Mikä valtava määrä jätettä: Iäkäs mies turmeli ympäristöä kaamealla tavalla Pirkanmaalla – katso videolta millaiset jätemäärät kiinteistöillä lojui

1:16
Mies turmeli ympäristöä törkeällä tavalla vuosikausien ajan – katso videolta poliisin kuvatodisteet

80-vuotias mies säilöi valtavia määriä jätettä kuuden eri kiinteistön pihaan Pirkanmaalla vuosien ajan. Pihoissa lojui vanhoja autonromuja, käytöstä poistettuja työkoneita sekä öljykanistereita ja kemikaalisäiliöitä. Oikeus tuomitsi hänet teosta ehdolliseen vankeuteen viime kuussa.

Mies sai vuoden ja kaksi kuukautta ehdollista vankeutta. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeästä ympäristön turmelemisesta. Lisäksi mies tuomittiin menettämään valtiolle taloudellista hyötyä yli 155 000 euroa.

Mies oli oikeuden mukaan turmellut ympäristöä törkeällä tavalla peräti 25 vuoden ajan.

Mies kiisti oikeudessa syytteen törkeästä ympäristön turmelemisesta, mutta hän myönsi teon perusmuotoisena. Hän kiisti tavoitelleensa teollaan taloudellista hyötyä.

Puolitoista miljoonaa kiloa

Valtavat määrät jätteitä lojuivat kiinteistöjen pihoissa Akaassa ja Urjalassa yhteensä noin 11 hehtaarin alueella.

Jätteet olivat käytöstä poistettuja autoja, työkoneita ja kaivureita, yli 100 öljysäiliötä, kanistereita ja muita keminkaalisäiliöitä, tynnyreitä, kontteja, akkuja, rautaa ja terästä sekä muuta sekalaista jätettä.

Jäljellä olleen jätteen määrä oli vielä lokakuun alussa ainakin 1,5 miljoonaa kiloa.

Vuosien 2016-2020 aikana mies oli jo toimittanut jätteenkäsittelylaitoksille ja romuliikkeille rautaa ja terästä yhteensä yli 1,5 miljoonaa kiloa ja yli 300 romuajoneuvoa.

Ajoneuvoista ei ollut poistettu nesteitä, kuten öljyjä ja jäähdytysnesteitä.

Kaikki jätteet oli jätetty suoraan maahan, ilman mitään suojaavia elementtejä. Maaperään joutui nesteiden lisäksi erilaisia raskasmetalleja.

Ympäristöviranomainen oli kehottanut miestä useita kertoja poistamaan jätteet, mutta tämä ei ollut kuitenkaan poistanut suuria määriä. Samalla hän oli tuonut jätteitä pihoihin lisää.

Syyttäjän mukaan teko oli törkeä, koska ympäristölle aiheutettu vahinko tai sen vaara oli erityisen suuri.

Oikeus totesi, että miehen teko aieutti vaaraa terveydelle ja se oli omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista. Oikeuden mukaan teko oli myös törkeä, koska jätettä oli varastoitu erittäin suuri määrä.

Teki ammatikseen metallitöitä

Mies oli valmistanut ammatikseen metallisäiliöitä ja toiminta oli alkanut 1960-luvun lopussa. Kun hänelle tuli asiakkailta vaihdossa vanhoja säiliöitä, niitä alkoi kertyä kiinteistöille.

Osa kiinteistöillä olleista autoista oli ollut aiemmin hänen itsensä käytössä. Osan muut ihmiset olivat tuoneet tonteille.

Mies sanoi, ettei hän ollut noudattanut siivouskehotuksia työkiireidensä takia.

Oikeudessa kuultiin todistajana Kuusakoski Oy:n palveluksessa ollutta miestä, joka oli käynyt miehen kiinteistöillä, koska he olivat tehneet miehen kanssa vuonna 2016 sopimuksen romun pois viemisestä pihoilta.

Todistaja oli käynyt miehen kiinteistöillä noin 10-20 kertaa, mutta hän ei ollut lastannut ta käsitellyt sieltä pois vietyä romua. Mies havaitsi, että öljytynnyreitä, säiliöitä ja kanistereita oli maassa ja lavoilla. Todistaja arveli, että alueen siivoamiseen menisi yhtiöltä arviolta kuukausia.

Romua kertynyt vuosikymmenten ajan

Oikeus totesi tuomiossaan, että miehen omistamille kiinteistöille oli alkanut kertyä romua jo 1960-luvulta lähtien. Enimmillään sitä oli 11 hehtaarin alueella.

Mies oli alkanut raivata jätteitä vuoden 2016 jälkeen. Jätteitä oli viety pois kiinteistöiltä noin 1,5 miljoonaa kiloa, mutta yhä tämän vuoden lokakuun alussa sitä oli 1,5 miljoonaa kiloa jäljellä.

Oikeus katsoi, että lokakuun alussa kiinteistöillä oli rikoshyötynä tuomittavaa romua ja jätettä yhteensä yli 155 000 euron arvosta. Oikeus myös totesi, että miehen tulot eivät olleet suuret, mutta hän oli saanut tuloa viime vuosina myydessään kiinteistöiltään romua.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja