Mainos

Palkittu rap-artisti Asa sivaltaa nyt Helsingin Sanomain kulttuuritoimitusta

Viime vuonna Teosto-palkinnon voittanut rap-muusikko Asa sivaltaa uudessa kappaleessaan Kulttuuriosaston esimies pilkkakirveellään Helsingin Sanomain kulttuuritoimituksen esimiestä Saska Saarikoskea. Asan tuotanto on aiemminkin ollut voimakkaasti yhteiskuntakriittistä.

Asa syyttää Pohjoismaiden toiseksi suurimman sanomalehden kulttuuritoimitusta huolimattomasta siteeraamisesta ja "toisten asioiden tonkimisesta". Lehden kulttuuritoimitusta johtava Saarikoski on Suomen kulttuurielämässä merkittävä vaikuttaja.

– Kun lainailet huolimattomasti ja esität pätevää, se on niin kätevää, Asa riimittelee.

– Sul on tapan tonkii toisten asioit ja rakentaa niist omii soittorasioit.

Hän puuttuu myös Saarikosken tv-esiintymisiin ja sanoo tämän mielistelevän poliitikkoja. Tekstissä tulee esille Saarikosken kirjoittama ministeri Elisabeth Rehnin (r.) muistelmateos, hänen sukujuurensa runoilija Pentti Saarikosken poikana ja eroon päättynyt avioliitto kirjailija Anja Snellmanin (entinen Kauranen) kanssa.

– Ja sul oli myös Kreetan talo, siel Saarikoski suurii kuvitteli, ei oo enää pitkä matka Pulizeriin.

Tekstissään Asa vihjailee, että epäonnistuneet kirjailijat päätyvät usein kriitikoiksi.

Kaivattua keskustelua

Asan kappale ilmestyi Helsingin Sanomain 120-vuotisjuhlan alla. Kulttuurisivuilla 15. marraskuuta julkaistussa jutussa ihmeteltiin, miksi lehteä ei ole juuri tutkittu esimerkiksi yliopistoissa.

– Lehti on pysynyt monille mysteerinä, vaikka sen tuotoksia seuraa viidennes kansasta joka päivä, kulttuuritoimittaja Teemu Luukka kirjoittaa jutussa.

Lehti on usein sanonut kaipaavansa keskustelevuutta, ja Asan puheenvuoro hiphop-kulttuurin alalta lienee sille piristävä kannanotto. Kritiikki ei ole kulttuuritoimitukselle uutta. Esimerkiksi monien kirjailijoiden mielestä Helsingin Sanomissa julkaistaan liian vähän arvosteluja.

Asan uusin albumi Foetida-Pro Promo 2 ilmestyi tässä kuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.