Mainos

Video: Viking Grace sai osuman laiturista – jopa 15-metrinen aallokko piinaa ruotsinlaivoja

Talvimyrsky on haitannut laivaliikennettä Suomen rannikolla.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo, että Viking Grace -laiva kolahti laituriin Maarianhaminassa eilen, kun tuulenpuuska työnsi sen siihen. Törmäyksestä tuli laivan runkoon autokannen alapuolelle pieni vaurio.

– Vaurio tarkistettiin ulkoa ja sisältä, mutta se jäi kosmeettiseksi haitaksi. Mitään vaaratilannetta ei aiheutunut.

Yksityishenkilön jakamasta Facebook-videosta näkyy Viking-laivan törmäys.

Myrsky on aiheuttanut myös myöhästymisiä. Viking Linen M/S Gabriella saapui puoli tuntia myöhässä Helsinkiin. Mariella puolestaan oli puolitoista tuntia myöhässä. Sen oli määrä saapua Tukholmaan klo 11.45 paikallista aikaa.

Viking Grace ja Amorella jättivät yöllä väliin Långnäsin sataman Ahvenanmaalla. Satama on Boijer-Svahnströminin mukaan niin avoin, että kovalla tuulella laituriin kiinnittyminen on hankalaa.

Myöhästymiset ovat Boijer-Svahnströminin mukaan johtuneet siitäkin, että kapteenit ovat yrittäneet ajaa hitaammin matkustajien mukavuuden vuoksi.

Myös Tallink Siljan risteilylaiva Romantikan tutka-antenni ja keulaikkuna saivat vaurioita myrskyssä viime yönä.

Liikenneviraston Länsi-Suomen meriliikennekeskus puolestaan kertoo, että alukset ovat tarvinneet jäänmurtoapua, kun Perämerellä myrskytuuli on painanut jäitä Perämeren pohjukkaan ja aiheuttanut jäähän ahtautumia. Selkämerellä luotsaus on jouduttu kovan tuulen vuoksi keskeyttämään Rauman ja Porin edustalla. Alukset odottavat sääolojen paranemista avomerellä tai ankkuripaikoilla.

Poikkeuksellisen korkeita aaltoja 

Myrsky on nostattanut Pohjois-Itämerellä poikkeuksellisen korkeita aaltoja. Korkein yksittäinen aalto on ollut noin 15 metriä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Lukema mitattiin Pohjoisella Itämerellä aaltopoijulla keskiyöllä. Merkitsevä aallonkorkeus oli 8,2 metriä. Sillä tarkoitetaan kokeneiden merenkävijöiden silmämääräisesti arvioimaa yksittäisten aaltojen korkeutta. 

Yhtä korkeita aaltoja on mitattu viimeksi vuonna 2004 Rafael-myrskyn yhteydessä.

– Aallokkoa on kasvattanut se, että tuuli on puhaltanut Itämerta pitkin Pohjois-Itämerelle sopivasta suunnasta hyvin pitkän aikaa, kertoo päivystävä meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

Myrskyn odotetaan laantuvan läntisillä merialueilla iltapäivällä. Suomenlahden länsiosassa, Pohjois-Itämerellä ja Ahvenanmereltä Selkämerelle voi vielä myrskytä paikoin 24 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitos varoittaa voimakkaasta etelätuulesta myös maa-alueella Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

– Ilmatieteen laitoksen asteikon mukaan maa-alueella on kyse keltaisen varoitusluokan myrskystä, joka on aika tavanomainen. Sähkökatkojen lisäksi mitään laajempaa häiriötilannetta ei ole tullut ilmi, Korpela kertoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.