Vapautuminen tutkintavankeudesta on Jari Aarniolle "iso, vaadittu ja toivottu asia", sanoo asianajaja

Jari Aarnion asianajaja hovioikeuden vapauttamispäätöksestä:"Iso asia" 3:08
Jari Aarnion asianajaja hovioikeuden vapauttamispäätöksestä: "Iso asia"

Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion vapautuminen tutkintavankeudesta otettiin puolustuksessa ilolla vastaan. 

Helsingin hovioikeus on päättänyt vapauttaa murhasta syytetyn Jari Aarniontutkintavankeudesta. 

Helsingin huumepoliisin ex-pomo on ollut tutkintavankina vuonna 2003 tapahtuneeseen niin kutsuttuun Vuosaaren palkkamurhaan liittyen.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoo puhelimitse suorassa Viiden jälkeen -lähetyksessä, että hän on ollut yhteydessä päämieheensä Aarnioon. 

– Kun tämä oli vaadittu ja toivottu ratkaisu, hän on erittäin tyytyväinen siihen, että hovioikeus tähän päätyi, Leppiniemi kuvailee selvästi hymyillen langan toisessa päässä. 

Kertooko vapautuminen jotain Aarnion syyttömyydestä?

Vapautuminen tutkintavankeudesta oli todella toivottu puolustuksen osalta, sillä Aarnio vaati vapauttamistaan jo hovioikeuden pääkäsittelyssä.

– Aarnio vaati loppulausunnossaan, että hänet vapautetaan tutkintavankeudesta siinä vaiheessa, kun hovioikeus tekee päätösharkintaa.

– Tänään hovioikeus antoi päätöksen, ettei ole enää edellytyksiä pitää Aarniota vangittuna tämän murha-asian vuoksi, Leppiniemi muotoilee. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Onko Aarnio syytön vai ei – sitä ei vielä tiedetä. 

Leppiniemi huomauttaa, että tuomio asiassa annetaan ainakin näillä näkymin helmikuun alussa, ja lopputulosta on ennen sitä vaikea arvioida. 

– Puolustajana en halua ennakoida, mitä tämänpäiväinen vapauttamisratkaisu tarkoittaa. 

Myöskään tapauksen syyttäjä, valtionsyyttäjä Mikko Männikkö ei vielä halua sen syvällisemmin arvioida, mitä Aarnion vapautuminen tutkintavankeudesta tarkoittaa.  

– Kaikki mahdollisuudet ovat auki. Yksi vaihtoehto on, että hovioikeus on asiaa pitkälle arvioinut ja päätynyt esimerkiksi siihen, että kyseeseen voisi tulla määräaikainen rangaistus. 

– Toinen vaihtoehto on, että ylipäätään vangittuna pitämisestä ei pidetä tarpeellisena, vaikka asian lopputulosta ei olisi päätettykään, syyttäjä selventää. 

"Se on Rikosseuraamuslaitoksen asia"

Aarnio on istunut jo aiemmin vankeusvankina rangaistustaan vanhassa, suuressa huumevyyhdissä, jossa hänet tuomittiin 13 vuoden vankeuteen.

Hovioikeuden tämänpäiväinen ratkaisu ei siis tarkoita vielä sitä, että Aarnio pääsisi kävelemään vankilasta suoraan vapauteen.

Hänen asemansa vain muuttuu tutkintavangista vankeusvangiksi, mikä parantaa hänen asemaansa jossain määrin.

– Hän on istunut jo niin pitkään, että lähitulevaisuudessa hänellä olisi mahdollista päästä valvottuun koevapauteen, mutta se on Rikosseuraamuslaitoksen asia, Leppiniemi toteaa.

Jari Aarnio vapautetaan tutkintavankeudesta - näin kommentoi Aarnion puolustusasianajaja 4:07
Jos Aarnio todettaisiin ensi vuoden puolella hovioikeuden tuomiossa syyttömäksi, voisiko hän saada jonkinlaisia korvauksia?

Lue myös:

    Uusimmat