MTV oikeudessa: Päivi Räsäsen käräjillä tivattiin seksistä ja kenelle se on hyväksyttävää – kansanedustajalla yksiselitteinen vastaus, perustelut Raamatusta

Päivi Räsänen otti raamatun mukaan käräjäsaliin:"Kyllä on mukana" 1:08
Päivi Räsänen saapui oikeuteen Raamatun kanssa, katso video

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) astui maanantaina oikeuden eteen vastaamaan syytteisiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. 

Syytteet koskevat Räsäsen puheita ja kirjoituksia liittyen seksuaalivähemmistöihin ja näiden asemaan Räsäsen edustaman raamatuntulkinnan näkökulmasta. 

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä Helsingin käräjäoikeudessa.

Klo 18.09 Oikeudenkäynti on tältä päivältä päättynyt. Kiitos seuraajille!

MTV käräjillä: Päivi Räsäseltä tivattiin seksistä ja kenelle se on hyväksyttävää – näin oikeuspäivä eteni 6:36
Päivi Räsäseltä tivattiin seksistä ja kenelle se on hyväksyttävää – näin oikeuspäivä eteni

Klo 18.06 Oikeus pohti hetken, milloin oikeudenkäyntiä jatketaan. Loppulausunnot kuullaan maanantaina 14. helmikuuta kello 12.30 alkaen. Istuntoon varataan muutama tunti. Tuomarin mukaan syyttäjä ja Räsänen saavat molemmat käyttää omaan loppulausuntoonsa korkeintaan tunnin. Tuolloin istunnon päätteeksi käydään myös seuraamuskeskustelu.

Klo 17.55 Nyt Räsäsen ja Pohjolan kuulemiset ovat päättyneet. Oikeudessa on vielä edessä osapuolten loppulausunnot, mutta ne kuullaan toisena päivänä. Ne veisivät vielä pitkän aikaa, joten oikeudenkäyntiä jatketaan toisena päivänä loppulausunnoilla.

Oikeudenkäynti jatketaan loppuun helmikuussa.

Luther-säätiön asiamies kiistää syyllistyneensä rikokseen

Klo 17.38 Nyt oikeudessa kuullaan Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa. Häntä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjä vaatii hänelle 60 päiväsakkoa.

Luther-säätiö perustettiin vuonna 2000. Pohjolaa syytetään, koska hän asetti Päivi Räsäsen kirjoittaman pamfletin yleisön saataville nettisivuille.

Pohjolan mukaan Räsäsen kirjoittamaa vihkosta painettiin noin 3000 kappaletta. Vihkonen oli tilattu Räsäseltä, kuten kansanedustaja itsekin hetki sitten kertoi.

Pohjola kiistää syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Tämä vihko perustui evankelisluterilaiseen uskoon ja ajankohtaiseen keskusteluun, jota siihen aikaan käytiin avioliittolain käsittelyn yhteydessä, Pohjola kertoi.

Pohjolan mukaan kaikilla ihmisillä on jakamaton ihmisarvo. Hän on Räsäsen kanssa yhtä mieltä siitä, että Raamatun ja Jumalan oppien mukaan seksi kuuluu naisen ja miehen väliseen avioliittoon. Hänen mukaansa kyse on kristillisestä avioliittokäsityksestä, ei homoseksuaalisuudesta vastaan heteroseksuaalisuudesta.

– Syyttäjä meni hyvin syvälle teologiaan. Katson, että syyttäjä ei edustanut millään tavalla objektiivisuutta asiassa, Pohjola totesi.

Päivi Räsänen ja syyttäjä täysin erimielisiä oikeudessa – näin he perustelevat näkemyksiään 6:05
Päivi Räsänen ja syyttäjä täysin erimielisiä oikeudessa. Katso videolta, miten he perustelevat näkemyksiään.

Tuomari pyysi siirtymään aiheissa eteenpäin

Klo 17.37 Räsäsen kuuleminen päättyy.

Klo 17.28 Oikeudessa on nyt puhuttu niin pitkään seksistä ja siitä, kenelle se kuuluu, että tuomarikin huomautti syyttäjää asiasta. Eteenpäin olisi edettävä.

Räsänen vastasi vielä kerran syyttäjälle, että Raamattu on seksuaalietiikan suhteen täysin yksiselitteinen.

