Asiantuntijalta painava viesti etelään: Kannattaa harkita tarkkaan, lähteekö tänä jouluna sukuloimaan – "Tämä voi olla merkityksellinen asia, josta voi lapsenlapsille myöhemmin kertoa"

8:57
Uudenmaan koronatilanne synkkenee – uhkaako aluetta täyssulku, Husin Juha Tuominen?

Vaasan terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaava lääkäri kehottaa miettimään, kannattaako Uudeltamaalta lähteä viettämään joulua maakuntiin. 

Kaikki Suomen sairaanhoitopiirit valmistautuvat jouluun myös koronavirustartuntojen osalta – liikkuvathan suomalaiset paljon pyhien aikaan. Samalla myös virukset liikkuvat.

Jos Uudenmaan rajoja ei laiteta kiinni joulun ajaksi, moni pääkaupunkiseudulla asuva oletettavasti suuntaa sukuloimaan maakuntiin. 

Vaasan terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukorannan mukaan tänä vuonna matkustamista kannattaisi kuitenkin harkita hartaasti.  

– Kannattaa miettiä kaksi kertaa, lähteekö korkeamman esiintyvyyden alueelta paikkakunnalle, jossa tautitapauksia on vähemmän vai pitääkö yhteyttä muilla konstein, kuten lähettämällä paketteja tai olemalla sähköisten välineiden avulla, Kaukoranta ehdottaa. 

Kaukoranta tiedostaa, ettei etäyhteyksin vietetty joulu sama asia kuin perheen voimin vietetty juhla, mutta tänä vuonna pienemmällä porukalla vietetty joulu on hyvin perusteltua. 

Hänen mukaansa kyseessä on sukupolvikokemus.

– Jos käy niin onnellisesti, kuten uskon ja toivon vahvasti, että meillä on ensi vuonna toimiva rokote, tämä saattaa jäädä ainoaksi tällaiseksi jouluksi. 

– Sen vuoksi tämä voi olla merkityksellinen asia, josta voi lapsenlapsille myöhemmin kertoa. 

Maskin käyttö helpotti pahaa koronatilannetta

Lokakuussa Vaasan kaupungin koronatilanne näytti uhkaavalta, kun koronatartunnat suorastaan räjähtivät. Pian Vaasan kaupungin kerrottiin olevan leviämisvaiheessa. 

– Kun havaitsimme olevamme leviämisvaiheessa, otimme käyttöön hyvin terhakoita toimenpiteitä. Kaksi ja puoli viikkoa myöhemmin nähtiin, että käyrät lähtivät laskuun, Kaukoranta kehuu. 

Kaukoranta uskoo, että nopeat tulokset tulivat etenkin vahvan maskisuosituksen ansiosta. Lisäksi keski- ja toinen aste sekä yliopisto siirtyivät etäopetukseen. 

– Uskaltaisin väittää, että maskinkäyttö on täällä merkittävästi tavallisempaa kuin muualla Suomessa.

Yhteisöllisyys kunniaan

Yhteisöllisyydellä oli iso merkitys koronaviruksen tukahduttamisessa: Kaukorannan mukaan Vaasan kaupunki korosti jokaisen asukkaan vastuuta koronaviruksen vastaisessa taistelussa. 

– Me kaikki teemme töitä yhteydessä – oli kyseessä yhdistys, yritys, julkisen sektorin toimija, yksityinen henkilö – jotta joulua päästään viettämään jossain määrin normaaleissa olosuhteissa.

Kaukoranta toivookin, että myös pääkaupunkiseudulla maskin käyttö sekä hyväksi todetut perustoimet, kuten käsienpesu ja turvavälit, otettaisiin vakavasti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja