Paksut tai turvonneet nilkat? Et ole ainut

"Mihin nilkkani ovat kadonneet?”  – tämä tunne saattaa olla varsin monille tuttu. Painonnousut, vääränlainen ruokavalio sekä istumatyö tekevät hallaa nilkoille aiheuttaen muun muassa turvotusta.

Paksut nilkat ovat yleinen vaiva ja harmituksen kohde naisilla sekä niin kosmeettisessa, että fyysisessä mielessä. Paksut nilkat eivät erotu, vaan näyttävät olevan täysin samassa linjassa pohkeiden kanssa, jolloin niistä puuttuu sirous ja linjakkuus. Nilkkojen paksuus voi johtua ruumiinrakenteesta tai sitten  turvotuksesta ja nesteen keräytymisestä.

Kolme yleisintä syytä tähän ovat:

1. Geenit. Jos äidilläsi tai isälläsi on luonnostaan paksut nilkat, on todennäköistä että niin myös sinulla.

2. Painon nousu. Joillakin ihmisillä paino kertyy alaraajoihin, josta on jälleen kiittäminen perintötekijöitä. Ylipaino aiheuttaa myös ylimääräistä turvotusta.

3. Nesteen keräytyminen nilkkoihin. Tämä kielii yleensä retuperällä olevasta ruokavaliosta, kuten liiallisesta suolan tai alkoholin käytöstä, liikkumattomuudesta, mutta myös hormoniheitoista (kuten kuukautiskierrosta) sekä raskaudesta.

Myös jatkuva seisominen tai istuminen vaikeuttavat alaraajojen verenkiertoa: jalat tuntuvat painavilta ja turvonneilta. Jalkojen turvotus, alaraajojen kipu, puutuminen ja pistely ovat erittäin yleisiä vaivoja työikäisillä.

Miten eroon?

Oikotietä onneen ei ole. Paras tapa päästä eroon paksuista nilkoista on liikkua ja urheilla säännöllisesti. Samalla kun liikut, myös paino putoaa, mikä puolestaan vaikuttaa nilkkojen hyvinvointiin ja ulkonäköön.

Myös alaraajojen heikot lihakset voivat olla syy siihen, etteivät nesteet kierrä jaloissa. Kannattaakin huolehtia siitä, että sekoitat tarpeeksi cardio- ja voimaharjoituksia keskenään. Voimaharjoitukset ovat hyödyllisiä, jotta nilkkasi sekä polvesi vahvistuvat, ja jolloin niihin alkaa myös muodostua kaunis linja.

Myös uiminen on loistava tapa auttaa ehkäisemään nesteen keräytymistä nilkkoihin: 30 minuuttia altaassa tekee hyvää sekä turvonneille nilkoille – kuten myös koko keholle.

Hyvä neuvo on myös jokaisen kuntoilun tai pitkän työpäivän jälkeen nostaa jalat ylös. Jos teet seisomatyötä, ota tukisukat käyttöön.

Jalkojen turvotuksen ennaltaehkäisyssä kannattaa välttää esimerkiksi jalka toisen päällä istumista, jotta veri pääsee virtaamaan laskimoläppien kautta takaisin sydämeen. Vältä myös kireää vaatetusta nivusten kohdalta.

On myös sanottu, että jopa 80 prosenttia hyvinvoinnistasi perustuu sille, mitä suuhusi pistät. Jos epäilet esimerkiksi käyttäväsi liikaa suolaa tai saavasi liikaa natriumia, voit myös kääntyä esimerkiksi ravitsemusterapeutin puoleen, joka laatii kanssasi sinulle sopivan ja terveellisen ruokavalion.

Lue myös:

    Uusimmat