– Kirkkokunnat, myös protestanttiset kirkkokunnat, ovat lähes yksimielisesti opettaneet, että avioliitto on nimenomaan miehen ja naisen välinen ja samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ovat Jumalan tahdon vastaisia. Tämä ei ole mikään minun näkemykseni, vaan kirkon ja Raamatun, Räsänen sanoi.

Räsänen korosti myös, että hänen kirjoituksensa ja lausumansa eivät loukkaa homoseksuaaleja, mutta se, mitä hänen väitetään sanoneen, voi varmasti loukata heitä.

– Minulla on itselläni homoseksuaaleja tuttuja ja ystäviä. He ovat minulle rakkaita ja tärkeitä ihmisiä enkä koe, että siinä on mitään ongelmaa. Hyväksyn kaikki ihmiset, en kaikkia tekoja.

Aiemmin lounastauolla Räsänen kertoi esimerkin lapsistaan, joihin hän viittasi nyt myös oikeudessa. Räsänen sanoi, että hän rakastaa aina omia lapsiaan, vaikka hän ei hyväksykään kaikkia heidän tekojaan. Samalla tavalla hän suhtautuu muihin ihmisiin.

"Sukupuolinen kanssakäyminen kuuluu avioliittoon"

Klo 17.15 Nyt syyttäjä kysyy Räsäseltä vielä muutamia kysymyksiä. Syyttäjä halusi tietää, hyväksyykö Räsänen heteroseksuaalien sukupuolisen kanssakäymisen, kun hän ei hyväksy sitä homoseksuaaleilta.

– Kyllä sukupuolinen kanssakäyminen kuuluu avioliittoon, Räsänen vastasi. 

Räsäsen mukaan avioliitto on Jumalan tahdon mukaisesti naisen ja miehen välinen, ei samaa sukupuolta olevien. Räsänen korostaa puhuvansa Raamatun ja kristinuskon oppien mukaisesti, joihin hän uskoo.

– Ajattelen, että Raamattu on hyvin viisas.

Räsäsen mukaan homoseksuaalisen identiteetin voi erottaa homoseksuaalisista teoista. Hänen mukaansa jokainen ihminen vastaa omista teoistaan.

– Aivan samalla tavalla myös heteroseksuaalit tekevät varmasti seksuaalisuuden alueella syntiä. Seksuaalisynnit koskevat ihan yhtä lailla heteroseksuaaleja kuin homoseksuaaleja, Räsänen vastasi syyttäjälle.

Syyttäjä tivasi lisää, miksi heteroseksuaalien seksuaaliset teot ovat hyväksyttävämpiä kuin homoseksuaalien. Räsänen vastasi jälleen, että kyse on Raamatun opeista.

– Ihmisten välinen seksi kuuluu naisen ja miehen väliseen avioliittoon ja kaikki muu on syntiä. Seuraan vain Raamatun oppeja, Räsänen vastasi.

Räsänen ei usko homoseksuaalisuuden olevan geneettisesti periytyvää

Klo 17.10 Nyt Räsäseltä kysytään Yle Puheen Ruben Stillerin radio-ohjelmasta, johon hän osallistui joulukuussa 2019. Räsänen osallistui ohjelmaan, koska siinä oli tarkoitus keskustella Jeesuksesta.

– Se oli hauska ja humoristinen ohjelma. Stiller on toimittaja, joka osaa viihdyttää. Ohjelman kuluessa hän heitti useita pähkinöitä pohdittavaksi ja ikään kuin jossitteluja, kuten että mitä tapahtuisi, jos Jeesus ilmestyisi nyt. Ajattelin, että kävisimme keskustelua esimerkiksi lähestyvästä joulun ajasta. Stiller halusi ottaa homoseksuaalisuuden esiin.

Räsänen totesi sanoneensa ohjelmassa, että hän ei usko homoseksuaalisuuden olevan geneettisesti periytyvää.

– Olin lukenut vain hetkeä aiemmin Lääkärilehdestä, että geneettiset tekijät selittävät vain hyvin vähäisesti homoseksuaalisuutta. En pidä sitä minään geenirappeutumana, kuten syyttäjä väittää. Itse asiassa se, mistä homoseksuaalisuus johtuu, on tutkijoiden asia.

– Suhtaudun itse avoimesti siihen, mitä tutkimus tulee löytämään. Mutta se ei muuta minun näkemystäni tai kristillistä näkemystä siitä, että homoseksuaaliset teot ja samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ovat kristinuskon vastaisia, Räsänen vastasi.

Kyseenalaisti kirkon osallistumisen Prideen

Klo 17.02 Nyt Räsänen puhuu tviitistään, jossa hän kyseenalaisti kirkon osallistumisen Pride-tapahtumaan. Räsänen kirjoitti tekstin kesäkuussa 2019.

Uskonnollisen tekstin saatteeksi Räsänen kirjoitti: "Kirkko on ilmoittanut olevansa Setan Pride 2019 virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?” 

Räsäsen mukaan tviitti oli tarkoitettu kirkolle, ei homoseksuaaleja vastaan. Kirkkovaltuutettuna hän oli huolissaan siitä, että kirkko osallistuisi tapahtumaan.

"Syyttäjän väitteet ovat loukkaavia"

Klo 16.52 Räsäsen mukaan syyttäjän väitteet hänen lausumistaan ovat loukkaavia ja hänen vakaumustaan vastaan. Räsäselle kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja Jumalan luomia.

– En ajattele, että homoseksuaalit olisivat alempiarvoisia ihmisiä. Pidän näitä väitteitä loukkaavina sekä homoseksuaaleja että itseäni kohtaan. En myöskään ajattele, että homoseksuaalit olisivat muita alttiimpia hyväksikäyttämään lapsia. En ole missään nimessä väittänut näin.

Räsäsen mukaan kaikki ihmiset ovat syntisiä ja haavoittuvia.

Klo 16.26 Nyt oikeudessa ryhdytään kuulemaan Päivi Räsästä.

Ensiksi kysytään pamfletista. Kysymyksiä esittää Räsäsen avustaja, varatuomari Matti Sankamo. Räsänen kirjoitti pamfletin vuonna 2003, eli lähes 20 vuotta sitten.

Luther-säätiö pyysi Räsäseltä opetustarkoituksiin vihkosen ajankohtaisesta keskusteluteemasta, joka liittyi siihen, miten keskustelu homoseksuaalisuudesta ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä vaikuttaa kirkkoon.

– Minulta pyydettiin kirjoitusta kansanedustajana, lääkärinä ja kristittynä. Sitä käytettiin opetustarkoituksessa, Räsänen kertoi.

Räsäsen mukaan vihkosessa on nyt jo vanhentunutta tekstiä, kuten vanhentunutta tutkimustietoa. Se on hänen mukaansa kuitenkin laillinen dokumentti sen hetkisestä yhteiskunnallisesta keskustelusta. Lisäksi viittaukset Raamatun oppeihin pitävät edelleen paikkaansa.

Räsänen kiistää solvanneensa kirjoituksessaan homoseksuaaleja. Hän ei ole kutsunut homoseksuaalisuutta sairaudeksi.

Räsäsen tuttavapiirissä homoseksuaaleja

Klo 16.01 Nyt kirjalliset todisteet on käyty läpi. Seuraavaksi olisi tarkoitus kuulla vastaajia. Tuomari haluaa tietää, kuinka kauan vastaajat arvelevat puhuvansa. Vastaajat arvelevat, että kuulemisiin menee yhteensä noin kaksi–kolme tuntia. Kuulemiset aloitetaan vartin tauon jälkeen.

Klo 15.52 Nyt salissa kuullaan otteita Ylen radio-ohjelmasta, jossa Räsänen oli Ruben Stillerin vieraana vuonna 2019. Ohjelmassa puhuttiin homoseksuaalisuudesta. Räsänen itse kuuntelee keskustelua hymyillen ja välillä häntä naurattaakin. Myös ohjelmassa Stiller ja Räsänen nauravat välillä.

Stiller kysyi Räsäseltä, mitä tämä ajattelisi, jos hänen läheisensä tai sukulaisensa olisi homoseksuaali. Räsänen vastasi, että hänellä on tuttavapiirissään ihmisiä, joilla on gay-identiteetti.

– Lähimmäisiä voi silti rakastaa ja heidät voi hyväksyä. En halua olla kenenkään tuomarina henkilökohtaisesti, Räsänen vastasi.

Klo 15.25 Oikeudessa käydään edelleen läpi kirjallisia todisteita. Kaikki suulliset kuulemiset on vielä edessäpäin, joten päivästä tulee todella pitkä.

Klo 13.44 Vasta nyt oikeudessa päästään käymään läpi todisteita. Ensiksi käydään läpi kirjalliset todisteet ja sitten kuullaan Päivi Räsästä ja Juhana Pohjalaa henkilökohtaisesti.

