Pahanhajuisen hengityksen syistä yksi on ylitse muiden

Jos henki haisee pahalle, syyllinen löytyy yleensä peiliin katsomalla.

– Useimmiten se on joku läheinen, joka sanoo, että sinun henkesi haisee pahalta. Ihminen ei välttämättä itse huomaa sitä, koska hajuaisti tottuu hajuihin, hammaslääketieteen professori ja ylilääkäri Jukka Meurman sanoo.

Ylivoimaisesti suurimmat syyt pahanhajuiseen hengitykseen ovat ientulehdus ja parodontiitti.

– Eli laiminlyöty suuhygienia, joka on sitten johtanut pahanhajuisiin bakteereihin ja edellä mainittuihin sairauksiin.

– Taustalla voi olla myös suun sieni-infektio. Erityisesti kieli voi kerätä kaikenlaista moskaa. Jos paha haju johtuu kielestä, niin sitä kannattaa puhdistaa varovasti hammasharjalla harjaamalla. Apteekista saa myös kielen puhdistukseen tarkoitettuja lastoja.

Joskus syy hajuun löytyy suuonteloa syvemmältä.

– Tulehtuneet nielurisat aiheuttavat pahanhajuista hengitystä, samoin nenän ongelmat. Vielä alempana ruokatorvessa närästys voi tehdä hengityksestä pahanhajuisen. Keuhkoistakin voi tulla pahaa hajua syystä tai toisesta. Ongelma voi myös liittyä joihinkin sairauksiin, kuten huonossa hoitotasapainossa olevaan diabetekseen.

– Totta kai myös se, mitä syö, vaikuttaa. Klassinen esimerkki on valkosipuli. Tai jos on muuten hyvin ”kummallinen ruokavalio”, niin kyllä se voi heijastua yleiseen aineenvaihduntaan ja sitä kautta ulostulohengitykseen.

Hajun syy pitää selvittää lääkärissä tai hammaslääkärissä.

– Useimmiten syy tosiaan löytyy ientulehduksesta: syvällä ientaskuissa asuu pahanhajuisia bakteereja. Pitämällä huolta hyvästä suuhygieniasta vaiva helpottaa. Jossain määrin hajua voi myös maskeerata suuvesillä ja -suihkeilla, mutta ne ovat hyvin tilapäinen apu.

– Jotkut potilaat tavallaan neurotisoituvat pahanhajuiseen hengitykseen tai sen luuloon. Puhutaan psykogeenisestä pahanhajuisesta hengityksestä, kun asianomainen itse on sitä mieltä, että hänen henkensä haisee, mutta sitä ei voi mitenkään objektiivisesti todeta. On hyvä muistaa, että jokaisella henki haisee esimerkiksi aamuisin herätessä ennen kuin on pessyt hampaansa, Meurman sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat