Vappu ei yllä eilisiin lämpöihin – tällaisessa säässä juhlitaan

Maanantai 29.4. Vappupäivänä lämpöä ja aurinkoa 3:09
Katso myös tuore sääennuste: Vapuksi lämpöä ja aurinkoa!

Vappuaatto alkaa epävakaisena suuressa osassa maata, mutta aamulla sää selkenee etenkin maan etelä- ja länsiosassa, ennusti Ilmatieteen laitos myöhään maanantaina. Iltapäivällä voi tulla paikoin vesi- tai räntäsateita maan keskivaiheilla.

Maan etelä- ja keskiosassa on päivällä enimmäkseen selkeää, alueen pohjoisosassa paikoin vähän pilvisempää ja lähinnä Pohjois-Karjalassa vielä vähän vesisadetta. Päivän ylin lämpötila on 10–19 lämpöasteen tietämillä, ja viileintä kerrotaan olevan alueen pohjoisosassa.

Maan pohjoisosassa sää poutaantuu ja selkenee päivällä lännestä alkaen, mutta alueen eteläosassa voi olla iltapäivästä vielä paikoin tihku- tai räntäsateita. Pohjois-Lapissa on enimmäkseen poutaa. Päivän ylin lämpötila on 1–6 lämpöastetta, mutta alueen eteläosassa voi olla 5–10 astetta.

Ajokeli voi olla yöllä ja aamulla huonoa maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia ja alueen eteläosia lukuun ottamatta.

Maanantaina tähän astinen mittaushuippu

Vappu jäänee maanantaita viileämmäksi. Maanantaina 20 lämpöasteen raja ylittyi usealla mittauspisteellä pääosin maan eteläosassa, Ilmatieteen laitokselta kerrottiin. Päivän korkein lukema, 20,8 astetta, mitattiin sekä Hyvinkäällä että Mikkelissä. Maanantain mittaushuippu oli samalla kuluvan vuoden korkein mitattu lämpötila.

– Kaikkein lämpimintä ilmamassa on ollut Suomessa maanantaina. Tiistai ja keskiviikko jäävät hieman viileämmiksi, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala sanoi maanantaina iltapäivällä.

Vappuna on viimeksi mitattu 20 asteen lämpötiloja vuonna 2008. Moisiin lämpöihin päästiin laajalti maan etelä- ja keskiosassa.

– Sisämaassa 20 lämpöasteen raja voi paikoin ylittyä riippuen siitä, miten hyvin aurinko pääsee lämmittämään, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pia Isolähteenmäki arvioi niin ikään maanantaina iltapäivällä.

Tällainen on vapun sää 2:46

Videolla Rintaniemi näyttää sääkartoilla, missä lämpimintä vappua tullaan viettämään.

Lue myös:

    Uusimmat