Mainos

Palme-tutkijoiden etsimä ase löytyi

Revolveri oli löytynyt järven pohjasta ja sen arvellaan liittyvän sekä vuonna 1983 tehtyyn postiryöstöön että pääministeri Olof Palmen murhaan.

Pääministeri Olof Palmen murhan tutkijat ovat vahvistaneet, että äskettäin löydetty revolveri on poliisin etsimä ase.

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen luovutti aiemmin Palme-ryhmälle järvenpohjasta löytämänsä revolverin. Samaa revolveria käytettiin Mockfjärdissä vuonna 1983 tehdyssä postiryöstössä.

Palmen murhatutkinnan vaiheet

Ruotsin poliisi on vuosikymmenet etsinyt ryöstössä käytettyä asetta, koska sen on epäilty liittyvän myös Palmen murhaan. Palme ammuttiin Tukholmassa vuonna 1986.

Rikostoimittaja Jarkko Sipilä: Sormenjälkien löytyminen olisi todellinen läpimurto

Nyt löydettyä Mockfjärdin asetta on pidetty kuumimpana Palme-murhan tutkintalinjana.

Tätä Smith & Wesson .357 -revolveria käytettiin Mockfjärdin ryöstössä vuonna 1983. Tuolloin aseella ammuttiin ja poliisi sai sieltä luodin talteen. Ryöstäjien myöhemmän kertomuksen mukaan muutamaa vuotta aiemmin Haaparannasta varastettu ase heitettiin järveen heti ryöstön jälkeen.

Jos Mockfjärdin ryöstäjien alkuperäinen tarina siitä, että ase heitettiin järveen loppuvuodesta 1983 pitää paikkansa, niin ase on ollut järvenpohjassa yli 20 vuotta, eikä sillä ole voitu ampua Olof Palmea helmikuussa 1986. Joskin yksi rikollisista kertoi vuonna 1998, että ase kalastettiin pian järvestä ylös ja myytiin Tukholman pimeillä markkinoilla. Tämä tarkoittaisi sitä, että ase olisi myöhemmin heitetty uudestaan samaan järveen.

Poliisin kiinnostus Mockfjärdin aseeseen liittyy siihen, että Olof Palmesta löydetyn luodin ja Mockfjärdissä ammutun samanmallisen luodin isotooppikoostumuskin on samanlainen. Tämä tarkoittaa sitä, että luodit ovat samaa patruunaerää tai jopa samasta laatikosta. Valmistuserien välillä on eroja isotooppikoostumuksessa, jossa siis tarkastellaan sitä mitä aineita luodista löytyy. Mockfjärdin ja Palmen luotien rihlanjälkiä ei ole voitu vertailla, koska julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Sveavägenilta löydetyt luodit olivat rikkoutuneet epämuodostuneiksi.

Joka tapauksessa Ruotsin poliisin mukaan nyt löydetyn aseen sarjanumero täsmää tähän ns. Mockfjärdin aseeseen. Vuonna 1979 Haaparannasta varastettiin revolverin ohella 91 patruunaa.

Ilmeistä on että tässä asiassa esimerkiksi löydetyn aseen koeammunnasta ei olisi hyötyä Sveavägenilta löydettyjen luotien kunnon takia. Toinen ongelma on se, että järvestä löydetyn aseen kunto on arvoitus ja sen puhdistaminen voisi vaikuttaa vertailutuloksiin.

Kaikkien suurin läpimurto syntyisi, jos aseesta löytyisi sormenjälkiä tai dna-tunnisteita. Periaatteessa se on mahdollista.

Aseen kautta on kuitenkin mahdollista päätyä kahteen erilaiseen johtopäätökseen, jotka molemmat sinänsä ovat poliisin kannalta hyödyllisiä. Yksi on se, että löydetty ase on Olof Palmen murha-ase. Toinen on se, että ase ei ole sama. Toisaalta sekin olisi poliisille hyödyllinen tieto, koska se sulkisi tämän Mockfjärd-haaran.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 21.11.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.