Talven hyytävin herätys monin paikoin Suomea – yhdellä paikkakunnalla mitattiin –34,3

3:06
Pitkälle itsenäisyyspäiväviikonlopulle lunta ja pakkasta – katso ennuste

Tämän talven toistaiseksi alin pakkaslukema, 34,3 miinusastetta, on mitattu Utsjoen Kevojärvellä Pohjois-Lapissa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoi ennen yhtä päivällä, että lämpötila Kevojärvellä oli lämmennyt aamusta –31,2 asteeseen.

Myös pakkasennätyksistään tunnetussa Kittilän Pokassa on ollut viileä aamu, sillä aamukymmenen aikoihin siellä mitattiin Viljamaan mukaan –32,6 astetta.

Sunnuntaiaamu on ollut monin paikoin talven toistaiseksi kylmin. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa Juuassa on mitattu –32,1 asteen lukema.

Lämpimintä on ollut Ahvenanmaalla, jossa oli keskipäivän aikoihin noin –8 astetta. Pääosin aamun ja aamupäivän lämpötilat vaihtelivat Etelä-Suomessa –15:n ja –20:n välillä.

Lappeenrannan Konnunsuolla mitattiin aamulla 22,7 pakkasastetta.

Sää on laajasti aurinkoinen

Sunnuntain sää on Suomessa laajasti aurinkoinen. Viljamaan mukaan itärajan takaa Vienanmereltä virtaa Suomeen kosteampaa ilmaa, minkä vuoksi Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa on jonkin verran matalaa pilveä.

– Samoin Lapin länsiosassa on matalaa pilveä, mutta muuten on kyllä laajalti selkeää, Viljamaa sanoo.

Viljamaan mukaan ilman virtaussuunta on tällä hetkellä koillisesta.

– Yleensä se arktinen, kylmä ja kuiva ilmamassa lymyilee Jäämerellä. Varsinkin jos virtaussuunta tulee Siperian yli mannerta pitkin, niin ilma on hyvin kuivaa ja kylmää, kun se saapuu Suomeen.

Pakkasvaroitukset jatkuvat

Koko Suomessa on sunnuntaina voimassa pakkasvaroitus. Pakkasvaroitusta lupaillaan myös huomiselle itsenäisyyspäivälle. Vaikka monet isot tapahtumat on peruttu, luvassa on esimerkiksi ylioppilaiden soihtukulkueita ja seppeleenlaskutilaisuuksia. Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkasvaroitus kannattaa ottaa huomioon ulkona järjestettäviä tapahtumia suunnitellessa. Esimerkiksi astmaatikoilla pakkanen voi vaikeuttaa hengitystä.

Itsenäisyyspäivää edeltävänä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä pakkanen voi Viljamaan mukaan kiristyä Pohjois-Karjalassa ja Lapissa jälleen –30 asteeseen.

– Hyvin voi maan keskiosassakin olla –25 asteen pakkasia.

Viljamaan mukaan etelässä pakkasta on huomenna –10:stä –15 asteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja