Päivähoitoon jo vauvana vai tarhaikäisenä? Ammattilaisetkin ovat eri mieltä

Toiveissa ovat hoitopaikat pienen päiväkodin sisarusryhmästä ensi syksynä. Leenu Pantsu, 3,5-vuotiaan Isan ja 10 kuukauden ikäisen Siinan äiti, palaa ensi viikolla töihin äitiysvapaiden jälkeen. Lapset ovat syksyyn asti kotona.

Pantsu on töissä kolme päivää viikossa. Hänen miehensä Janne opiskelee, joten lastenhoidossa vuorotellaan. Päiväkotipaikkoja haetaan taloudellisista syistä.

– Yhden ihmisen palkalla ja kotihoidon tuella vielä tulee toimeen, mutta kun toinen on opiskelija, tekee jo tiukkaa, hän sanoo.

Lapset ovat päivähoidon alkaessa 4- ja 1,5-vuotiaat. Hoidossa on tarkoitus olla kolme päivää viikossa.

Päivähoidon ammattilaiset suhtautuvat kirjavasti siihen, minkä ikäisenä lasten päivähoito olisi hyvä aloittaa. STT kysyi päivähoidon aloittamisesta lapsivalinnoista vastaavilta henkilöiltä eri puolilta Suomea. Vastaajia oli 16.

Mikä on oikea ikä?

Vastauksista käy ilmi, että suhtautuminen päivähoidon aloittamiseen vaihtelee suuresti eri henkilöiden välillä.

Toiset vastaajista kokevat, että alle kolmevuotiasta lasta ei pitäisi tuoda hoitoon, toisten mielestä yksivuotiaanakin voi hyvin aloittaa. Osa vastaajista kehottaa vanhempia harkitsemaan vielä kotihoitoa tai perhepäivähoitoa, jos he kokevat, että lapsi on liian nuori päiväkotiin. Osa on tiukasti sitä mieltä, että vanhempien päätöksiin ei pidä yrittää vaikuttaa.

Poimintoja päivähoitopaikoista päättävien vastauksista


– Oli lapsi sitten perhepäivähoidossa tai päiväkodissa, vaihtuu henkilökunta jatkuvasti lomien ja muiden poissaolojen takia.
– Useimmin perheillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tuoda lapsi päivähoitoon ja suuriin ryhmiin. Perhepäivähoitoa käytämme niin paljon kuin mahdollista pienimpien lasten kohdalla.
– En kehota, puhun kyllä asiasta ja keskustelen syystä, miksi lapsi tulee hoitoon niin varhain. Markkinoin myös muita vaihtoehtoja, kuten avoin päiväkoti ja kerhot.
– Alle 1-vuotias nukkuu usein monet päiväunet ja se saattaa olla hankalaa päiväkodissa. Iso ryhmä on pienelle lapselle muutenkin kuormittava.
– Perhepäivähoito olisi lapsiystävällisempi vaihtoehto, jos se vain perheelle sopii.
– Perhe itse määrittelee päivähoidon tarpeen. En kehota heitä mihinkään, koska he tietävät itse tarpeensa.
– Molemmat hoitomuodot (päiväkoti ja perhepäiväkoti) ovat yhtä hyviä. – Lapsen ja perheen kokonaistilanteen vuoksi päivähoidon tarjoamasta tuesta voi olla perheelle merkittävä tuki.
– Kaikesta huolimatta varhaiskasvatus tekee hyvää työtä myös aivan pienten kasvattamisessa.

Lapsivalintoja tekevät ovat niitä, joihin vanhemmat ovat yhteydessä hakiessaan hoitopaikkaa lapselleen. Heidän mielipiteensä on tärkeä, ja se saattaa jopa siirtää hoidon aloittamista ja työelämään palaamista.

Jotkut vastaajista suhtautuvat jyrkästikin siihen, että lapsen pitäisi olla ensimmäiset vuodet kotihoidossa.

– Kun vanhemmat hakevat hoitopaikkaa, he ovat tehneet ratkaisun lapsen hoitoon viemisestä. Aika harvoin he muuttavat mieltään, vaikka yritämme korostaa kotihoidon merkitystä, muotoilee eräs johtavassa asemassa oleva varhaiskasvatuksen ammattilainen.

Leenu Pantsu uskoo, että voisi olla vaikea ohittaa olankohautuksella, jos itselle huomautettaisiin, että lapsi on liian pieni.

– Siitä tulisi varmasti hirveän paha mieli. Kuitenkin, jos on hakemassa hoitopaikkaa vaikka 10 kuukauden ikäiselle, takana ovat varmasti painavat syyt.

Ideaaliryhmässä yhdeksän lasta

Noin puolet vastaajista piti päiväkotiryhmiä liian suurina pienimmille lapsille.

– Päivähoidossa lapsen päivärytmiin tehdään väkisin muutoksia; yksilöllistä unirytmiä tai yksilöllisiä ruokailutottumuksia ei ole juuri mahdollista toteuttaa, eräs vastaaja kirjoittaa.

Uutta varhaiskasvatuslakia hiotaan parhaillaan. Miten varhaiskasvatus sitten saataisiin paremmin vastaamaan pienimpienkin tarpeita?

– Ryhmäkoon pienentäminen ja lastentarhanopettaja ryhmässä olisi tärkeää. Ideaali olisi yhdeksän lasta pienten ryhmässä, sanoo OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen.

– Tämän hetken todellisuus on, että pienten ryhmässä voi olla jopa 16 lasta.

Lähes kaikki STT:lle vastanneet päivähoidon ammattilaiset korostavat, että perheiden erilaisia tilanteita ymmärretään ja tuetaan.

– Aina ei ole vanhemmilla mahdollisuutta jäädä kotiin hoitamaan lapsia vaikka haluaisi. Myös tätä päätöstä tulee tukea, kirjoittaa eräs vastaaja.

 

Lue myös:

    Uusimmat