Mainos

Päivän saalis Pohjois-Karjalassa - 15 karhua

Pohjois-Karjalan karhujahti etenee salamavauhtia. Iltayhdeksään mennessä oli ammuttu jo 15 karhua. Se on tasan puolet maakunnan 30 luvasta.


Kokinvaaran Metsäjerpit jahtasivat Tuupovaarassa aamulla kahta karhua. Omia miehiä oli 45 ja lopussa naapuriseuran avulla jahtiin päästiin enimmillään 70 miehen voimin.

Molemmat karhut kaatuivat ja ensikertalainenkin sai kuunnella karhun ärhentelyä koiralle ihan vierestä.

- Kyllä se aika jännittävältä kuulosti, jännitti vaan että tuleeko se kohti, että joutuuko ampumaan vai miten käy, kertaa keuruulainen Päivi Tarvainen varhaisaamun tapahtumia.

Tarvainen on porukan ainoa naisampuja. Hän innostui karhujahdista hirvenmetsästyksen innoittamana.


Jahti ohi jo aamutunteina


Karhunmetsästys eteni Pohjois-Karjalassa perinteisen ripeästi ja aamukymmeneltä oli kaadettu jo 13 kontiota. Metsästäjien näkemys onkin, että lupia on paikallisesti aivan liian vähän.

- Kyllä minun mielestä pitäs palata vapaaseen viikon tai kahden metsästysaikaan, se on ainoa ratkaisu, silloin saadaan tihentymät pois, Kokinvaaran porukan metsästyksenjohtaja Taisto Hiltunen pohtii.

Kokinvaarassa jahtiin lähdettiin aamuneljältä. Maastoon päästettiin viisi koiraa, joista kaksi otti heti karhuun kontaktin. Parissa tunnissa molemmat lupakarhut pötköttivät varvikossa.

- Harmittaako että jahti on näin nopeasti ohi?
- No kyllähän se vähän tietenkin harmittaa, mutta eihän sille mitään voi kun ei ole enempää lupia ja karhuja tuntuu olevan, Tarvainen miettii.

Sepelle kymmenes karhu

Harmaa norjanhirvikoira Sepen karhujahti oli ohi muutamassa tunnissa ja aamukymmeneltä silmiä painoi jo kova väsymys. Koiran saldo on aamun jahdin jälkeen 10 haukuttua kaatoa. Ampuja Taisto Hiltuselle se oli vasta neljäs karhu.

- Tämä oli ihan tyypillinen, koiran haukusta tuli karhu ja se tuli puskasta ja silloin paukastiin ja siihen se jäi, eihän siinä sen kummempaa, pohdiskeli Hiltunen arkisesti.

Koko maassa 133 lupaa

Karhukanta on jatkuva erimielisyyden aihe. Riistahallinto, ja erityisesti tutkijat ja metsästäjät ovat monilla alueilla täysin eri mieltä esimerkiksi vuoden aikana tehtävien pentuehavaintojen määrästä ja niiden vaikutuksesta kantaan.

- Joka kylään pitäisi nämä kaksi lupaa täällä saada. Meilläkin on tehty 204 havaintoa Tassu -järjestelmään viimeisen vuoden aikana. Anoimme viittä lupaa, kaksi saatiin, Hiltunen harmittelee.

Koko maahan on myönnetty 133 karhun pyyntilupaa, joista 81 on poikkeuslupia ja 52 poronhoitoalueen lupia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja