Viime yönä oli pakkasta lähes koko maassa! Mutta nyt luvassa on kesäinen käänne – katso ensi viikon ennuste yli sadalle paikkakunnalle

Hallaa oli viime yönä monin paikoin lähes koko maassa.

Viime yö oli syksyn ensimmäinen pakkas- ja hallayö laajalti koko maassa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Kylmintä oli Lapissa Sallan kirkonkylällä, jossa yön alin lämpötila oli –4,7 astetta.

Pakkasia on mitattu tänä syksynä aiemminkin maan pohjois- ja keskiosissa, mutta nyt ne ylsivät etelään saakka. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa Konnunsuon asemalla mitattiin alimmillaan –2,3 astetta pakkasta. Uudellamaalla Vihdissä puolestaan yön alin lämpötila oli –1,9 astetta.

–  Esimerkiksi paikoissa, joissa on järviä lähistöllä, mentiin pakkasen puolelle, päivystävä meteorologi Hannu Valta sanoo.

Hänen mukaansa lunta ei ole ainakaan Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla mitattu.

–  Nollaa näyttää. Toki Lapin tuntureilla saattaa jossain olla jo lunta, mutta ei meidän asemilla, Valta tuumaa.

Myös hallaa eli maanpinnalta mitattua pakkasta oli viime yönä lähes koko maassa.

Lännessä ensi viikolla yli 15 astetta

Vallan mukaan talvi ei kuitenkaan ole yksistä yöpakkasista huolimatta vielä alkanut. Alkavalla viikolla Suomeen virtaa lännestä lämpimämpää ilmaa, jonka myötä sää lauhtuu.

–  Ensi yönä on vielä paikoin hallaa ja pakkasta, mutta todennäköisesti vähemmän kuin viime yönä. Viikolla mennään sitten lauhempiin lukemiin, Valta sanoo.

Lämpimämpää säätä on luvassa koko maahan, mutta etenkin lännessä lämpötila liikkuu ensi viikolla 15 asteen yläpuolella.

–  Vähän se toki riippuu siitä, miten aurinko pääsee paistelemaan. Joka tapauksessa Suomeen näyttäisi muutaman kylmän päivän jälkeen tulevan jopa tavanomaista lämpimämpää säätä, Valta sanoo.

Viiden vuorokauden supersääennuste yli 100:lle paikkakunnalle:

Lue myös:

    Uusimmat