Gazan kaistalla kuollut ainakin 22 800 ihmistä, sanoo Hamasin hallinnoima terveysministeriö – runsas sata uhria vuorokaudessa

Israelin hyökkäyksessä Gazan kaistalle on kuollut ainakin 22 800 ihmistä, äärijärjestö Hamasin hallinnoima Gazan terveysministeriö kertoo. Ministeriön mukaan viimeisen vuorokauden aikana kuolonuhreja on tullut runsaat sata.

Ministeriön mukaan Israelin hyökkäyksessä haavoittuneita on jo noin 58 400.

Israelin hyökkäystä edelsi Hamasin hyökkäys Israeliin. Siinä kuoli Israelin mukaan yli 1 100 ihmistä.

Kaksi toimittajaa on kuollut tänään Gazassa Israelin tekemässä ilmaiskussa, Gazan terveysministeriö kertoo. Ministeriön mukaan toimittajat olivat matkustamassa autolla saadessaan surmansa.

Toinen kuolonuhreista työskenteli uutistoimisto AFP:lle.

Hamas tuomitsi iskun ja sanoi sen tarkoituksena olleen pelotella ja estää toimittajien työskentelyä Gazassa.

Kuusi palestiinalaista kuoli Länsirannalla

Israelilaisjoukot surmasivat kuusi palestiinalaista Jeniniin varhain tänään tehdyssä ratsiassa miehitetyllä Länsirannalla, sanoo palestiinalaisten terveysministeriö.

Israelin poliisi puolestaan kertoo israelilaispoliisin kuolleen Israelin operaatiossa Jeninin pakolaisleirillä. Ei ole selvää, saivatko kuusi palestiinalaista surmansa samassa operaatiossa, kuin israelilaispoliisi.

Poliisin kerrottiin kuolleen räjähteen osuttua hänen ajamaansa ajoneuvoon. Kolmen muun israelilaispoliisin kerrottiin haavoittuneen tilanteessa.

Israelin asevoimat kertoo lisäksi israelilaissiviilin kuolleen ampumisessa Länsirannan keskiosassa. Asevoimien mukaan siviili ammuttiin Ramallahin kaupungin pohjoispuolella. Poliisin kerrotaan etsivän epäiltyä ampujaa.

Väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet myös Länsirannalla Israelin käydessä Gazassa sotaansa äärijärjestö Hamasia vastaan. Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan ainakin 327 palestiinalaista on saanut surmansa Länsirannalla taisteluiden alettua Gazassa.

Jännitteet kiristyneet Libanonin rajalla

Yhteenotot myös Israelin ja Libanonin rajalla ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Hamas hyökkäsi Israeliin lokakuussa ja Israel aloitti sotaoperaationsa Gazassa.

Libanonissa rajan yli tapahtuneessa tulituksessa on kuollut ainakin 181 ihmistä lokakuun jälkeen. AFP:n tilastojen mukaan suurin osa kuolonuhreista on Hizbollahin taistelijoita, mutta joukossa on myös yli 20 siviiliä, mukaan luettuna kolme toimittajaa.

Israelin pohjoisosissa puolestaan on israelilaisviranomaisten mukaan kuollut yhdeksän taistelijaa ja ainakin neljä siviiliä.

Lauantaina Hizbollah-järjestö kertoi ampuneensa Libanonista yli 60 rakettia Israelin pohjoiseen sotilastukikohtaan. Järjestön mukaan kyseessä oli vastaisku liittyen äärijärjestö Hamasin apulaisjohtajan surmaamiseen Libanonin pääkaupunki Beirutissa. Hamas vannoi jo aiemmin kostavansa iskun.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi eilen lauantaina, että Libanonin vetämistä mukaan Israelin ja Hamasin väliseen sotaan tulisi välttää.

7.1.2024 kello 14.10: Uutistä päivitetty lisätiedoilla kuolonuhrien määrästä. Juttua täydennetty kello 16.24.

Lue myös:

    Uusimmat