Mainos

Pahimmat aallokot ovat jo ohi – varoitus poistumassa sunnuntaina

Useilla merialueilla vellonut korkea aallokko alkaa vähitellen laantua, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Varoitus kovasta aallokosta on vielä lauantaina voimassa Pohjois-Itämerellä, Ahvenanmerellä, Selkämeren pohjoisosassa ja Merenkurkussa, mutta on poistumassa sunnuntailta.

Merkitsevä aallonkorkeus on kyseisillä alueilla lauantaina ylimmillään neljä metriä, mutta lähipäivinä meri ei enää keinuta yhtä rajusti.

–  Kyllä se heikkenee. Sunnuntaina alkuillasta aallokko on enimmillään puolitoista metriä, kertoi päivystävä meteorologi Antti Kokkonen.

Korkeimmat aallot yli 12 metrisiä

Viime päivinä on mitattu lähes seitsemänmetristä aallokkoa Pohjois-Itämerellä. Korkeimmat yksittäiset aallot ovat silloin olleet yli 12,5-metrisiä. Korkeimpien aaltojen lasketaan olevan 1,8 kertaa merkitsevän aallonkorkeuden.

–  Aallonkorkeus on vähän vaikea suure, kun aallot ovat kovin erikorkuisia. Merkitsevä aallonkorkeus on tietynlainen keskiarvo siitä, miltä aallokko näyttää kun merenkulkija katsoo laivan kannelta, Kokkonen sanoi.

Talviaikaan varoitus kovasta aallokosta annetaan silloin, kun merkitsevä aallonkorkeus on neljä metriä tai yli. Huviveneilykaudella varoituskynnys on 2,5 metriä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja