MTV tapasi Suomen rohkeimman leskirouvan Linnéan, 80 – "En ymmärtänyt, että tässä oli jotain ihmeellistä"

Ali Kemil al-Sammarnaien:"Vanhukset ja vanhempamme ovat kaikista tärkeimpiä" 2:15

Linnéa Mynttinen nousi julkisuuteen tammikuussa, kun Yle kertoi 80-vuotiaan kirkkonummelaisen leskirouvan ottaneen irakilaisen pakolaisen, Ali Kemil al-Sammarnaien, henkilökohtaiseksi avustajakseen.

Tänään Punainen Risti palkitsee Mynttisen Ennakkoluuloton Edelläkävijä -tunnustuksella. Tunnustus annetaan illalla Helsingissä.

Kaksikko on sittemmin saanut osakseen paljon ihailua, mutta myös ilkeämielisiä kommentteja. Mikään ei ole kuitenkaan muuttunut parin kuukauden takaisesta – paitsi se, että nyt Ali on Linnéan apuna ilman korvausta.

SPR:n perustelut:

Punainen Risti jakaa rasisminvastaisella viikolla tunnustuksia yhteisöille ja yksittäisille henkilöille, jotka ovat edistäneet ihmisten yhdenvertaista kohtelua.

Kirkkonummelainen eläkeläinen Linnéa Mynttinen, 80, on osoittanut ennakkoluulottomuutta ja avarakatseisuutta palkkaamalla henkilökohtaiseksi avustajakseen irakilaisen turvapaikanhakijan, 36-vuotiaan Ali Kamila al-Sammarnaien. 

Mynttinen on toiminut rohkaisevana esimerkkinä lähipiirissään ja laajemminkin ja murtanut turvapaikanhakijoihin liittyviä stereotypioita.

Samalla Mynttinen on edistänyt Ali Kamila al-Sammarnaien kotoutumista, kielen oppimista sekä antanut turvapaikanhakijalle toivoa tulevasta ja mahdollisuudesta kuulua suomalaiseen yhteiskuntaan. 

Linnéa istahtaa keittiönsä liesituulettimen eteen ja sytyttää tupakan. Hän suhtautuu haastatteluun rennosti, sillä mediapyöritys alkaa tuntua jo rutiinilta.

– Et sitten ota tätä tupakkaa videolle. Aiemmin nousi kauhea myräkkä, kun minusta tehdyssä jutussa näytettiin, että poltan. Juoruttiin, että tuolla se keuhkotautinen vain maha pitkällä vetää kessua, eikä se mitään apua tarvitse, Linnéa tuhahtaa.

36-vuotias Ali on ollut Linnéan apuna vuodenvaihteesta lähtien. Linnéa kertoo, että mies päätyi pestiinsä Kirkkonummella kunnallispoliitikkona sekä Evitskogin vastaanottokeskuksen johtajana toimivan Pekka Sinisalon (ps.) ansiosta.

Linnéa oli ottanut yhteyttä vastaanottokeskukseen ja Sinisalo oli järjestellyt naiselle sopivan henkilön avustajaksi. Sittemmin kaksikko on vieraillut muun muassa Ylen A2-keskusteluohjelmassa sekä tehnyt useita lehti- ja radiohaastatteluja.

– Mulla ei ole onneksi koskaan ollut ramppikuumetta. Se on aivan sama, puhunko yhdelle vai viidelle tuhannelle ihmiselle, Linnéa huomauttaa.

"Olin reilusti kusessa jo elokuussa"

Linnéa ei ollut alun alkaenkaan huolissaan siitä, miten hän tulisi toimeen Alin kanssa. Yhteisenä kielenä toimii englanti, jota molemmat osaavat jonkin verran. Kun kielitaidon rajat tulevat vastaan, otetaan käyttöön muut keinot.

– Minähän voin näyttää kädellä, että mennään sinne tai mennään tuonne. Sitten se ei enää olekaan ongelma. Tärkeintä on, että henkilökemiat kohtaavat. Ilman sitä ei voi rakentaa mitään.   

Ja henkilökemiat tuntuvat kohtaavan hyvin. Ainoastaan ulkopuolisten ikävät kommentit hiertävät. Osa Linnéan lähiomaisista on jopa ilmoittanut lopettavansa yhteydenpidon naiseen tempauksen johdosta.

– En ymmärtänyt, että tässä oli jotain ihmeellistä. Olin reilusti kusessa jo elokuussa. Sitten asiat vaan vaikeutuivat entisestään. En pääse lähtemään täältä kotoani yksin minnekään. Minulla on ajokortti, mutta en jaksa nostaa pyörätuoliani auton kyytiin. Mun oli pakko saada jostain apua.

Alia negatiiviset kommentit eivät hetkauta. Hän kuitenkin kertoo ymmärtävänsä, miksi kaksikko herättää kiinnostusta. Ei ole kovin yleistä, että Irakin pakolainen päätyy kirkkonummelaisen eläkeläisen kotiin tiskaamaan.

– On monia ihmisiä, jotka yrittävät loukata minua puhumalla Facebookissa tai muualla. Se ei vaikuta minuun. Toimin kuten parhaaksi näen. Minä autan, ja siinä se. Tämä on minun tarkoitukseni ja mielipiteeni.

Ali auttaa, koska kokee sen velvollisuudekseen

Ali toivoo, että muutkin toimisivat kuten hän. Hänen mukaansa se, että ihmiset ikääntyvät ei tarkoita sitä, että heidät tulisi unohtaa.

– Minä haluan lähettää ihmisille viestin. Vanhukset ja vanhempamme ovat kaikista tärkeimpiä. He tukivat meitä kun olimme nuoria. Kun he ikääntyvät, meidän tulisi vuorostamme tukea heitä – vähintään kysyä, että miten he voivat ja ovatko he sairaita. Tämä on tapa osoittaa kiitollisuutta heille.

– Meidän tulisi olla heidän kanssaan loppuun saakka. Niin yksinkertaista se on. 

Lempeästi auttamisesta ja vanhusten yksinäisyydestä puhuva Ali sai aiemmin noin 300 euron kuukausittaista korvausta avustajana toimimisesta. Nyt hän käyttää Linnéaa kaupassa ja vie roskat vapaaehtoisesti ja ilman palkkaa, sillä kunnan maksama tuki lakkautettiin.

– Olen kuitenkin vielä Linnéan kanssa, koska lupasin hänelle. Jotkut ajattelevat, että en tule pitämään lupauksiani, koska olen arabi ja tulen toisesta maasta ja toisesta kulttuurista. Ihmisten tulisi kuitenkin ymmärtää, että useimmat tänne saapuvista pakolaisista ovat hyviä ihmisiä ja osa korkeasti koulutettuja.

Kirkkonummella rukoillaan Alin perheen puolesta

Irakissa it-alalla työskennellyt Ali pakeni itse Suomeen, sillä hän haaveili elämästä maassa, jossa saisi puhua ja ajatella vapaasti.

– Unelmani kävi toteen. Minulla on kuitenkin myös toinen unelma. Tahdon tuoda perheeni Suomeen ja mahdollistaa tytöilleni hyvän koulutuksen. Tahtoisin, että myös he olisivat aktiivisia suomalaisen yhteisön jäseniä ja pääsisivät auttamaan ihmisiä.

Alin vaimolle ja lapsille on jo järjestetty haastattelu Suomen lähetystössä Ankarassa, Turkissa. Sekä Ali että Linnéa toivovat, että pienet, 6- ja 4-vuotiaat lapset, ja Alin vaimo saataisiin Suomeen pian.

– Kaipaan heitä niin paljon. Rukoilen, että he pääsisivät Suomeen, Ali sanoo.

– Minä myös, Linnéa huikkaa vierestä.

Linnéa on luvannut ostaa tytöille Barbie-nuket, kunhan nämä pääsevät Suomeen. Hän myös aikoo passittaa tytöt ruotsinkieliseen kouluun.

– Se on kyllä ihan Linnéan oma suunnitelma, Ali naurahtaa. 

Lue myös:

    Uusimmat