Kirjallisina todisteina käydään läpi Räsäsen pamflettia ja kirjoituksia.

Radio-ohjelmaan haluttiin kaksi eri mieltä olevaa keskustelijaa

Klo 13.40 Puolustuksen mukaan Räsänen ei ole halventanut tai solvannut homoseksuaaleja.

Klo 13.36 Kolmas Räsäsen syyte koskee hänen puheitaan Ylen Ruben Stillerin radio-ohjelmassa. Ohjelmaan oli kutsuttu kaksi vierasta, Päivi Räsänen ja liberaalina pidetty pappi Kai Sadinmaa. Räsänen ja Sadinmaa ovat selvästi keskenään eri mieltä Raamatusta ja seksuaalivähemmistöistä.

Keskustelun sävy oli Räsäsen puolustuksen mukaan kunnioittava ja huumorinsävyinen, ei solvaava.

Radio-ohjelmalle oli annettu provosoiva nimi "Mitä Jeesus ajattelisi homoista". Se ei ollut Räsäsen keksimä nimi.

– Tarkoitus on ollut saada mielenkiintoinen ja kärjekäs, mutta humoristinen ja kunnioittava dialogi kahden eri mieltä olevan uskonnollisen mielipidevaikuttajan välillä, Sankamo sanoi.

Syyttäjät vaativat Yleä poistamaan lainvastaisiksi katsomiaan osia toimittaja Ruben Stillerin radio-ohjelmasta, jossa Räsänen oli vierailulla vuonna 2019.

Klo 13.24 Lounastauko on ohi ja Päivi Räsäsen puolustuksen puheenvuoro jatkuu. Puolustuksen mukaan Räsäsen pamflettiteksteissä on ollut kyse debatista ja osallistumisesta poliittiseen keskusteluun.

Twitter-päivityksessään Räsänen puolestaan kritisoi evankelisluterilaisen kirkon päätöstä osallistua Pride-tapahtumaan.

Klo 12.15 Nyt alkaa tunnin lounastauko

"Termeissä ei ole arvolatausta"

Klo 12.07 Puolustuksen mukaan Räsänen ei ole kirjoituksissaan nostanut itseään muita ylemmäs, ei myöskään seksuaalivähemmistöjä. 

– Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan jokainen ihminen on seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta tasavertainen ja yhtä arvokas, pamfletissa todetaan.

Puolustuksen mukaan Räsäsen käyttämissä ei ole arvolatausta, vaikka syyttäjä niin väittää.

Psykoseksuaalinen häiriö-termi on ollut puolustuksen mukaan käytössä lääketieteellisessä keskustelussa. Käsite tuli Räsäsen tietoon 1990-luvulla Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa käytössä olevasta oppikirjallisuudesta. 

Arvolataus puuttuu myös Räsäsen käyttämästä termistä "homoseksuaalisuus seksuaalisena poikkeavuutena". Puolustuksen mukaan on tilastollisesti todettua, että homoseksuaalisuus on heteroseksuaalisuutta harvinaisempaa.

– Se mistä Räsästä nyt syytetään, on hyvin valtavirtaa lähes kaikissa uskonnoissa. Eli ajatus siitä, että avioliitto kuuluu naisen ja miehen välille, Räsäsen avustaja, varatuomari Matti Sankamo totesi.

"Kyse hengellisestä mielipidekirjoituksesta"

Klo 11.43 Räsäsen avustaja aloitti puheenvuoronsa toteamalla, että nyt kun syyttäjä on päättänyt nostaa syytteen nimenomaan Raamatun teksteistä, niin silloin oikeuden on väistämättä tulkittava Raamatun sisältöä.

Räsäsen syytteeseen johtanut pamfletti on kirjoitettu vuonna 2003 ja julkaistu vuonna 2004. Puolustuksen mukaan sen lausumat heijastavat hetken ymmärrystä yhteiskunnallisista ilmiöistä. Puolustuksen mukaan pamfletin lukijakunta on ollut pieni ja lukijat ovat olleet asiaan perehtyneitä aikuisia.

Poliisi totesi asiassa syksyllä 2019, että esitutkintaa ei jatketa. Marraskuussa 2019 valtakunnansyyttäjä päätti, että asiassa on toimitettava esitutkinta.

