alue laajenee jatkuvasti? Mistä siinä vaivassa oikeastaan on kyse?

Aurinkokeratoosi voidaan yksittäisenä vallan hyvin hoitaa esim. jäädytyshoidolla. Niiden ilmaantuminen on kuitenkin merkki siitä, että sinulla on jo todennäköisemmin ns. valovaurioiho ja olet herkkä saamaan uusia muutoksia samaan tai eri paikkaan. Aurinkokeratoosi on sinulle huutomerkki siitä, että auringolta täytyy suojautua hyvin ja uudet muutokset käydä näyttämässä asiantuntijalle.

Jos kärsii hiustenlähdöstä, pitääkö pää suojata lakilla auringossa oleillessa?

Pää pitää todella suojata auringolta, siihen aurinko osuu ensimmäisenä! Luonto on suunnitellut tukan suojaksi auringonsäteiltä. Hiusten puuttuessa suojautuminen täytyy tehdä hatulla tai muulla päähineellä.

Lapsemme viihtyvät paljon auringossa kotona ja urheiluharrastusten parissa. Onko olemassa suosituksia, kuinka pitkiä aikoja lapset saavat altistua UV-säteilylle? Ovatko lapset herkempiä sairastumaan ihosyöpään kuin aikuiset?

Erityistä tuntirajaa ulkona liikkumiselle ei voi asettaa, se riippuu niin monista tekijöistä: esimerkiksi omasta ihotyypistä, iästä sekä siitä, oleillaanko Suomessa vai etelän auringossa. Lapsille kehittyy aikuisia harvemmin auringosta johtuva ihosyöpä, mutta iho kuitenkin muistaa saamansa UV-säteilyn: lapsena saadut palamiset altistavat aikuisena melanoomalle.

Veljeni on sairastanut melanoomaa lähes 10 vuotta. Onko melanooma periytyvä? Olen ollut nuorempana kova auringonpalvoja ja polttanut ihoni useamman kerran.

Melanooma sinänsä ei ole erityisen periytyvä syöpä. Jos olet kuitenkin vaaleaihoinen, herkästi palavainen, sinulla on runsaasti luomia (yli 100) ja suvussasi on melanoomaa lähisukulaisilla, olet riskiryhmässä ja sinun tulee tarkkailla ihoasi muita huolellisemmin. Ajoissa havaittu melanooma voidaan täysin parantaa.

Kalastelemme kesällä mieheni kanssa tuntikausia. Pitäisikö minun suojata vaatetuksella itseäni, vai riittääkö aurinkovoide? En ole herkkä palamaan.

Sinun kannattaa suojautua sekä vaatetuksella että aurinkovoitein. Leveälierinen hattu, vieläpä mahdollisesti UV-suojahattu, on sinulle hyvä suoja. Muistathan myös hartiat, kaula-aukon seudun ja kämmenselät. Vaikka et pala, ihosi kerää säteilyä ja muistaa sen myöhemmin. Vaarana voi olla esim. aurinkokeratoosi tai tyvisolusyöpä sekä okasolusyöpä.

Tyttäreni on innokas auringonpalvoja. Hän ottaa aina aurinkoa aikaisesta keväästä lähtien eikä käytä suojavoiteita usein, koska haluaa ruskettua. Hän ei yleensä pala auringossa. Olenko turhaan huolissani asiasta?

Kyllä tyttäresi tulisi käyttää suojavoiteita. Ehkä on hyvä muistuttaa häntä ihosyövän lisäksi myös auringon vanhentavasta vaikutuksesta. Kukapa haluaisi olla vanhana ruskea rusina...

Voisiko Suomeen järjestää samantapaisia ihosyövän joukkotarkastuksia uimarannoille kuin Australiassa?

Ajatus on hyvä, jatkossa sellaisia tullaan varmasti järjestämäänkin. Aina on hyvä pyytää myös puolisoa tarkastamaan selän ym. alueet, joita itse ei pysty tarkistamaan. Runsasluominen voi myös ottaa valokuvia itsestään esimerkiksi vuoden välein ja seurata näin mahdollisia iholla ja luomissa tapahtuvia muutoksia.

Olen lapsena heinäpellolla polttanut ihoni useita kertoja niin, että nahka meni rullalle. Voiko tämä altistuminen vielä 50 vuoden kuluttua tulla esiin ihosyöpänä?

Kyllä valitettavasti näin on. Palaminen altistaa melanoomalle. Vaikka ei palaisikaan, krooninen UV-altistus johtaa vanhemmalla iällä useinkin ei-melanooma ihosyöpään. Näitä ovat tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä. Ja toki täytyy muistaa aurinkokeratoosi, joka on okasolusyövän esiaste.

Minulla on todella paljon luomia. Pitääkö luomista ihoa suojata auringolta erityisen tarkasti vai riittääkö kevyet suojakertoimet?

Jos olet vaaleaihoinen, et rusketu ja sinulla on yli sata luomea, riskisi sairastua melanoomaan on lisääntynyt. Mutta muista myös, että melanooma syntyy vain noin 25 prosentissa tapauksista vanhaan luomeen. Hälyttävintä on siis täysin uusi luominainen ihomuutos. Toki vanhat luomet ja niissä tapahtuvat muutokset tulee myös tarkistaa. Sinun voisi olla hyvä seurata luomiasi omin valokuvin ja muistiinpanoin esimerkiksi vuoden välein.

Kuvat: Colourbox.com ja Susanna Virolainen

Lue myös:

    Uusimmat