Päijäthämäläisellä marjatilalla todettiin koronatartuntarypäs: Käytännöt pysyvät silti ennallaan – "Ohjeita on yritetty noudattaa pilkuntarkasti"

7:03
Pärjääkö suomalainen marjanpoimijana? Entä milloin suomalaiset mansikat kypsyvät? MTV Uutiset vieraili mansikkamaalla.

Päijäthämäläisellä marjatilalla todetulla koronavirustartuntojen ryppäällä ei ole vaikutusta suomalaisten marjatilojen käytäntöihin, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen kertoo STT:lle.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedotti viime viikolla, että Päijät-Hämeen alueella toimivalla tilalla on todettu yhdeksän koronavirustartuntaa ulkomaalaisilla kausityöntekijöillä. Hyvinvointiyhtymän mukaan tartunnan saaneet eivät ole altistaneet muita.

Etelä-Suomen Sanomien mukaan yksi tilalla koronatartunnan saanut kausityöntekijä on toimitettu Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä tehohoitoon.

Muut koronaviruksen saaneet työntekijät ovat kotisairaanhoidossa.

Yhtymä ei ole kertonut, millä tilalla tartuntatapaukset oli todettu.

Ruutiaisen mukaan liitto on antanut kaikille jäsenilleen ohjeistuksen koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ohjeissa kerrotaan esimerkiksi, miten ulkomaisia kausityöntekijöitä haetaan lentoasemalta ja miten heidän majoitus ja ruokailunsa järjestetään ensimmäisen kahden viikon karanteenin aikana.

– Ulkomaiset kausityöntekijät pitää majoittaa erillisissä tiloissa eivätkä he saa tehdä töitä yhtä aikaa tai olla samassa työryhmässä kuin muut. Heidän ruokailunsa pitää järjestää myös eri tiloissa.

Ruutiaisen mukaan liiton tiedossa ei ole, että suomalaisilla tiloilla olisi ollut muita tartuntatapauksia.

"Ohjeita on yritetty noudattaa pilkuntarkasti"

Ohjeissa kiinnitetään huomiota myös riittävän etäisyyden pitämiseen.

Päijäthämäläiseltä mansikkatilalta irtisanoutuneen mansikanpoimijan mukaan työntekijöiden erillään pitäminen ei ole aina ollut täysin pitävää. Sen lisäksi hänen mukaansa tilalla oli puutteita wc-tilojen hygieniassa ja turvaväleissä.

Ruutiainen ei osaa ottaa kantaa siihen, kuinka hyvin ohjeistuksia on pystytty noudattamaan marjatiloilla. Vaikka liitto pyrkii ohjeistamaan marjatiloja, se ei valvo ohjeiden noudattamista.

– Valvonta kuuluu viranomaisille. Mutta mitä itse olen keskustellut kymmenien tilojen kanssa, ohjeita on yritetty noudattaa pilkuntarkasti. Vaikka ei se aivan helppoa ole, kun tietää miten isoja ihmismääriä isoilla tiloilla on ja porukkaa tulee ja menee koko ajan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja