Päivi Räsänen järkyttyi – sai syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan: "Kyse on uskonnon- ja sananvapaudesta"

1:05
Video: Päivi Räsänen kommentoi itse tapausta.

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen katsoo ettei ole syyllistynyt syytteissä mainittuihin rikoksiin.

Räsänen kertoo saaneensa puhelimitse tiedon syytteen nostamisesta.

– Päätös oli yllättävä, jopa järkyttävä. En katso syyllistyneeni minkään ihmisryhmän uhkaamiseen, panetteluun tai solvaamiseen. Näissä kaikissa on kysymys Raamatun opetuksista avioliitosta ja sukupuolisuudesta, kirjoittaa Räsänen medialle suunnatussa tiedotteessaan. 

Syytteet koskevat Räsäsen kirjoituksia, joissa hänen epäillään halventaneen homoseksuaaleja.

Räsänen väitti tekstissään muun muassa, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. 

"En katso halventaneeni homoseksuaaleja"

Räsäsen mukaan hänen antamissaan lausunnoissa ja niitä seuranneissa syytteissä on kyse siitä, saako Suomessa pitää esillä vakaumusta, joka pohjautuu Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin.  

– En katso millään tavoin halventaneeni homoseksuaaleja, joiden ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia olen toistuvasti kertonut kunnioittavani ja puolustavani. Raamatun opetus on kuitenkin siinä selkeä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen ja että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on Jumalan tahdon vastaista, Räsänen toteaa. 

Mahdollinen tuomio kiihottamisrikoksesta voi Räsäsen mukaan olla jopa kaksi vuotta vankeutta tai sakkorangaistus.  

Hänen mukaansa mahdollista tuomiota suurempi ongelma on "sensuuri" joka velvoittaisi hänet poistamaan sosiaalisen median päivitykset tai asettaisi julkaisukiellon kirjoitukselle.  

– Mikäli tätä oikeuden päätöstä ei noudattaisi, se johtaisi kovenevaan uhkasakkokierteeseen. Samalla tällainen tuomio avaisi pään vastaavien julkaisujen kiellolle ja uhkan modernista kirjaroviosta, Räsänen toteaa. 

– On myös huomattava, että niin pamfletin kuin Stiller-ohjelman kohdalla poliisin mukaan esitutkintaa ei olisi edes tarvinnut käynnistää eikä epäillä rikosta, Räsänen jatkaa. 

Räsänen: Kyse on uskonnon- ja sananvapaudesta

Räsäsen kertoo poliisin todenneen päätöksessään näin: "Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava." 

Tämän vuoksi Räsäsen mukaan asiassa on kyse uskonnon- ja sananvapaudesta. 

– Lähden kuitenkin oikeuteen rauhallisin ja rohkein mielin luottaen siihen, että Suomi on oikeusvaltio, jossa kunnioitetaan perustuslakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin perustuvia ihmisoikeuksia, sanan- ja uskonnonvapautta. Kristilliseen uskoon perustuva vakaumus on enemmän kuin mielipide, Räsänen sanoo.  

– Varhaiset kristityt pysyivät vakaumuksessaan leijonien luolassa, miksi en siis minä käräjäsalissa. En peräänny siitä, mitä kirjoitin, enkä pyydä anteeksi apostoli Paavalin opetuksia. Olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta niin pitkälle kuin on tarve, Räsänen jatkaa.

Räsänen muistuttaa tiedotteensa lopussa toivovansa, ettei Valtakunnansyyttäjään kohdisteta loukkaavaa palauteryöppyä, jota tämä on kertonut aiemmin saaneensa jutun tiimoilta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja