Jääkiekon SM-liigan viime lauantain kohutusta kierroksesta on lähes viikon päivät aikaa, mutta keskustelu ei ota laantuakseen. Kohun keskipisteeseen nousi tilanne, jossa Jokerien puolustaja Markus Nordlund taklasi Ville Peltosta HIFK-Jokerit-ottelun kolmannessa erässä. Peltonen löi tilanteessa päänsä kivikovaan pleksilasiin ja sai lievän aivovamman.
Leijonien lääkärinä toimiva Harri Hakkarainen on nähnyt tilanteen monta kertaa.
– Pään iskeytyminen laitaan vaikuttaa tietysti aina päävammoihin, mutta itse taklaustilanne ei ollut niin kamalan paha jääkiekon sääntöjen mukaan.Taklausten osalta on jääkiekossa kyse siitä osataanko taklata, onko kädet ylhäällä, osataanko taklaus ottaa vastaan ja huomaako taklauksen vastaan ottava pelaaja tätä tilannetta, Hakkarainen sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.
Peltonen pelaa tilanteessa kiekon maalille ja kääntyy Nordlundiin päin, jolloin Jokerien puolustaja taklaa häntä puhtaasti. Huonoa tuuria on siinä, että HIFK-kapteeni lyö taklauksen voimasta päänsä pleksilasiin. Kyseessä oli jo toinen kerta tällä kaudella, kun Peltonen saa iskun päähänsä. 39-vuotias Peltonen kärsi edellisen aivotärähdyksen syksyllä Jokerien Semir Ben-Amorin hyökkäyksen seurauksena. Tämä saattoi olla osasyynä myös lauantaina tulleeseen vammaan.
– Jos kyseessä on pelaaja, jolle on sattunut aikaisemmin jo, niin hänellä voi olla hidastaneet refleksit ja hidastunut reagointikyky. Riski saada uusi taklaus on tällöin isompi, Hakkarainen toteaa.
Koko kauden vellonut keskustelu jääkiekon väkivaltaisuudesta ja päävammoista on osittain riistäytynyt käsistä. Monilta on päässyt unohtumaan pelin todellinen luonne, johon kuuluu fyysinen peli.
– Jääkiekkoon kuuluu taklaaminen, se on selvä. Taklaamissääntöjä on tiukennettu vuosi vuodelta. Niin sanottujen vakavien taklausvammojen määrä on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Siitä on kansainvälisen jääkiekkoliiton rekisterit ja siitä on Suomesta rekisteriä. Se on selvästi vähentynyt sääntömuutosten ja turvakaukoloiden takia. Jos me taklaukset lähdetään ottamaan pois, niin kyllä se jääkiekko menettää sen yhden elementtinsä, joka kuuluu siihen lajiin, Hakkarainen muistuttaa.
Katso Peltosen loukkaantumiseen johtanut tilanne Katsomo.fistä:
määritellään kartan sijainti