Päättyikö Aarnion tapausten käsittely tähän? Entä miksi Aarnio istuu vain kolme vuotta vankilassa? Ja mihin vankilaan Aarnio päätyy? – MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä kertoo

Mikä on Jari Aarnion kohtalo? – MTV:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä avaa tilannetta 8:00

Helsingin hovioikeus määräsi Helsingin huumepoliisin ex-päällikölle Jari Aarniolle eilen kymmenen vuoden vankeustuomion törkeistä huumerikoksista. Vuosikausia kestänyt asian käsittely ei kuitenkaan ole vielä täysin tullut päätökseensä.

– Hyvin todennäköisesti tultiin väliasemalle. Tässä puhutaan Suomen laajimmasta poliisikorruptiotapauksesta, jossa huumepoliisin päällikkö häikäilemättömästi käytti virkaansa hyväksi pyörittäessään satojen kilojen hasisjuttua, summaa rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Hän muistuttaa kuitenkin, että vielä on käsittelemättömiä tapauksia. 

– Poliisin virkarikosoikeudenkäynti siirtyy todennäköisesti vielä hovioikeuden käsiteltäväksi ja siinä on Aarnio mukana. Lisäksi tutkinnassa on edelleen Volkan Ünsalin palkkamurha. Sen kohdalla pitää selvittää, sekaantuiko Aarnio jotenkin miehen murhaan niin, ettei hän etukäteen sitä estänyt.

Vaikka moni asia jää Sipilän mukaan vielä askarruttamaan, hovioikeuden päätös tuomiosta on nyt selvä. Sipilä kertoo, kuinka kymmenet ihmiset ovat kysyneet vuosien varrella Aarnion syyllisyydestä.

– Nyt voin todeta, että kyllä hän on syyllinen. Näyttö on niin musertava Aarniota vastaan. Vaikka se tuntuu uskomattomalta, niin se on vain nyt syytä hyväksyä.

Miksi Aarnion vankilatuomiosta on jäljellä enää kolme vuotta? 

Aarnio sai nyt huumerikoksesta rangaistukseksi 10 vuotta ehdotonta vankeutta. Lisäksi hänet on aiemmin tuomittu Trevoc-seurantalaitetapauksesta kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Suomessa ensikertalainen rikoksentekijä istuu yleensä poikkeuksetta vain puolet vankeustuomiostaan, näin on todennäköisesti myös Aarnion kohdalla. 

– Siinä tullaan kuuteen ja puoleen vuoteen. Aarnio ollut tutkintavankeudessa tästä kolme ja puoli vuotta. Kun tämä aika vähennetään siitä kuudesta ja puolesta vuodesta, siihen jää noin kolme vuotta.

Sipilä kertoo, että useat ihmiset ovat ihmetelleet sitä, miksi Aarnio tuomitaan ensikertalaisena, vaikka hänet on jo tuomittu Trevoc-tapauksesta.  

– Se selittyy sillä, että Trevoc-tapaus tapahtui samaan aikaan kuin huumejutut, mutta ne erotettiin teknisesti omiksi jutuikseen.

Missä vankilassa Aarnio on seuraavat kolme vuotta?

Aarnio on tutkintavankeuden aikana ollut Vantaan vankilassa. Loput vankeudesta hän istuu Helsingin vankilassa. 

– Ennen tuomiota mietittiin, suorittaisiko Aarnio tuomionsa Vantaan vankilassa, jossa on hyvät eristysmahdollisuudet. Vantaalla on kuitenkin vain tutkintavankeja, joten hänet päätettiin sijoittaa Sörnäisiin (Helsingin vankilaan).  Mitä ilmeisimmin häntä ei kuitenkaan voi laittaa siellä yleiselle osastolle, juurikin poliisitaustansa takia, joten hän on enemmän tai vähemmän eristyksisä. 

Lue myös:

    Uusimmat