Mainos

Päivi Lipponen ulkomaille maksettavista lapsilisistä: Ihmekös, että meillä on rahasta tiukkaa!

SDP:n kansanedustaja Päivi Lipponen on närkästynyt Suomen käytännöstä maksaa lapsilisiä perheille, jotka asuvat ulkomailla eivätkä ole Suomen kansalaisia.

Ylen uutisten mukaan etuuksien maksu on yleistynyt sitä mukaa, mitä enemmän Suomeen on muuttanut työvoimaa ulkomailta. Viime vuonna lapsilisiä maksettiin ulkomaalaisille ja ulkomailla asuville suomalaisille yhteensä 4,5 miljoonaa euroa.

Yleisimmin erilaisia perhe-etuuksia, kuten vanhempainpäivärahaa, kotihoidon tukea ja lapsilisää, maksetaan EU- ja ETA-maiden alueella Puolaan, Viroon, Ruotsiin, Britanniaan ja Saksaan.

Lipposen mukaan Kela myös tiedottaa ulkomailla auliisti siitä, millaisia sosiaalietuuksia Suomessa töissä käyvät voivat saada.

– Onhan tämä aika erikoista. Lapsilisän maksuun riittää se, että toinen vanhemmista käy töissä Suomessa, vaikka muu perhe asuisikin Suomen ulkopuolella. Ei ihme, että meillä on rahasta tiukkaa, Lipponen ihmettelee.

"Epäoikeudenmukaiset tuet voivat rapauttaa veronmaksuhalut"

Suomalaista sosiaaliturvaa on perusteltu Lipposen mukaan sillä, että se on asumisperusteinen ja pyrkii tasaamaan suomalaisten lapsiperheiden ja lapsettomien perheiden tuloeroja.

– Meidän sosiaaliturvamme tähtää mielestäni siihen, että korkeiden elinkustannusten Suomessa olisi mahdollisuus elää hyvää elämää. Siksi Suomeen on vaikea päästä maahanmuuttajana. Katsotaan, että kaikille Suomessa asuville kuuluvat samat oikeudet, olivatpa he suomalaisia tai ulkomailta tänne muuttaneita.

Lipponen korostaa, että on suuri lapsilisäjärjestelmän kannattaja. Jos yhä useammat suomalaiset kokevat sosiaaliturvaan liittyvät tuet kuitenkin epäoikeudenmukaisiksi, se voi rapauttaa kansalaisten halua olla tukemassa järjestelmää.

– Sitoutuminen hyvinvointipalveluiden ja tulonsiirtojen rahoitukseen esimerkiksi verojen kautta on varmasti vahvempaa, kun kaikki kokevat, että ovat itse niihin osallisina eikä raha karkaa maailmalle.

Tuleeko omaishoidon tuesta samanlainen tukimuoto?

Päivi Lipponen jättää tänään sosiaaliministeriöön kirjallisen kysymyksen siitä, miten paljon Suomessa on vastaavia käytäntöjä ja mihin ne perustuvat.

– Voiko esimerkiksi omaishoidon tuesta tulla vastaavanlainen tukimuoto, josta voivat hyötyä myös ulkomailla asuvat ulkomaalaiset, Lipponen kysyy.

Ministeriössä kysely otettaneen käsittelyyn muutaman viikon aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.