Nolo ajoitus: Juuri palkittu Lapin iglukyläyrittäjä lappasi vuosia jätteitä maahan ja turmeli ympäristöä

9:50
MTV Uutisaamu perehtyi matkailuyrittäjien koronakriisiin: Lapin matkailun pienyrittäjät odottavat talvea pelonsekaisin tuntein

Lapin matkailukohteita markkinoidaan usein puhtaalla luonnolla ja siihen liittyvillä elämyksillä. Palkitulle iglukyläyrittäjälle luonnosta huolehtiminen on näyttänyt olevan sivuseikka. Pitkäaikaista liikemiestä syytetään ympäristörikoksista.

Maailmankuulun majoituskohteen eli Kakslauttasen iglukylän omistajaa syytetään törkeästä ympäristön turmelemisesta. 

Tapaus on vireillä Lapin käräjäoikeudessa. Saariselällä sijaitsevan lomakylä Kakslauttanen Arctic Resort Oy:n toimitusjohtaja Jussi Eiramon katsotaan rikkoneen jätelakia monin eri tavoin vuosien 2013 ja 2018 välisenä aikana.

Rikossyytteet ovat tulleet ilmi kiusallisena aikana, sillä Eiramo palkittiin syyskuussa Lapin yrittäjien vuoden yrittäjänä.

Syytteen mukaan lomakylän yritystoiminnassa syntynyttä purku- ja remonttijätettä on poltettu ja haudattu valtavia määriä maahan jätelain vastaisesti. Haastehakemuksen mukaan poltetun jätteen yhteismäärä on ollut vähintään 200 tonnia, ja kaikkiaan kyseenalaisin tavoin hävitettyä jätettä on ollut vähintään 500 tonnia.

Eiramo on työskennellyt alueella yrittäjänä 50 vuotta.

Ryönät maakuoppaan

Hävitykseen on päätynyt muun muassa laattoja, rakennuslevyjä, saumausaineita ja muita rakennuskemikaaleja, vaneria, puupylväitä, muovipakkauksia, styroksia, eristevillaa, kumia, lasia, johtoja ja sähkökaapelia. Osa on ongelmajätteeksi luokiteltavaa

Jätettä oli tuikattu tuleen sekajätekasoissa avotulella. Syytteen mukaan  maaperään on kertynyt haitallisia aineita ja palokaasut ovat olleet haitaksi savulle altistuneiden ihmsiten terveydelle. 

Polttopaikaksi oli kaivettu suuri maakuoppa. Jätteenpolton jälkeen kaivanto oli täytetty juurakolla ja maakasoilla, jotta lainvastaisen toiminnan jäljet peittyisivät.

Syyttäjän mukaan yrittäjä on halunnut välttää liiketoimintaansa liittyviä kustannuksia ja pyrkinyt jätteistä eroon polttamalla siitä valtaosan. Viranomaiset ovat puuttuneet yrittäjän toimintaan useita kertoja, tuloksetta. Syyttäjän mukaan Eiramon toiminta on osoittanut vakavaa piittaamattomuuta.

Syyttäjä penää kovia korvauksia

Eiramoa syytetään myös hallinnan loukkauksesta, sillä osa oikeudettomasta jätetoiminnasta on tapahtunut toisen omistamalla, mutta Eiramon vuokraamalla maa-alueella. 

Yrittäjälle vaaditaan vuoden mittaista ehdollista vankeusrangaistusta ja vähintää 90 päiväsakkoa. Lisäksi syyttäjä vaatii Eiramoa korvaamaan valtiolle 50 000 euroa rikosten avulla saavutetusta hyödystä. 

Syyttäjän mukaan Kakslauttanen Arctic Resort Oy on myös tuomittava 60 000 euron yhteisösakkoon. 

Eiramo on kiistänyt syyllistyneensä ympäristön törkeään turmelemiseen, mutta myöntää ympäristön turmelemisen.

Juttua korjattu 22.11. klo 12.24. Tuomitun nimi on Jussi Eiramo, ei Pekka.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja