Päivystykset kriisissä hoitajapulan takia: Aira odottanut jo kaksi vuorokautta pääsyä vuodeosastolle

"Koko hoitoketju on tukossa"– Helsingissä ja Uudellamaalla pelätään päivystystoiminnan pysähtyvän kokonaan 2:30
Helsingissä ja Uudellamaalla pelätään päivystystoiminnan pysähtyvän kokonaan.

Sairaaloiden päivystykset ovat pahasti ruuhkautuneet monen sairaanhoitopiirin alueella. Hoitajapulan vuoksi potilaita ei saada siirrettyä päivystyksistä eteenpäin ja päivystykset hoitavat nyt myös vuodeosastojen tehtäviä. MTV Uutiset kävi katsomassa tilannetta Jorvin sairaalassa.

Yhteispäivystyksen tilanne on nyt huomattavasti vaikeampi kuin korona-aikaan, sanoo HUS-alueen akuuttilääketieteen toimialajohtaja Maaret Castrén.

Esimerkiksi Jorvin sairaalaan ei kymmeneen päivään voitu ottaa ambulanssilla kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita. Lisäksi ambulanssilla tuotu potilas on joutunut jonottamaan pahimmillaan 1,5 tuntia, kun tavoiteaika on 15 minuuttia.

– Jorvissa on niin paljon potilaita vuodepaikoilla, että potilasturvallisuuden kannalta on parempi, että potilaat ohjautuvat sellaiseen hoitopaikkaan, jossa sänkyjä vielä riittää, Castrén selittää tilanteen syyksi.

Tänään Jorviin on taas alettu ohjata potilaita. Alueylilääkäri Kimmo Suojanen toteaa kuitenkin, ettei tilanteen voi sanoa helpottaneen.

– Enemmänkin kyse on siitä, että ruuhka on nyt tasapuolisemmin jakautunut eli muuallakin on yhtä paljon ruuhkaa, Suojanen kertoo.

Onko siis niin, että muissakin HUS-alueen sairaaloissa on tällä hetkellä niin paha ruuhka, ettei siirtely onnistu?

– Tämä on aika lähellä totuutta.

Päivystyksistä tullut vuodeosastoja

Vielä toistaiseksi sellaiset potilaat, jotka eivät voi odottaa, on saatu hoidetuksi, mutta riskit kasvavat ruuhkien pahentuessa.

Helsingissä apulaispormestari Daniel Sazonov on kutsunut koolle HUS:in sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan poliittisen johdon käymään läpi päivystysten tilannetta.

Alueylilääkäri Suojanen kertoo, että päivystysten ongelmana on se, että koko hoitoketju on tukossa: päivystyksestä ei päästä vuodeosastolle, koska vuodeosastoilta ei päästä eteenpäin vaikkapa hoivakoteihin ja terveyskeskusten vuodeosastoille.

– Kaikki systeemit jumittuvat, jolloin se kasaantuu tänne päivystykseen, Suojanen sanoo.

– Me hoidamme paitsi yhteispäivystystä, myös kokonaista vuodeosastoa joka päivä, toimialajohtaja Castrén täydentää.

HUS-alueen lisäksi myös Taysistä on kerrottu päivystysten ruuhkaantuneen jatkohoitopaikkoja jonottavista potilaista.

MTV Uutisten haastattelema Jorvin potilas Aira Miettinen on odottanut päivystyksessä kaksi vuorokautta pääsyä vuodeosastolle.

– Mutta olen ollut tyytyväinen olooni täällä ja hoitoon, Miettinen sanoo.

Syynä hoitajapula

Suurin syy siihen, että potilaita ei saada päivystyksestä eteenpäin esimerkiksi vuodeosastoille, on vuodeosastojen resurssipula. Hoitajia ei vain ole tarpeeksi.

– Kaikki tahot ovat joutuneet supistamaan toimintaansa, koska hoitajia ei riitä. Se on se pullonkaula nähdäkseni melkein joka paikassa, Kimmo Suojanen sanoo.

Lokakuussa hoitajille neuvoteltiin uusi työehtosopimus, jonka myötä, yhdessä aiemmin viime vuonna neuvotellun sopimuksen kanssa, alan palkat nousevat viidessä vuodessa vähintään 18,5 prosenttia.

Paraneva palkka ei ole vielä ratkaissut hoitajapulaa, mutta Maaret Castrén toivoo, että sillä olisi vaikutusta tulevaisuudessa.

– Vielä meille ei ole tullut lisää hoitajia töihin. Vaikeaa on ennustaa, kuinka paljon palkan paraneminen tulee vaikuttamaan.

Castrén ja Suojanen ovat yhtä mieltä siitä, että yllätys päivystysten nykytilanne ei missään nimessä ole.

– Odotusajat vuodeosastoille ovat kyllä jatkuvasti olleet enemmän ja enemmän nousussa, Suojanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat