SM-liigavalmentaja tykittää täyslaidallisen kurinpidon suuntaan: "Käsittämätöntä" – kova ehdotus törkytaklausten kitkemiseksi

KooKoon Martin Bergerin puhuttanut taklaus Jukurien kiekottomaan Kristian Tanukseen ei edennyt jääkiekon SM-liigan kurinpitokäsittelyyn. Jukurien päävalmentaja Pekka Kangasalusta ryöpyttää täyslaidallisen kurinpidon suuntaan ja tekee voimakkaan ehdotuksen törkytaklausten kitkemiseksi.

KooKoon Berger taklasi perjantaina kiekottomana luistellutta Jukurien Tanusta rajulla voimalla keskialueen tuntumassa, ja isku kohdistui Kangasalustan mukaan jukurihyökkääjää pähään. Kangasalusta hämmästelee KooKoo-puolustajan tekoa.

– Tämä Tanuksen keissi oli ihan käsittämätön. Mikä aivopieru tuo onkaan, että vedät kiekotonta yhtäkkiä vastapalloon, Kangasalusta lataa MTV Urheilulle.

Olisiko Bergerin taklauksessa ollut kurinpitokäsittelyn paikka?

– Jos nyt katsoo muita viime viikolla tapahtuneita tilanteita, niin ehdottomasti. Minun mielestäni tuo oli kaikista törkein. Kyseessä oli täysin kiekoton pelaaja ja tuollaisesta sai vain estämisjäähyn ja pelirangaistuksen.

– Ajatellaan, että haet normaalin kontrollihaun omista. Ihan rauhassa menet, mutta yhtäkkiä joku tulee ja kolaa sinut yli, ja se on vain estäminen. Ei mahdu minun päähäni millään tavoin, että tuollainen voi mennä läpi.

Kangasalusta ottaa tematiikkaan laajoissa slmänaloissa kantaa ja korostaa, että päähän tullessaan taklaus on sen voimasta riippumatta vaarallinen.

–  Ollaan vuosien saatossa nähty, ettei sen tarvitse aina olla koko kentän vauhdilla ajettava pommi aiheuttaakseen aivovamman, vaan se voi olla joku ihan pieni hipaisu. Monesti kaikkein pahimmat loukkaantumiset ovat tulleet mitättömistä tilanteista, joita ei välttämättä huomata pelin tuoksinassa.

– Kulmassa seisten käytävästä kamppailutilanteesta, jossa jonkun kyynärpää kolahtelee päähän, voi tulla pahempi vaurio kuin ison jään taklauksesta.

"Aika pieni hinta siitä, että toinen saattaa olla aivovammainen loppuikänsä"

Kangasalusta peräänkuuluttaa, että kaikki päähän kohdistuneet taklaukset tulisi tutkia. Niistä tulisi hänen mukaansa lyödä myös sama rangaistus, olivat taklaukset sitten hiljaisia tai kovavauhtisia – "silloin pelaajien ei tarvitsisi arpoa".

– Sanktioiden pitäisi olla helvetin kovia ja samanarvioisia. Minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että v***u otettaisiin vaikka puolet koko kauden liksasta pois. Se on aika pieni hinta siitä, että toinen saattaa olla aivovammainen loppuikänsä.

– Jos tienaat vaikka sata tonnia ja sinulta otetaan saamari viisikymppiä pois, se on loppupeleissä hyvin pieni hinta. Sanktion pitäisi olla niin kova, että se oikeasti tuntuu, pistää miettimään pari kertaa ja tämä loppuu. Nyt ihan älyttömiä juttuja menee läpi.

Nykyisellään pelikieltojen suuruus vaihtelee suuresti, osin myös taklaajan aiemman historian mukaan.

– Minusta on käsittämätöntä, että kun puhutaan samasta asiasta, päähän kohdistuneista taklauksista, (Markus) Kankaanperä voi saada siitä 12 peliä (vuoden 2017 tapaus) ja joku voi saada yhden pelin. Se ei oikein mene minun oikeustajuntaani.

Taklauksia Kangasalusta ei halua itsessään jääkiekosta kitkeä. Hän pitää kovia taklauksia lajiin kuuluvina hienoina elementteinä, mutta:

– Nämä mitä viime viikolla oli, olivat ihan älyttömiä.

– Tunnen tuttuja, joille on tullut lätkästä aivovamma. Se elämä ei ole kovin hääviä siinä kohtaa.

Tanuksen silmä muurautui umpeen

Jukurien onneksi Kristian Tanus selvisi Bergerin taklauksesta ilman aivotärähdysoireita ja palannee tuota pikaa harjoitusvahvuuteen. Lauantaina Tanus ei kuitenkaan pystynyt Vaasassa Sportia vastaan pelaamaan.

– Toinen silmä oli muurautunut niin pahasti umpeen, ettei hän nähnyt sillä. Silloin puhutaan minusta ihan pääkontaktista, jos silmä muurautuu kiinni. Nyt oli yksisilmäisenä vähän vaikea pelata, Kangasalusta kertoo.

Seuraava ottelu Jukureilla on perjantaina Mikkelissä HPK:ta vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat