HUSin yhteispäivystykset ovat pahoin ruuhkautuneet – sairaanhoitopiiriltä ohjeet, millaisessa tilanteessa päivystys on oikea paikka

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: Suomi onnistui torjumaan hyvin koronan ensimmäisen aallon, mutta keinot olivat rankkoja 1:41
Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: Suomi onnistui torjumaan hyvin koronan ensimmäisen aallon, mutta keinot olivat rankkoja

HUSin yhteispäivystykset ovat ruuhkautuneet pahasti. Sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa ruuhkan syyksi sen, etteivät potilaat pääse päivystyspoliklinikoilta eteenpäin jatkohoitoon.

HUS muistuttaa, että kiireellisen hoidon tarpeessa olevat potilaat hoidetaan ensisijaisesti päiväaikaan terveysasemien kiirevastaanotoilla.

Sairaaloiden yhteispäivystyksissä hoidetaan vain niitä potilaita, joiden hoitoa ei voida oireiden vaikeuden tai sairauden pahentumisen vuoksi siirtää seuraavaan arkiaamuun.

Muut potilaat joudutaan ohjaamaan kotiin odottamaan terveysaseman avautumista.  

Monet kiireellistä hoitoa vaativat oireet ja vammat voidaan hoitaa seuraavana aamuna tai 1–2 päivän kuluessa. Pienen vaivan kanssa kannattaa odottaa kotona yön yli terveysaseman avautumista, toteaa HUS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén tiedotteessa

Näillä oireilla mentävä päivystykseen

Joulun ja vuodevaihteen aikaan yhteispäivystykseen hakeutuessa kannattaa varautua tavanomaista pidempiin odotusaikoihin. 

Tyypillisiä oireita, joiden vuoksi tulee hakeutua kiireellisesti hoitoon ovat esimerkiksi voimakas rintakipu, halvausoireet, kiireelliset mielenterveyden ongelmat, runsas verenvuoto, isot vammat, hengitysvaikeudet, äkillisesti alkanut kova päänsärky tai vatsakipu.   

Lapsella tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi hengitysvaikeus, kuume alle kolmen kuukauden ikäisellä lapsella, yleistilan alentuminen infektiosairauden vuoksi, epäily tuoreesta diabeteksesta tai pitkittynyt kouristuskohtaus, epäily murtumasta tai muusta vakavasta vammasta.  

Päivystykseen hakeutuvan kannattaa soittaa ensin Päivystysapu 116117 -palvelunumeroon, jossa sairaanhoitajat tekevät hoidon tarpeen arvion ja neuvovat oikeaan hoitopaikkaan hakeutumisessa tai antavat itsehoito-ohjeet oireen hoitamiseen.  

Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112.   

Lue myös:

    Uusimmat