Paljastuiko paketista älypuhelin? Älä hosu, innostus voi käydä kalliiksi – nämä kuusi vinkkiä on syytä lukea

Odotettu lahja voi tuoda mukanaan epätoivottuja yllätyksiä, jos sitä ei ota käyttöön oikeaoppisesti.

Useimmissa laitteissa on jo paketista ulos ottaessa jonkin verran akkua. Käyttöä ei kuitenkaan ole syytä aloittaa suinpäin, sillä innostus saattaa muuttua tietoturvariskiksi.

Powerin myyntipäällikkö Jari Teräväinen antoi vinkit uuden laitteen käyttöönottoon.

Tarkista liittymäsopimus

Useat liittymät tarjoavat sopimuksissaan rajoittamatonta datankäyttöä, mutta tämä on syytä varmistaa ennen surffailua. Jos datankäyttö on rajoitettua, verkkoselailusta saattaa tulla lisämaksuja tai laitteen käyttö voi hidastua.

– Kuluttaja ei pysty kovin helposti seuraamaan omaa netinkäyttöään, koska operaattorit käyttävät eri laskureita kuin laitteessa on sisäänrakennettuna, kertoo Teräväinen.

Turvaa käyttö viruksentorjuntaohjelmistolla

Teräväisen mukaan ihmiset mieltävät tabletin älypuhelinta ennemmin tietokoneen kaltaiseksi laitteeksi, johon on syytä ladata virustorjuntaohjelmisto. Puhelimen käytössä ei välttämättä ajatella olevan riskejä, vaikka laitteella käytettäisiin esimerkiksi pankkisovelluksia.

– Kaikki mahdolliset tietoturvauhat lisääntyvät, eikä niitä voi sivuuttaa olankohautuksella. Varsinkin, jos puhelimen käyttöjärjestelmä on Android, on erittäin tärkeä ladata virustorjuntaohjelmisto. Jostain syystä en ole kuullut, että iOS-käyttöjärjestelmältä olisi onnistuttu viruksia todentamaan. Androidilla tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus, Teräväinen sanoo.

Hän suosittelee luottamaan ilmaiseksi ladattavien virustorjuntaohjelmistojen sijaan nimekkäiden tietoturvayhtiöiden tuotteisiin. Yksi hyvä virustorjuntaohjelmisto laitteella riittää – kaksi tai useampi ei paranna tietoturvaa, vaan lähinnä hidastaa käyttöä.

Päivitä käyttöjärjestelmä

Laitteet ovat voineet tehdä pitkän matkan tehtaalta uuden omistajan käsiin. Siksi käyttöjärjestelmä onkin syytä päivittää heti älypuhelinta tai tablettia käyttöönottaessa. Useat niistä myös tarjoavat päivitysmahdollisuutta itse automaattisesti.

Käyttäjän kannattaa muistaa maltti päivityksien latailua odotellessaan.

– Alkuvaiheessa voi tuntua, että akku kuluu nopeasti tyhjäksi, vaikkei edes käyttäisi puhelinta. Puhelin kuitenkin raksuttaa koko ajan ja päivittää itseään, käyttöjärjestelmää ja valmiiksi asennettuja ohjelmia, Teräväinen sanoo.

Siirrä tiedot uuteen laitteeseen

Useassa laitteessa on valmiina sisäänrakennettu ohjelma, joka mahdollistaa tietojen siirtämisen laitteesta toiseen.

– Myynnissä on myös erilaisia asennuspalveluita, jolloin tietojen siirto tehdään myymälässä. Tiedot onnistutaan siirtämään myös käyttöjärjestelmästä toiseen, Teräväinen kertoo.

Luo oma tili

Käyttöominaisuuksien tarkistamisen ja käyttöturvallisuuden varmistamisen jälkeen voi laitteeseen luoda oman tilin. Tavallisesti tämä tarkoittaa Google- tai iCloud-tiliä. Tilin lataamisen jälkeen omistaja voikin ryhtyä latailemaan laitteelle tarpeellisiksi katsomiaan sovelluksia.

Valmistajalla on myös aina joitain sovelluksia ladattuna puhelimeen valmiiksi. Suuri osa niistä on helppo poistaa, mikäli niille ei löydy tarvetta.

– Osa näistä sovelluksista on kuitenkin natiivisovelluksia, joita ei välttämättä saa poistettua. En tiedä esimerkiksi onnistuuko laskimen poistaminen mistään laitteesta. Valmistajat ovat kuitenkin laskeneet, että nämä sovellukset kuitenkin pyörivät varmasti viemättä turhaa tilaa, Teräväinen sanoo.

Kierrätä vanha laite

Vanhaksi käyneen laitteen arvo kannattaa tarkastaa elektroniikkamyymälässä – kysyminenhän ei maksa mitään.

– Näyttö on laitteen arvokkain osa. Ja jos laite menee päälle, on siinä yleensä jokin arvo parista eurosta useampaan sataan euroon. Nyrkkisääntö esimerkiksi vuoden vanhan iPhonen myymiseen on, että siitä voi saada jopa 40 prosenttia ostohinnasta, Teräväinen kertoo.

Vanhaksi käyneen, arvottoman laitteen voi myös palauttaa veloituksetta myymälään. Teräväinen kertoo, että Power-myymälöihin saa tuoda myös sellaisia tuotteita, joita ei edes ole sieltä ostettu.

– Meillä on kaikissa myymälöissä elektroniikan kierrätyskontit, joihin kaiken latureista televisioihin voi palauttaa ostamatta mitään. Se ei ole meille mikään rasite tai kulu, vaan on kaikkien etu, että asiat saadaan kierrätykseen.

***


Lue myös:

    Uusimmat