Ota nämä asiat huomioon, kun olet myymässä vanhaa puhelintasi

Älypuhelimet kehittyvät niin nopeaa vauhtia, että uutta puhelinta hankkiessa ei vanha malli usein ole ehtinyt käydä vielä käyttökelvottomaksi. Käytetystä laitteestakin voi saada oikein hyvän hinnan.

MTV uutisoi toukokuussa, mitkä asiat tulee aina tarkastaa ja ottaa huomioon käytettyä puhelinta ostaessa. Myös myyjän on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan asiaan, jotta myyntitapahtuma sujuu kaikkien osapuolten kannalta mukavasti.

Selvitä puhelimen arvo

Puhelimen arvon voi selvittää helpoiten selaamalla itse erilaisia myyntisivustoja ja vertailemalla käytettyjen puhelinten hintoja. Kannattaa huomioida, että hintaan vaikuttavat varsinkin puhelimen ikä ja sen kunto. Sivustoilta on hyvä tarkistaa, paljonko pienetkin naarmut tai näytön halkeamat vaikuttavat käytetyn laitteen arvoon.

Monet yritykset tarjoavat myös käytetystä puhelimesta vaihdossa korvausta, mutta varsinkin jos vanha puhelimesi on hyvässä kunnossa, saa sen myymällä usein paremman hinnan kuin vaihdossa. Kuitenkin jos näyttö on pahasti haljennut ja puhelin on muutenkin huonossa kunnossa, voi ostajan löytäminen voi olla vaikeaa. Silloin vaihtoa kannattaa ehkä harkita.

Valitse myyntipaikka ja -aika

Jos käytetyn puhelimen myyntipaikka ja -aika osuvat oikeaan, voi tuotteesta saada paljon paremman hinnan. Esimerkiksi juuri uuden puhelinmallin julkaisun aikoihin voi olla hyvä aika laittaa vanha laite myyntiin, sillä monet ihmiset etsivät juuri niihin aikoihin netistä uusia puhelimia. EBay:n mukaan se päivä, jolloin uusi iPhone-puhelin saapuu markkinoille, on paras päivä myydä merkin vanhempi malli.

Yleisiä puhelimen myyntipaikkoja ovat esimerkiksi erilaiset käytettyjen tavaroiden ja puhelinten myymiseen erikoistuneet Facebook-ryhmät sekä muut myyntisivustot kuten tori.fi ja huuto.net. Jotkut yritykset myös ostavat käytettyjä puhelimia ja myyvät niitä eteenpäin, mutta usein ne ottavat jonkun summan itselleen välistä.

Tee puhelimesta mahdollisimman houkutteleva

Ennen kuin puhelinta alkaa kuvaamaan myyntisivustolle, kannattaa panostaa puhelimen ulkonäköön. Laite tulisi ottaa pois omista suojakuorista, repiä irti mahdolliset tarrat, ja sen jälkeen puhdistaa kiiltäväksi sekä etu- että takapuolelta.

Puhelimen puhdistamiseen ei kannata koskaan käyttää vahvoja pesuaineita, sillä ne voivat vaurioittaa puhelimen sormenjälkiä hylkivää pintaa. Puhelin tulisi puhdistaa hiukan kostealla mikrokuituliinalla, ja sen aukot puhdistetaan paineilmalla.

Jos puhelimessa on siisti suojakuori tai panssarilasi, kannattaa se jättää tuotteeseen, sillä sitä voi mainostaa myös potentiaalisille ostajille: Suojakuori on hankittu eli puhelimesta on pidetty hyvää huolta! Puhelin kannattaa myös tutkia läpikotaisin, ja panna merkille kaikki pienetkin naarmut tai jäljet, sillä myynti-ilmoituksessa ei ehdottomasti kannata valehdella.


Panosta hyviin kuviin

Kuvat ovat kaikki kaikessa, kun tavaroita myydään netissä. Kuvaa ottaessa kannattaa puhelin asettaa hyvään valoon, sopivalle taustalle, jotta laite näyttää mahdollisimman houkuttelevalta. Hyvillä kuvilla voi helposti erottua muista ilmoituksista.

Kuvia kannattaa ottaa monista eri kuvakulmista. Jos puhelimessa on jälkiä tai naarmuja, on nekin hyvä kuvata ja näin näyttää ostajalle laitteen todellinen kunto. Silloin ongelmia ei tule, kun ostaja oikeasti näkee tuotteen.

Tyhjennä puhelin kokonaan

Kun puhelin on puhdistettu ulkoisesta pölystä, on vielä tärkeämpää muistaa puhdistaa laite sisäpuolelta ja palauttaa se alkuperäisasetuksiin. Laitteen valmistajan sivuilta on hyvä tutkia tarkkaan, miten puhelimen puhdistaminen tapahtuu oikeaoppisesti, sillä kaikissa laitteissa alkuperäisasetusten palauttaminen ei poista tiedostoja lopullisesti.

IOS: Varmuuskopioi ensin laitteesi, ja kirjaudu sen jälkeen ulos iCloudista, iTunesista ja App Storesta. Tämä onnistuu asetuksista, mutta riippuu käyttöjärjestelmän versiosta, miten Apple ID:ltä kirjaudutaan ulos. Sen jälkeen asetuksista valitaan Yleiset > Nollaa > Poista kaikki sisältö ja asetukset. Jos Etsi iPhoneni -toiminto on päällä, täytyy mahdollisesti laiteelle antaa Apple ID ja salasana.

ANDROID: Omat tiedostot kannattaa samoin Androidissa ottaa talteen, ja sen jälkeen puhelin tyhjentää kaikista sovelluksista ja tiedostoista. Myös Googlen etsi laitteeni -sovellus täytyy kytkeä pois päältä. Seuraavaksi puhelin tulee salata: Asetukset > Suojaus > Salaa puhelin. Tämän jälkeen puhelimeen palautetaan tehdasasetukset.

Jos haluaa olla aivan sataprosenttisen varma, ettei omia tiedostoja saa enää kaivettua edes salausavainta murtamalla, kannattaa Android ladata täyteen satunnaisia tiedostoja, jotka ylikirjoittavat aiemman sisällön.

***


Lue myös:

    Uusimmat