Paljastus kulisseista: Norja poissa Tour de Skiltä, Therese Johaugille ja kumppaneille sataa silti rahaa

Norja on koronaviruksen leviämistä ehkäistäkseen poissa maastohiihdon Tour de Skiltä. Norjalaistähdet tienaavat silti rahaa.

Norja on jäänyt pois nyt Davosin ja Dresdenin maailmancup-viikonlopuista, ja lisäksi se on sivussa tänään käynnistyneeltä Tour de Skiltä. Norjan hiihtoliitto on säästänyt matkustamis-, hotelli-, ruoka- ja muissa kuluissa samalla kun norjalaishuiput eivät ole päässeet tienaamaan palkintorahoja ja bonuksia.

Norjan hiihtoliitto on kuitenkin ryhtynyt NRK:n mukaan toimiin. Se jakaa vähentyneistä kustannuksista ja tulonmenetyksistä syntyvää erotusta apurahana hiihtäjilleen. Yhteensä avustussumma on Norjan maastohiihtomaajoukkueen johtajan Espen Bjervigin mukaan suunnilleen 1,4 miljoonaa Norjan kruunua eli noin 134 000 euroa.

Hiihtäjille jaetaan avustusta edelliskauden normaalimatkojen ja sprintticupin menestyksen mukaan. Voitto yhdessä cupista tietää NRK:n tietojen mukaan 125 000 Norjan kruunun eli noin 12 000 euron summaa. Therese Johaug ja Johannes Hösflot Kläbo saavat näin moisen potin.

Kolmen joukkoon cupissa sijoittunut urheilija tienaa 100 000 Norjan kruunua eli noin 9 500 euroa. Urheilijan saama avustussumma pienenee mitä huonommin hän on cupissa sijoittunut.

Helene Marie Fossesholm ja Emil Iversen aloittivat tämän kauden upeasti, mutta viime kaudella menestys ei ollut vastaavaa, minkä myötä heidän avustussummansa jäävät pienemmiksi. He tienaavat 50 000 ja 30 000 Norjan kruunua (4 800 ja 2 900 euroa).

NRK:n haastattelemat norjalaiset hiihtotahot kommentoivat, että on mahdotonta laatia järjestelmää, johon kaikki olisivat tyytyväisiä, mutta hyvityssysteemiä on pidetty periaatteiltaan reiluna.

Lue myös:

    Uusimmat