Päivi Storgård Novalla: Romahdin työpaikkalääkärin edessä

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava Päivi Storgård ohjattiin psykiatriseen sairaalaan työpaikkalääkärin toimesta.

Mielen sairastumisesta kertovan Keinulaudalla-romaanin kirjoittanut Päivi Storgård vieraili maanantaina Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew’ssa. Muutama viikko sitten kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään Anna-lehdessä puhunut Storgård kertoi saaneensa palautetta ja avunpyyntöjä haastattelun jälkeen.

– Olen saanut selkeitä avunhuutoja. Esimerkiksi kaksi henkilöä olen ohjannut kädestä pitäen suoraan psykiatriseen päivystykseen, koska voi olla, ettei heitä olisi enää seuraavana päivänä ollut olemassa, Storgård sanoi Radio Novalla.

Toimittajana työskentelevä Storgård on joutunut useasti suljetulle osastolle sairautensa takia.

– Tunnelma suljetulla osastolla ei ole mikään demoninen kummitustalo, jossa ihmiset kahlitaan jonnekin seiniin, lepositeisiin tai pakkopaitaan. Jos joku muistelee elokuvaa Yksi lensi yli käenpesän, niin se on harvinaisen kaukana siitä, Storgård kertoi kokemuksistaan.

Päivi häpesi sairauttaan pitkään, ja irtisanoutui ennemmin työpaikoistaan kuin kertoi todellista syytä sairauslomilleen.

– Olen sanonut psyykkisistä ongelmistaan kertoville tutuille, että kerro vaan, ei ole mitään hävettävää. Mutta kun se iskee omalle kohdalle, niin siinä on aika maassa ja vakuuttunut siitä, että kaikki muutkin ihmiset ajattelevat, että tuo on epäkelpo, eikä kelpaa mihinkään.

Päivi Storgård oli sairastanut psyykkistä sairautta jo jonkin aikaa, kunnes mukaan alkoi tulla fyysistä oireilua. Hän kärsi esimerkiksi jatkuvista keuhkoputkentulehduksista. Lopulta vyyhti alkoi purkautua, ja apu löytyi uuden työpaikkalääkärin vastaanotolta.

– Hän katsoi minua ja kysyi, että Päivi, miten sinä voit? Sen jälkeen alkoi täydellinen vedenpaisumus. Romahdin ihan siihen ja suoraa päätä päivystyksen kautta sairaalaan. Nukuin siellä ensimmäiset kaksi viikkoa, Storgård sanoi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat