Paavo M. Petäjä uudesta doping-kohusta: Ei todisteita

Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja Paavo M. Petäjä on yllättynyt uusista ruotsalaistiedoista, jotka vihjaavat laajasta dopingin käytöstä hiihdossa 1990-luvulla.

Ruotsin television SVT:n uusi maastohiihdon dopingia valottava ohjelma Uppdrag Granskning nimeää muun muassa norjalaisen Björn Dählien ja Kazakstania edustaneen Vladimir Smirnovin hiihtäjiksi, joiden veriarvot olivat kilpavuosina epäilyttävän korkeita.

Ohjelman mukaan korkeita veriarvoja ei voida pitää todisteina dopingista, mutta uusien tietojen perusteella kaikki muut vaihtoehdot voidaan sulkea pois.

– Olen yllättynyt ja järkyttynyt erityisesti siitä syystä, että esille tulleet nimet ovat minulle tuttuja henkilöitä. Samoin tuolloin mitatut veriarvot järkyttivät, Petäjä sanoi Radio Novan Enbuske Linnanahde Crew'n haastattelussa.

Ohjelman mukaan esimerkiksi Smirnovilta ja Italian Silvio Faunerilta mitattiin yli 190 hemoglobiiniarvoja. Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n sallima veren hemoglobiinin korkein arvo on nykyisin miehillä 175.

Petäjän mukaan korkeilla veriarvoilla ei voida todistaa systemaattista dopingia.

– En minä pidä tätä vielä näyttönä siitä, että kaikki olisivat käyttäneet. Korkeita veriarvoja on tietyiltä henkilöiltä mitattu, siitähän ei päästä mihinkään. Mutta kuinka ne ovat syntyneet, niin hyvin pitkälle on syytä epäillä, että silloin niin kuin nytkin on käytetty kiellettyjä keinoja veriarvon nostamiseen, Petäjä sanoo.

SVT:n Uppdrag Granskning -ohjelman toimittaja Hasse Svens tutki huippuhiihtäjien veriarvoja neljän vuoden ajan. Hänen lähteenään on muun muassa Suomen ex-päävalmentajalta Kari-Pekka Kyröltä saatu testauslista veriarvoista.

(MTV3)

Katso Kari Lumikeron juttu (Seitsemän uutiset 27.2.2013)

Lue myös:

    Uusimmat