Video: Paavo Väyrynen lähtee presidenttikisaan

28:16

Paavo Väyrynen pyrkii presidenttikisaan valitsijayhdistyksen kautta tasavallan presidentti Sauli Niinistön tavoin.

Väyrynen pitää aiheesta tiedotustilaisuuden Helsingissä kello 12. MTV Uutiset näyttää tilaisuuden suorana verkkosivuillaan.

Väyrynen kertoo tiedotteessa antaneensa kannattajilleen suostumuksen ryhtyä keräämään kannattajakortteja valitsijayhdistyksen muodostamiseksi. Jos tarvittava määrä (20 000) kortteja saadaan kerätyksi, valitsijayhdistys muodostetaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivänä 6. joulukuuta.

Väyrynen kertoo myös luopuneensa Kansalaispuolueen puheenjohtajuudesta. Uudeksi puheenjohtajaksi on valittu VTM, agronomi Sami Kilpeläinen.

Väyrynen jatkaa puoluehallituksen jäsenenä. Uusiksi hallituksen jäseniksi on valittu Piia Kattelus ja Tuula Komsi. Kattelus on valittu puolueen varapuheenjohtajaksi.

Tiedotteessa Väyrynen kertoo kuitenkin olevansa Kansalaispuolueen ehdokas seuraavaksi pääministeriksi, jos häntä ei valita tasavallan presidentiksi.

Presidentinvaaleihin ovat ilmoittautuneet ehdolle tasavallan presidentti Sauli Niinistö, keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen, RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds, vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen.

Niinistö on ehdokkaana valitsijayhdistyksen kautta. SDP valitsee ehdokkaansa jäsenvaalilla elokuussa, ehdokkuudesta kisaavat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero.

Presidenttiehdokkaana jo 1988

Väyrynen, 70, on yksi suomalaisen politiikan tervaskannoista. Hän nousi kansanedustajaksi jo 23-vuotiaana vuonna 1970. Hän toimi keskustan kansanedustajana vuosina 1970–1995 sekä 2007–2011. Ministerinä hän on toiminut kahdeksassa eri hallituksessa. Parhaillaan hän on europarlamentin jäsen sekä Helsingin valtuuston jäsen.

Väyrynen toimi keskustan puheenjohtajana vuosina 1980–1990. Presidenttiehdokkaana hän on ollut aiemmin kolmesti, ensimmäisen kerran lähes 30 vuotta sitten vuonna 1988. Väyrynen oli lähellä yltää edellisten, vuoden 2012 vaalien toiselle kierrokselle Sauli Niinistöä vastaan, mutta vihreiden Pekka Haavisto päihitti Väyrysen täpärästi.

Väyrynen on kritisoinut rajusti keskustan nykypolitiikkaa. Helmikuussa 2016 hän perusti uuden Kansalaispuolueen.

3:09

2:22

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja