Mainos

Paavi Franciscus tulee huomenna Ruotsiin – vaatimaton kirkonpäämies ei halua majoittua palatsiin vaan vieraskotiin

2:03

Katolisen kirkon päämies, paavi Franciscus saapuu Etelä-Ruotsiin huomenna.

Paavi osallistuu uskonpuhdistuksen eli reformaation merkkivuoden tilaisuuksiin. Reformaation alkamisesta on pian kulunut 500 vuotta.

Alkuviikon aikana paavi esiintyy myös suurissa yleisötapahtumissa Malmössä. 

Irja Askola: Paavi Franciscus on symbolisten tekojen mestari

Paavi Franciscusta on kuvattu uudistusmieliseksi ja vaatimattomaksi paaviksi.

Helsingin luterilainen piispa Irja Askola kehuu paavi Franciscusta suurisydämiseksi symbolisten tekojen mestariksi, joka hallitsee kommunikaation. Askola, joka tapasi paavin viime tammikuussa Vatikaanissa. 

– Franciscus ei ole sinänsä katolisen kirkon oppia muuttanut, mutta hän on pystynyt välittämään valinnoillaan, teoillaan ja puheenvuoroillaan kuvaa välittävästä, köyhiä tuntevasta sekä ennakkoluuloista riisuuntuvasta kirkosta, Askola arvioi.

Paavi on muun muassa kutsunut köyhiä lounaalle, pessyt vankien jalkoja ja majoittanut pakolaisia Vatikaaniin. Lisäksi hän on kehottanut pyytämään anteeksi tapaa, jolla esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä on kohdeltu.

Franciscusta on kuvattu uudistusmieliseksi ja vaatimattomaksi. Vatikaanissa hän ei asu paavin palatsissa vaan vieraskodin yhteydessä.

– Varmasti hän on reformipaavi omalla tavallaan. Hän pyrkii selvästi yksinkertaisuuteen virassaan, Helsingin katolinen piispa Teemu Sippo arvioi. 

Katolinen ja luterilainen kirkko lähentyneet toisiaan 

Paavi saapuu huomenna Etelä-Ruotsiin muistamaan uskonpuhdistuksen merkkivuotta.

Noin 500 vuotta sitten alkanut reformaatio johti sittemmin protestanttisten yhteisöjen irtautumiseen katolisesta kirkosta. Sieltä juontaa juurensa myös luterilaisuus.

Viime vuosikymmeninä kirkkokunnat ovat taas lähentyneet toisiaan.

– On ollut paljon kanssakäymistä ja dialogia kirkkojen välillä. Keskinäistä ymmärrystä ja hyväksymistä, Teemu Sippo sanoo.

Nainen ei kelpaa katolisille papiksi

Erojakin edelleen on. Esimerkiksi naispappeuteen katolinen kirkko suhtautuu yhä kielteisesti. Keskustelua naisten asemasta kirkossa silti käydään.

– Paavi on nimittänyt toimikunnan keskustelemaan naisista diakonin virassa, yliopistonlehtori Minna Hietamäki Helsingin yliopistosta kertoo yhden esimerkin.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoja katolinen kirkko ei aio hyväksyä. Sippo kuitenkin arvioi, että suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on entistä ymmärtävämpi.

– Ehkä siinä on ollut jonkinlaista kehitystä avoimempaan ja myönteisempään (suuntaan).  

Paavi Franciscus on Jorge Mario Bergoglio

–Argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio, 79, valittiin paaviksi maaliskuussa 2013. Hän otti nimen Franciscus I ja on ensimmäinen paavi Latinalaisesta Amerikasta. 

–Alkuviikosta paavi Franciscus osallistuu Etelä-Ruotsissa uskonpuhdistuksen eli reformaation 500-vuotistilaisuuksiin. Hän esiintyy myös suurissa yleisötapahtumissa. 

-Reformaatio sai alkunsa 1510-luvulla Martti Lutherin uudistuspyrkimyksistä. Uskonpuhdistus johti sittemmin muun muassa luterilaisten erkaantumiseen katolisesta kirkosta. 

–Viime vuosikymmeninä kirkkokuntien välit ovat parantuneet. Niin kutsutuissa ekumeenisissa keskusteluissa kirkot ovat pyrkineet etsimään yhteisiä näkemyksiä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.