– Syyttäjä on irrottanut syytteeseen nostetut katkelmat asiayhteydestään ja esittänyt ne oikeudelle yhdenmukaisena kokonaisuutena, mikä on omiaan vääristämään pamfletin sisältöä.

Puolustuksen mukaan Räsäsen kirjoittama pamfletti on vakaumuksellinen, kirkkopoliittinen ja hengellinen mielipidekirjoitus. Näin ollen se kuuluu uskonnonvapausliitäntänsä vuoksi sananvapauden niin sanottuun ydinalueeseen.

– Pamfletti on klassisen kristinuskon maailmankuva. Se on kansanedustajan debattikirjoitus vireillä olleesta lakiuudistuksesta. Kirjoituksella on pyritty osallistumaan yhteiskunnallisesti merkittävään keskusteluun, varatuomari Matti Sankamo sanoi.

Puolustuksen kirjallisessa vastauksessa oikeudelle todetaan myös, että syyttäjä on irrottanut pamfletista tekstikohtia erilleen asiayhteyksistään, jolloin pamfletin sisältö vääristyy.

Klo 11.26 Oikeus piti pienen tauon. Syyttäjän asiaesittely on ohi ja nyt ääneen pääsee puolustus. Ensimmäisenä äänessä on Päivi Räsäsen avustaja.

– Syytteissä on asiavirheitä ja meidän on käytävä niitä läpi. Osa virheistä on vääristelyä ja osa on suoranaisia asiavirheitä, varatuomari Matti Sankamo aloitti.

Räsästä hymyilyttää tietyt syyttäjän puheet

Klo 11.06 Valtionsyyttäjä Anu Mantila jatkaa yhä puhettaan. Tuomari huomautti toistamiseen, että hänen on tiivistettävä asiaesittelyään.

Syyttäjän mukaan Räsäsen lausumien halventavuus käy ilmeiseksi, jos niiden kohteena olisi joku toinen vähemmistöryhmä, kuten esimerkiksi tummaihoiset. Lausumien loukkaavuutta on tulkittava yhdenvertaisesti eri vähemmistöryhmien kesken.

Räsänen erottaa syyttäjän mukaan homoseksuaaliset teot ja homoseksuaalisen identiteetin toisistaan, mutta ihmisen teot ovat osa identiteettiä.

– Tuomitsemalla homoseksuaaliset teot tuomitaan homoseksuaaliset ihmisenä. Väärin tekemisestä tulee väistämättä väärin olemista, eli olemista muita huonompi ja ala-arvoisempi seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Lausumat ovat ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta loukkaavia, Mantila kertoi.

Syyttäjän mukaan Räsäsellä ja Pohjolalla on ollut suoranainen tarkoitustahallisuus. Syyttäjä katsoo, että vastaajien on täytynyt ymmärtää ilmaisujen homoseksuaaleja halventava luonne.

Räsänen on kuunnellut jatkuvasti syyttäjän puhetta rauhallisena. Häntä selvästi huvittaa aika ajoin syyttäjän perustelut, sillä välillä hän hymyilee. Räsänen myös vilkuilee aika ajoin oikeussalin yleisöparvelle ja hymyilee jollekulle siellä.

Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta

Klo 10.40 Syyttäjä vaatii Räsäselle ja Pohjolalle rangaistukseksi sakkoja. Haastehakemuksen mukaan Räsänen on tuomittava 120 päiväsakon sakkorangaistukseen ja Pohjola vähintään 60 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen.

Klo 10.32 Oikeuden puheenjohtaja Tuomas Nurmi pyysi syyttäjää tiivistämään asiaesittelyään, koska tuomarin mukaan syyttäjä käy nyt asioita läpi kuten loppupuheenvuorossa kuuluisi. Syyttäjä on puhunut paljon yleisistä oikeusperiaatteista ja hän on luetellut EU:n päätöksiä ja muita oikeusratkaisuja. Tuomarin mukaan nämä eivät kuulu asiaesittelyyn.

Päivi Räsäsen oikeudenkäynti alkaa - MTV paikalla 5:18
Katso videolta miten kansanedustaja Päivi Räsänen itse kommentoi syytteitään oikeuteen saapuessaan.

Syyttäjä selvittää syytteiden taustaa

Klo 10.16 Syyttäjän mukaan on selvää, että vastaajilla on uskonnon-, omantunnon- ja ajatuksenvapauteensa kuuluva oikeus uskoa ja ajatella, miten he haluavat. Pelkkä Raamatun lauseiden siteeraaminen tai selostaminen ei ole rikos.

