Mainos

Ilmatieteen laitoksen aaltotolpasta loppui asteikko kesken – Itämeren aallokko ennätyslukemissa

Itämerta yön ja aamun aikana riepotellut talvimyrsky nostatti niin hurjia aaltoja, että Ilmatieteen laitoksen pääkonttorin aluaan pystytetystä aaltomittarista loppui asteikko kesken. Ilmatieteen laitoksen mukaan aallot sivusivat ennätyslukemia. 

Jo eilen voimistuneet tuulet äityivät viime yönä raivokkaaksi myrskyksi pohjoisella Itämerellä. Meritutkija Antti Kangas Ilmatieteen laitokselta kertoo, että keskimääräinen aallonkorkeus sivusi parhaimmillaan vuonna 2004 Rafael-myrskyn aikaan mitattua ennätystä.

– Siellä on ollut todella kova keli. Alustavien tietojen mukaan on sivuttu kaikkien aikojen ennätystä, eli 8,2 metrin merkitsevää aallonkorkeutta. Merkitsevä aallonkorkeus tarkoittaa suunnilleen kokeneen merenkulkijan arvioita keskimääräisestä aallonkorkeudesta. Maksimiaallonkorkeudet ovat kuitenkin melkein kaksinkertaisia siihen verrattuna, eli noin 14 metriä.

– Se on pirunmoista keliä laivoille, ja vaikuttaa varmasti laivaliikenteeseen. Toivottavasti siellä ei ole ollut pieniä aluksia liikkeellä ollenkaan.

Ilmatieteen laitoksen Helsingin pääkonttorin Dynamicumin aulaan on pystytetty kahdeksan metrin korkeuteen kurottava aaltotolppa, joka kuvaa aallonkorkeutta Pohjois-Itämerellä. Ilmatieteen laitos tviittasi aamulla, että viimeöisen myrskyn aikana mittarista loppui asteikko kesken.

Kangas kertoo, että vaikka aallot nousivat tällä kertaa todella korkeiksi, punaisena ja äärilukemissa helottava aaltomittari ei ole kuitenkaan harvinainen näky.

– Se on joka vuosi tapissa. Emme saaneet rakennettua sitä niin korkeaksi kuin toivoimme. Siinä loppuu asteikko kesken melko nopeasti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.