Pakkaa lennolle oikein – vinkit käsimatkatavaroille ja ruumaan

Kun pakkaa käsimatkatavarat ja ruumaan menevät matkatavarat kerralla oikein, lähtöselvitys ja turvatarkastus sujuvat vaivattomasti ja matka alkaa mukavasti.

Älä pakkaa liikaa

Varmista ensin, kuinka paljon lennolle saa ottaa matkatavaraa. Ruumaan otettavan laukun sekä käsimatkatavaran mitat ja painorajoitukset vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Punnitse tarvittaessa matkatavarat etukäteen. Jätä tilaa myös ostoksille ja tuliaisille, niin vältyt lentokentällä perittäviltä ylipainomaksuilta.

Jos mukanaan haluaa tai on pakko kuljettaa matkatavaroita yli sallitun määrän, lisäkilojen hinnat kannattaa selvittää etukäteen. Useilla lentoyhtiöillä lisälaukuista tai -kiloista maksaminen tulee edullisemmaksi, kun sen tekee etukäteen verkossa.

Panosta käsimatkatavaroihin

Pakkaa käsimatkatavaroihin kaikki matka-asiakirjat, lääkkeet, särkyvät esineet, rahat, korut, arvotavarat, avaimet, matkapuhelin, elektroniset laitteet ja lennolla tarvitsemasi tavarat. Käsimatkatavaroihin on hyvä pakata myös yksi lomavaatekerta ja esimerkiksi uima-asu siltä varalta, että ruumaan menevä matkalaukku katoaa tai myöhästyy.

Nesteiden kuljetusta käsimatkatavaroissa on rajoitettu. Ne tulee pakata enintään yhden litran vetoiseen läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan pussiin, korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Koska nestepussi läpivalaistaan turvatarkastuksessa erikseen, sitä ei kannata pakata käsimatkatavaran pohjimmaiseksi. Turvatarkastusta voi sujuvoittaa myös varmistamalla, ettei mukana ole terävien esineiden kaltaisia kiellettyjä tavaroita.

Lentoasemalla ostettavat nestemäiset tuotteet saa ottaa mukaan koneeseen.

Lisää tietoa nesteiden pakkaamisesta ja kielletyistä esineistä saa Finavian sivuilta.

Golfbägi tai polkupyörä mukaan?

Erikoismatkatavaroiden, kuten golfbägin, polkupyörän tai soittimen, mukaan ottaminen onnistuu useimmiten lisämaksusta. Lennolle mukaan otettavien erikoismatkatavaroiden määrä saattaa kuitenkin olla rajattu. Ota selvää, pitääkö erikoismatkatavarat varata ja maksaa etukäteen verkossa vai lentoasemalla. Lastenrattaat ja pyörätuoli kulkevat lennolla useimmiten maksutta.

Muista suojata ja pakata erikoismatkatavarat huolella. Lentoyhtiö ei korvaa lennolla rikkoutuneita erikoismatkatavaroita, jos niitä ei ole asianmukaisesti pakattu.  

Tee laukusta tunnistettava

Kirjoita nimesi ja yhteystietosi kaikkiin matkatavaroihin ja huolehdi, että matkavakuutuksesi on kunnossa. Olet valmis – hyvää matkaa!

Lähde: Lomamatkat

Lue myös:

    Uusimmat