– Oikeudenkäynnissä on kuitenkin kyse siitä, loukkaavatko häiritsevien, ahdistavien tai shokeeraavien tietojen tai mielipiteiden esittäminen muiden ihmisoikeuksia, valtionsyyttäjä Anu Mantila kertoi.

Omien mielipiteiden ja totuusarvoisten väärien väitteiden ilmaiseminen voi olla rikos, vaikka ne perustuisivatkin henkilön omaksumaan Raamatun tulkintaan.

– Raamattu ei ole oikeuslähde. Kyse on siitä, miten Raamattua käytetään, Mantila jatkoi.

Syyttäjän mukaan seksuaalivähemmistöillä on oikeus elää tasa-arvoisina suomalaisessa yhteiskunnassa. Ihmisarvo ja syrjimättömyys asettavat rajat sananvapaudelle.

Syytteet kiistetään

Klo 10.06 Myös toinen syytetty, Luther-säätiön asiamies Juhana Pohjala kiistää häntä koskevan syytteen.

Klo 10.03 Räsänen kiistää kaikki syytteet ja vaatii niiden hylkäämistä perusteettomina.

Räsänen vaati jo ennen oikeudenkäyntiä, että syytekohta 3 jätetään tutkimatta, koska jo sen tutkittavaksi ottaminen olisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIS) vastaista.

Syytteessä on kyse siitä, kun Räsänen julkaisi 17.6.2019 henkilökohtaisella Twitter -tilillään päivityksen, jossa on kuvaliite Uuden Testamentin Roomalaiskirjeen 1. luvun kohdista 24-27.

Uskonnollisen tekstin saatteeksi Räsänen on kirjoittanut: "Kirkko on ilmoittanut olevansa Setan Pride 2019 virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?” 

Räsäsen mukaan EIS 9 artikla turvaa jokaisen oikeuden ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen. Tämä pitää sisällään oikeuden tunnustaa uskontoaan tai uskoaan muun muassa julkisesti Twitterissä.

Räsäsen vaatimus hylättiin jo ennen oikeudenkäynnin aloittamista.

Syyttäjä lukee syytteet

Klo 9.52 Aluesyyttäjä Maija Päivinen lukee nyt Päivi Räsäselle syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Ensimmäinen syyte koskee Räsäsen kirjoitusta "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen".

Tekoaika on 1.6.2011-29.4.2021. Kirjoitus julkaistiin Räsäsen luvalla Suomen Luther -säätiön internet-sivustolla ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla.

Räsänen kirjoitti muun muassa, että mitä varhaisemmassa vaiheessa nuorella on homoseksuaalisia kokemuksia, sitä vaikeampi taipumuksesta on tutkimusten mukaan päästä eroon. Lisäksi hän kirjoitti, että perimmiltään kysymys on siitä, onko homoseksuaalisuus neutraali olotila vai negatiivinen kehityshäiriö ihmisen itsensä kannalta. Jos kyseessä on jälkimmäinen vaihtoehto, homoseksuaalien "oikeuksien" puolustaminen vahingoittaa näitä ihmisiä edelleen.

Räsäsen mukaan seksuaalisesti poikkeava tunne-elämä on harvoin tahallinen, ihmisen itsensä valitsema tai aiheuttama tila. Sen taustalta voidaan löytää niin varhaislapsuuden kuin murrosiän psykoseksuaaliseen kehitykseen liittyviä häiriöitä. Homoseksuaalisuus on Räsäsen mukaan psykoseksuaalisen kehityksen häiriö.

"Loukkaavia lausuntoja"

Syyttäjän mukaan Räsäsen kirjoitukset loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa. Tekstit ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa homoseksuaaleja kohtaan. Tällaiset homoseksuaaleja halventavat lausumat ovat syrjiviä ja ylittävät siten sanan- ja uskonnonvapauden rajat.

Syyttäjä katsoo, että Räsäsen kirjoituksissa homoseksuaalit leimataan lasten hyväksikäyttöön sekä irtosuhteisiin ja vaihtuviin parisuhteisiin taipuvaisiksi, moraalittomiksi ja rikkinäisiksi ihmisiksi ja asetetaan heidän oikeuksiensa puolustaminen kyseenalaiseksi.

