Palkitulle iglukyläyrittäjälle ehdollista vankeutta ja yli sata tonnia maksettavaa – Lapin puhdas luonto oli sivuseikka, kun ongelmajätettä survottiin maahan

Saariselällä sijaitseva lomakylä Kakslauttanen Arctic Resort Oy ja sen pääomistaja Juhani Eiramo tuomittiin Lapin käräjäoikeudessa ympäristörikoksista.

Lasi-iglumajoituksistaan tunnetun lomakylän yritystoiminnassa syntynyttä purku- ja remonttijätettä oli poltettu ja haudattu valtavia määriä maahan jätelain vastaisesti. Syytteen mukaan kyseenalaisin tavoin hävitettyä jätettä on ollut vähintään 500 tonnia, mutta oikeus ei tuomiossaan pystynyt ottamaan määrään tarkasti kantaa. Sen todettiin joka tapauksessa olleen huomattava.

Hävitykseen oli päätynyt muun muassa laattoja, rakennuslevyjä, saumausaineita ja muita rakennuskemikaaleja, vaneria, puupylväitä, muovipakkauksia, styroksia, eristevillaa, kumia, lasia, johtoja ja sähkökaapelia. Jätettä oli poltettu sekajätekasoissa avotulella.

Oikeuden mukaan yrittäjä pyrki tällä tavoin välttämään jätemaksuja. Tuomiolauselman mukaan toiminta oli ollut tahallista, suunnitelmallista ja piittaamatonta.

Jätettä oli lapattu luontoon vuodesta 2013 vuoteen 2018 saakka.

Ehdollista ja yli 100 000 euroa maksettavaa

Eiramo kiisti syyllistyneensä ympäristön turmelemisen törkeään tekomuodon, mutta myönsi syyllistyneensä perusmuotoiseen ympäristön turmelemiseen.

Lapin käräjäoikeus on antanut tapauksesta tuomionsa tänään. Yrittäjä ja Kakslauttanen Arctic Resort Oy tuomittiin yhteisvastuullisesti maksamaan valtiolle rikosten tuottamana taloudellisena hyötynä 50 000 euroa.

Eiramo tuomittiin myös hallinnan loukkauksesta ja törkeästä ympäristön turmelemisesta vuoden ehdolliseen vankeuteen ja 90 päiväsakkoon, jotka hänen tuloillaan tekivät 8 280 euroa.

Hallinnan loukkauksen syytekohta koski sitä, että osa lainvastaisesta jätetoiminnasta on tapahtunut toisen omistamalla, mutta Eiramon vuokraamalla maa-alueella. 

Lisäksi yrittäjälle ja yritykselle määrättiin korvauksia muun muassa todistelukustannuksista, rikosuhrimaksusta sekä Ely-keskukselle ja Metsähallitukselle aiheutuneista oikeudenkäyntikuluista yhteensä lähes 55 300 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Puolustus huomautti, että tapauksesta oli syntynyt erittäin kielteistä julkisuutta lomakylälle. Rikossyytteet tulivatkin ilmi kiusallisena aikana, sillä Eiramo palkittiin syyskuussa Lapin yrittäjien vuoden yrittäjänä.

Eiramo on työskennellyt alueella yrittäjänä 50 vuotta ja omistaa 94 prosenttia yrityksensä osakekannasta. 

Poliisin tietoon tuli viime vuonna yli 500 ympäristörikosta 2:01

Katso myös: Poliisin tietoon tuli vuonna 2018 yhteensä yli 500 ympäristörikosta. 

Lue myös:

    Uusimmat