Mainos

Pakolaisen avustajakseen palkanneelle leskirouvalle SPR:n kunniamaininta – "Vuoden ennakkoluuloton edelläkävijä"

Suomen Punainen Risti myönsi Linnéa Mynttiselle Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen maanantaina järjestetyssä Pakolaisesta suomalaiseksi – kotoutumista ja yhtenvertaisuutta yhteisvoimin -tapahtumassa.

80-vuotias kirkkonummelainen leskirouva nousi kuuluisuuteen palkattuaan irakilaisen pakolaismiehen, Ali Kamil al-Sammarnaien henkilökohtaiseksi avustajakseen vuodenvaihteessa.

– Minä en siedä sitä, että ihmisiä ei kohdella samalla tavalla, olivat he minkä näköisiä, mistä uskonnosta tai puhuisivat mitä kieltä tahansa. Olemme kuitenkin kaikki jumalan luomia, Linnéa Mynttinen linjasi vastaanotettuaan palkinnon.

SPR myönsi naiselle palkinnon ennakkoluulottomuudesta sekä "syvästä ihmismielen tuntemuksesta", jota hän on osoittanut antamalla turvapaikanhakijalle mahdollisuuden toimia avustajanaan.

– Se on ollut suomalaisille silmiä avaava asia, ja toivoisimme tämänkaltaisia esimerkkejä lisää, SPR:n puheenjohtaja Pertti Torstila kertoi.

Myötätunto kumpuaa omista kokemuksista

Torstilan mukaan Mynttinen toimii rohkaisevana esimerkkinä ja murtaa turvapaikanhakijoihin liittyviä stereotypioita. Hän on myös edistänyt al-Sammarnaien kotoutumista ja kielen oppimista.

– Translate to English because Ali don't know, Mynttinen huikkasi vuolaita kehuja naiselle osoittaneelle Torstilalle ja herätti huvittuneita reaktioita tilaisuuteen saapuneen yleisön keskuudessa.

Mynttisen myötätunto pakolaistaustaista avustajaansa kohtaan kumpuaa naisen omista kokemuksista – Mynttinen on itse yksi Porkkalan evakoita.

Kiitospuheessaan Mynttinen kertoi saaneensa isältään ongen hieman ennen talvisotaa. Onki kuitenkin vietiin, kun Porkkalan alue luovutettiin Neuvostoliitolle syyskuussa 1944.

– Se oli juuri ennen talvisotaa, kun sain isältä bambuisen metspön – mikä se on suomeksi – ongen. Ja ne ryökäleet vielä veivät sen minulta. Veivät ne kyllä paljon muutakin. En ole sen jälkeen päässyt paljon onkimaan, mutta katson nyt kyllä paikan kun Alikin tykkää, Mynttinen veisteli ja sai yleisön nauramaan toistamiseen.

Mynttinen tahtoi myös varoittaa Suomen päättäjiä. Hänen mukaansa se, jos liian moni seuraa hänen esimerkkiään saattaa johtaa epämiellyttäviin seuraamuksiin.

– Niitä pakolaisia ei tule riittämään ihan kaikille, hän lohkaisi.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.