Räsänen on myös tunnettu kansanedustaja, ja useat tuhannet ihmiset seuraavat häntä ja hänen kirjoituksiaan sosiaalisessa mediassa.

Juhana Pohjalaa syytetään samassa asiassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska hän asetti yleisön saataville mielipiteen, jossa on solvattu homoseksuaaleja ryhmänä seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Räsäsen toinen syyte koskee hänen somekirjoitteluaan 17.6.2019. Räsänen julkaisi päivityksen, jossa on kuvaliite Uuden Testamentin Roomalaiskirjeen 1. luvun kohdista 24-27.

Uskonnollisen tekstin saatteeksi Räsänen on kirjoittanut: "Kirkko on ilmoittanut olevansa Setan Pride 2019 virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”

Syytteen mukaan Räsäsen Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa julkaisema mielipide, jonka mukaan homoseksuaalisuus ja homoseksuaalina oleminen on häpeällistä ja synnillistä, solvaa kaikkia homoseksuaaleja ryhmänä.

Tällainen mielipide on syytteen mukaan syrjintäkiellon vastainen ja ylittää siten sanan- ja uskonnonvapauden rajat.

Puhui radiossa homoista

Kolmas Räsäsen syyte koskee hänen puheitaan Ruben Stillerin isännöimässä Yle Puhe-radiokanavan ohjelmassa "Mitä Jeesus ajatteli homoista?"-nimisessä jaksossa.

Räsänen totesi ohjelmassa muun muassa, että Jumala ei alun perin luonut ihmisiä homoseksuaaliksi. Hän loi heteroseksuaaliksi. Hän loi miehen ja naisen ja tarkoitti avioliiton näiden kahden välille, Ja selkeästi se on Jumalan tahdon vastaista ja syntiä, jos ollaan jossain muussa seksuaalisuhteessa.

Syyttäjän mukaan Räsäsen lausunnot solvaavat kaikkia homoseksuaaleja. Räsäsen mukaan, jos homoseksuaalisuus on geneettinen ominaisuus, se on tällöin geneettinen rappeuma ja geeniperimä, joka aiheuttaa sairautta ja häiriötä.

– Väite on totuutta vastaamaton ja homoseksuaaleja halventava, syytteessä todetaan.

Syyttäjä vaatii Räsästä poistamaan kaikki nämä syytteissä mainitut tekstit yleisön saatavilta. Myös Yleisradiota vaaditaan poistamaan Ruben Stiller-ohjelman osat, jotka ovat lainvastaisia.

Klo 9.41 Oikeudenkäyntiä seuraamaan on saapunut valtava määrä toimittajia, kuvaajia ja yleisöä. Käräjäoikeudessa on ennennäkemätön hässäkkä, koska ihmisiä on niin paljon, jotka haluavat seurata Räsäsen oikeudenkäyntiä. 

Nyt asianosaiset ovat päässeet saliin ja alun kuvaukset ovat ohi.

Räsänen pyysi vielä, että hänen aviomiehensä pääsee samaan saliin kuin hän. Niilo Räsänen tuli istumaan vaimonsa taakse.

Raamattu mukana

Kello 9.03: Käräjäoikeuden ulkopuolelle on kokoontunut useita kymmeniä mielenosoittajia, jotka tukevat Päivi Räsästä. 

Päivi Räsänen saapui hyvillä mielin oikeuteen ja hän antoi haastattelun medioille. Hän kiistää syytteet ja vetoaa kirjoituksissaan uskonnon- ja sananvapauteen. Räsäsellä on mukanaan Raamattu, johon hän aikoo vedota myös oikeudessa.

Paikalla on myös kansainvälistä mediaa ainakin Norjasta.

Syyte nostettiin jo viime keväänä

Valtakunnansyyttäjä nosti jo viime huhtikuussa syytteen Räsästä ja Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oikeudenkäynnille on varattu tämä päivä.

Räsänen on etukäteen kiistänyt julkisuudessa syyllistyneensä rikokseen.

– Kaikkien syytteiden kohdalla kiistän syyllistyneeni mihinkään lainvastaiseen. Tutkinnan kohteena olevat kirjoitukseni ja lausuntoni kytkeytyvät Raamatun opetuksiin avioliitosta, miehenä ja naisena elämisestä ja erityisesti apostoli Paavalin opetukseen homoseksuaalisista teoista syntinä ja häpeänä, Räsänen kirjoittaa tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat