Unicef: Gazan lapsia uhkaa nälänhätä – Israelin pommitukset jatkuneet

Uutistoimisto AFP:n mukaan Israel on jatkanut iskujaan Gazaan varhain lauantaina. 

Israel pommitti varhain aamulla Gazan eteläosaa, jonne sadattuhannet palestiinalaiset ovat siirtyneet maan pohjoisosista etsimään turvaa.

Suomen Unicef taas kertoi, että yli 90 prosenttia alle kaksivuotiaista lapsista Gazassa kärsii vakavasta ruokapulasta.

Järjestö kertoi perjantain tiedotteessaan, että tuhansia lapsia on kuollut ja haavoittunut väkivallan seurauksena Gazassa lokakuun alun jälkeen.

–  Unicefin joulukuun 26. päivänä tekemän tutkimuksen mukaan 90 prosenttia alle kaksivuotiaiden lasten ravinnosta sisältää vain yhtä tai kahta ruoka-aineryhmää. Tilanne lähestyy nälänhätää, tiedotteessa kerrottiin.

Myös lasten terveydentila on heikentynyt. Esimerkiksi ennen lokakuun alkua lasten ripulitauteja havaittiin keskimäärin 2  000 tapausta kuukaudessa, mutta Unicefin mukaan määrä on nyt kasvanut 71  000:een.

Ripuli on järjestön mukaan edelleen maailmanlaajuisesti merkittävimpiä pienten lasten kuolinsyitä etenkin konfliktialueilla.

Unicef kertoi vaativansa välitöntä humanitaarista tulitaukoa alueelle.

YK:n humanitaarisen avun johtaja Martin Griffiths taas sanoi eilen, että Gazasta on tullut asuinkelvoton noin kolmen kuukauden sodankäynnin jälkeen.

Israel käynnisti laajamittaisen sotilasoperaation Gazaan sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin. Hamasin iskussa kuoli noin 1  140 ihmistä.

Israelin hyökkäyksessä on taas kuollut jo yli 22  600 ihmistä, valtaosa lapsia ja naisia, kertoo Hamasin hallinnoima terveysministeriö Gazassa.

Terveysministeriön lukuja käyttävät monet kansalaisjärjestöt. Myös YK on aiempien konfliktien pohjalta todennut, että Gazan viranomaisten lukuja voidaan pitää suurelta osin paikkansapitävinä.

Hizbollah kosti Hamas-johtajan kuoleman

Hizbollah-järjestö on kertonut ampuneensa Libanonista yli 60 rakettia Israelin pohjoiseen sotilastukikohtaan.

Järjestön mukaan kyseessä on vastaisku liittyen äärijärjestö Hamasin apulaisjohtajan surmaamiseen Libanonin pääkaupunki Beirutissa.

Hamas vannoi jo aiemmin kostavansa iskun.

Hizbollah on tehnyt Libanonista raketti-iskuja Israeliin säännöllisesti.

Israel on puolestaan tehnyt iskuja muun muassa Syyriaan iskeäkseen siellä oleviin Hizbollahin kohteisiin.

Pääministeri tuomitsi Israelin teon

Libanonin pääministeri Najib Mikati tuomitsi Israelin tekemän iskun Beirutissa aiemmin tällä viikolla. Hän sanoi lausunnossaan, että iskun tarkoitus on vetää Libanon mukaan syvemmälle Israelin ja Hamasin sotaan.

Niin Israel, Iran kuin Saudi-Arabia ovat ulottaneet alueellista valtakamppailuaan myös Libanoniin, minkä vuoksi Gazan väkivaltaisuudet ovat nostaneet huolta myös jo poliittisesti valmiiksi hauraassa maassa.

Juttua ja otsikkoa päivitetty tuoreilla tiedoilla kello 13.04.

Lue myös:

    Uusimmat