Mainos

Pakastimesta löytyi kymmeniä rauhoitettuja lintuja

Pakastimeen oli säilötty muun muassa hiiripöllöjä, silkkiuikkuja sekä ruskosuohaukka. Osa linnuista oli ollut pakastimessa jo vuosia.

Valkeakoskelaisen miehen pakastimesta on löytynyt kaikkiaan kolmisenkymmentä rauhoitettua lintua. Poliisi löysi linnut muista syistä tehdyn kotietsinnän yhteydessä. Tapausta tutkitaan tässä vaiheessa luonnonsuojelurikoksena.

Pakastimeen oli säilötty muun muassa kaksi hiiripöllöä, kolme silkkiuikkua sekä kanahaukka, varpuspöllö, lehtopöllö ja ruskosuohaukka. Kaikkiaan rauhoitettuja lintuja oli 17 eri lajia. Tapausta tutkiva vanhempi konstaapeli Hanna Uusitalo kertoo, että pakastimessa oli myös sallittuja riistaeläimiä.

Luonnonsuojelulain mukaan kuolluttakaan rauhoitettua eläintä ei saa ottaa haltuunsa. Sen saa kuitenkin ottaa talteen ja luovuttaa esimerkiksi luonnontieteelliselle museolle tai tutkimuslaitokselle.

Uusitalon mukaan mies on kuulustelussa kertonut, että tuttavat ovat tuoneet lintuja hänelle ja että hän on aikonut luovuttaa ne täytettäviksi. Aikomuksen ja toiminnan välinen aika on kuitenkin venynyt pitkäksi, sillä osa linnuista on ollut pakastimessa jo vuosia.

Ympäristöministeriö on vahvistanut rauhoitetuille eläimille ohjeelliset hinnat, joiden mukaan oikeusistuimet määräävät korvauksia niitä metsästäneille tai muuten tuhonneille. Esimerkiksi hiiripöllön ohjekorvaus on 1009 euroa ja piekanan 757 euroa. Pakastimesta löydettyjen lintujen yhteishinta nousee näin laskettuna yli 10 000 euroon.

Valkeakoskelaismiehellä ei Uusitalon mukaan ole tilillään aiempia rikoksia. Sitä, mistä syystä hänen taloonsa tehtiin kotietsintä, Uusitalo ei tässä vaiheessa paljasta. Kotietsintä tehtiin lokakuun lopulla.

Linnut on lähetetty tutkittaviksi Ouluun eläinlääkintä- ja elintarvikelaitokselle. Tarkoitus on selvittää ainakin se, ovatko linnut kuolleet tapaturmaisesti vai onko ne ammuttu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.