Karhukantaa leikataan tänä syksynä poikkeuksellisen ankarasti – MTV Uutiset vieraili karhumetsällä

Karhukantaa leikataan tänä syksynä poikkeuksellisen ankarasti 2:04
Katso videolta, miltä karhumetsällä näyttää

Karhunmetsästykseen on myönnetty ennätysmäiset 457 pyyntilupaa, joista pelkästään Pohjois-Karjalaan yli 200. Avausviikonloppuna on kaadettu jo useita kymmeniä karhuja.

Videolla näkyy, kuinka metsästäjä Atso Leinonen seuraa passipaikallaan, miten karhun jälkiä etsivät koirat etenevät maastossa.

– Tuolla se on metikössä jossakin, mutta sitä ei tiedä missä se tuolla on.

Tällä kertaa karhu harhauttaa koirat muille jäljille ja ajo epäonnistuu.

– Ite olin tuossa yhdessä passissa, niin hirvi juoksi tuosta edestä, mutta ei ole vielä karhua näkynyt, että tässä jatkuu vielä päivä, metsästäjä Ida Korhonen puolestaan kertoo.

Sunnuntain alkuiltapäivään mennessä Pohjois-Karjalassa oli ammuttu jo 55 karhua. Karhuseurueen johtaja Jarmo Leinosen mukaan asiaa selittää alkuinnostus.

– Varmaan eka päivinä kaatuu kyllä useita kymmeniä, mutta sitten se loppu voi olla kyllä vähän haasteellista.

Viranomaiset seurasivat metsästystä

Karhukantaa leikataan nyt tietoisesti ja rajummin kuin kertaakaan aiemmin nykymuotoisen metsästyksen aikana.

Viranomaiset olivat avausviikonloppuna liikkeellä useilla partioilla ja tutkivat kymmenien karhunmetsästäjien luvat ja aseet. Kun metsässä on satoja metsästäjiä, riski karhujen haavoittamiseen kasvaa kiireessä.

– Tänä aamuna on nyt tullut semmoinen tuntuma, että nyt ei ehkä ole semmoinen samanlainen kiire kuin aikaisemmin.  Ehkä se lupamäärä tekee sen, että metsästäjät eivät kiirehdi tässä asiassa, luonnehtii Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Kimmo Öm.

Karhun pyyntilupia on myönnetty paljon, pelkästään Lieksaan yli 50. Osa metsästäjistäkin on jo huolissaan kannan kestävyydestä.

– No kyllä tällä 52:lla leikkaantuu, että toivottavasti ei sitten liikaa, että päästään tulevinakin syksyinä metälle, pohtii Leinonen.

Karhuemo lopetetaan sen löytyessä

Pohjois-Karjalassa kahdella karhulla on jalassa pienpetorauta. Toisella niistä on mukana alle vuoden ikäiset pennut. Karhun kohtalo on iso aihe sosiaalisessa mediassa ja paine kohdistuu poliisiin.

– Emolle on lopetusmääräys, Öm kertoo.

Ajatuksena on, että pennut selviäisivät hengissä. Loukkaantuneesta karhusta ei ole toistaiseksi tehty havaintoja metsästyksen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat