Rikostoimittajan analyysi: Helsingin hovioikeus antaa Aarnion murhajutun tuomion – tässä vaihtoehdot

Millaisia vaihtoehdoja Aarnion viimeisessä rikosjutussa on? MTV Uutisten rikostoimittaja Jarkko Sipilä käy niitä läpi tässä jutussa. 

Helsingin hovioikeuden on määrä antaa päätös perjantaina kello 11 ns. Volkan Ünsalin murhajutussa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion murhasta elinkautiseen, koska tämä ei estänyt murhaa. Syytteessä oli myös alamaailman nimihahmo Keijo Vilhunen, mutta hänen syytteensä hylättiin.

Tapaus nivoutuu Helsingissä 2003 murhattuun Volkan Ünsaliin. Aikanaan murhasta tuomittiin neljä alamaailman miestä. Aarnio-vyyhdin myötä on kuitenkin selvinnyt, ettei jutun tutkinta aikanaan sujunut kuten luultiin. 

Syyttäjän mukaan Vilhunen oli juonimassa Ünsalin murhaa, josta Aarnio oli saanut tietoa. Aarnio ei kuitenkaan estänyt sitä.

Vilhusen mukaan hän yritti estää henkirikoksen välittämällä tietoa Aarniolle. Aarnion mukaan hänellä ei ollut murhasta etukäteistietoa.

Millaisia vaihtoehtoja jutussa on?

Mutta millaiseen päätökseen hovioikeus voi päätyä? Tässä eri vaihtoehdot. 

ELINKAUTINEN: Hovioikeus voi todeta Aarnion syylliseksi murhaan käräjäoikeuden tavoin ja langettaa elinkautisen.

EI RANGAISTUSTA: Hovioikeus voi todeta, ettei Aarniolla ollut etukäteistietoa murhasta. Se voi myös katsoa, ettei syyttäjän rakentama epävarsinainen laiminlyöntirikos -kuvio ole kestävä. Näissä tapauksissa Aarnio ei saa rangaistusta, vaan syyte kaatuu.

Tähän vaihtoehtoon viittaisi se, että hovioikeus päätti joulukuussa vapauttaa Aarnion murhajutun tutkintavankeudesta. Toisaalta Aarnio istuu edelleen huumetuomiotaan vankilassa.

VUOSITUOMIO: Hovioikeus voi langettaa Aarniolle myös vuosituomion. Tämä voisi tulla kyseeseen, jos teko jostain syystä katsottaisiin Aarnion osalta tapoksi.

Vuosituomio tulisi kyseeseen, jos hovioikeus tuomitsisi Aarnion avunannosta murhaan. Avunantotuomio edellyttää murhan toteuttamisen edistämistä.

Aarnio voidaan tuomita vuosirangaistukseen myös murhasta. Hovioikeus voi luopua elinkautisesta, jos se katsoisi Aarnion roolin selvästi pienemmäksi kuin muiden.

Alennuksia

Jos hovioikeus päätyisi Aarnion osalta vaikkapa 7 vuoden vuosituomioon avunannosta murhaan, Aarnion istuttavaksi siitä tulisi korkeintaan kaksi vuotta. 

Tässä tulisi sovellettavaksi rikoslain niin sanottu paljousalennus. Eli rangaistukset yhdistettäisiin, koska Volkan Ünsalin murha tapahtui ennen huumejuttuja.

Törkeästä huumerikoksesta voidaan tuomita enintään 10 vuotta. Jos niitä on useampia, yhteinen rangaistus voi olla enintään kolme vuotta pidempi. Aarniolla oli ja rangaistus oli maksimi 13 vuotta. 

Tapon tai murhan avunannon maksimi rangaistus on 12 vuotta vankeutta, joten kolmen vuoden lisän myötä enimmäisraja nousee viiteentoista vuoteen. Näin Aarnio ei voi saada kahta vuotta enempää.

Samat vaihtoehdot sopivat Vilhuseen, joka tosin sai huumejutussa vain 10 vuotta. Näin vuosituomio voisi tietää Vilhuselle vielä viittä lisävuotta vankilassa.

Vankilavaihtoehdot

Ensikertalaisena Aarnio istuu jo saamastaan 13 vuoden tuomiosta puolet eli 6,5 vuotta. Se tulee täyteen tämän vuoden kesäkuussa, jolloin hän on vapautumassa.

Elinkautisen myötä Aarnio pysyisi vankilassa ainakin vielä kymmenisen vuotta.

Kahden vuoden lisätuomio nykyiseen kolmeentoista vuoteen pidentäisi Aarnion istumista vuodella.

Syytteen hylkääminen tarkoittaisi sitä, että Aarnio vapautuu kesällä. Aarnio on hakenut koevapauteen jo joulukuussa, mutta sitä ei rikosseuraamuslaitos ole toistaiseksi myöntänyt.

Valvottu koevapaus tarkoittaa sitä, että vangin jalkaan laitetaan panta ja hänen liikkeitään seurataan. Edellytyksenä on asunto, työpaikka ja päihteettömyys. 

Korkein oikeus?

Hovioikeuden tuomiosta voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Tässä valitusluvan aiheena voisi olla tämä epätavallisen laiminlyöntirikoksen tulkinta eli se, miten virkamiehen vastuuta tulkitaan.

Se on selvää, että puolustus hakee valituslupaa, jos Aarnio saa elinkautisen. Syyttäjäkin sen voi tehdä, jos syytteet hylätään.

Lue myös:

    Uusimmat