Paleface sairastui lapsena harvinaiseen oireyhtymään, joka halvaannutti ja vei pyörätuoliin: "Käsitin silloin, etteivät ihmiset voi koskaan valita omia lähtökohtiaan"

Paleface sairastui lapsena harvinaiseen oireyhtymään – tulehdus halvaannutti kehon ja vei sairaalaan 9:23
Videolla Paleface avaa kotialbuminsa, muistelee omaa lapsuuttaan ja kertoo, millainen isä itse on

Räppäri Karri "Paleface" Miettinen koki jo nuorella iällä ihmisen rajallisuuden sairastuttuaan Guillain-Barrén oireyhtymään.

Räppäri Palefacen eli Karri Miettisen maaliskuussa ilmestynyt levy Autofiktio on muusikon ensimmäinen sooloalbumi kahdeksaan vuoteen. Levyllä Paleface on tarinankertoja, joka kanavoi erilaisia teemoja sekä ulkopuolisten havaintojen, että omien kokemusten kautta. Yksi käsiteltävistä teemoista on vanhemmuus. 

Palefacen oma lapsuus oli räppärin mukaan onnellinen, mutta vastoinkäymisiäkin oli. Ollessaan viidennellä luokalla Paleface sairastui harvinaiseen Guillain-Barrén oireyhtymään, joka aiheutti halvauksen, jonka takia hän joutui pyörätuoliin.  

– Se oli tietysti iso asia meidän koko perheelle. Ja sitten varmaan joku juttu, mikä on vaikuttanut aika paljon maailmankuvaani ja arvoihini. Käsitin silloin, etteivät ihmiset voi koskaan valita omia lähtökohtiaan ja terveyttäkään ei sillä tavalla voi ottaa itsestäänselvyytenä. 

Halvaus eteni Palefacen mukaan rintaan asti, ja hänen ollessaan sairaalassa hengityskonettakin oltiin jo valmiina käyttämään. Sitä ei tarvinnut kuitenkaan koskaan kytkeä. Palefacen mukaan sairaus ei ole jättänyt häneen juurikaan jälkiä henkisesti tai fyysisesti – toinen nilkka on ainoastaan yhä hieman klenkka.  

Nykyään Paleface on itse kahden lapsen, 8- ja 12-vuotiaiden tytärten isä. Hän kertoo toivovansa, että olisi itse vanhempi, joka on läsnä sekä sensitiivinen, muttei kuitenkaan liian hallitseva ja ohjaileva. 

– Ei lapsista pidä tehdä tietynlaisia, vaan ottaa vastaan se ihminen, kuka sieltä tulee. Ja silloin se pakottaa minut, 1970-luvun lopussa syntyneen ottamaan hatun käteen ja tutustumaan vähän siihen sensitiivisyyteen ja siihen, miten se omalla tavallaan otetaan vastaan.

Yllä olevalla videolla Paleface kertoo sairastumisestaan Guillain-Barrén oireyhtymään, millainen hän itse on isänä sekä millaisia pelkoja hänellä on vanhempana. 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat