Mainos

Päätös biotunnisteista tehdään keväällä

Suomi päättää vielä tänä keväänä, valmistetaanko USA:n vaatima tietosirun sisältämä passi lokakuun määränpäivään mennessä. Turisteille uudet passivaatimukset merkitsevät ylimääräistä työtä ja rahanmenoa.

Viime viikon alusta lähtien Yhdysvaltain rajalla on maahantulijoilta otettu sormenjäljet ja valokuva. Uudet muodollisuudet koskevat vielä kuitenkin vain sellaisia matkustajia, joilta vaaditaan viisumi.

Suomen ja 26 muun maan turistit eivät viisumia alle kolmen kuukauden matkalla tarvitse, eikä sormenjälkiäkään tarvitse luovuttaa - ainakaan vielä. Lokakuun 26. päivään mennessä Yhdysvallat kuitenkin vaatii näiltäkin tulijoilta koneellisesti luettavan passin, joka sisältää biotunnisteen. Harvat listalla olevat maat pystyvät valmistamaan uudenlaisen passin aikataulussa. Paitsi Suomi.

- Me emme tiedä mitään muuta maata, joka pystyisi sen tällä aikataululla toteuttamaan. Me joudumme tietysti vähän miettimään sitä, että haluammeko me olla ainoa maa, pohtii projektipäällikkö Tommi Rakshit sisäasiainministeriöstä.

Lähes kaikki suomalaiset passit ovat jo koneluettavia. Uutta passeissa olisi tietosivulle kiinnitettävä biometrinen tunniste eli tietoa sisältävä mikrosiru. Suomen kannalta oleellista onkin, muuttuuko teknologia vielä.

Mikäli passi on hankittu ennen lokakuun määräpäivää, on se voimassa vanhentumiseensa saakka. Yhdysvaltain rajaviranomaiset ehkä kuitenkin ottavat sormenjäljet ja valokuvan.

Mikäli passin hankkii vasta määräpäivänä tai sen jälkeen, on passissa oltava biometrinen tunniste. Jos niitä ei vielä ole maassa saatavilla, pitää passin lisäksi hankkia viisumi Yhdysvaltain suurlähetystöstä. Viisumi maksaa tällä hetkellä 85 euroa.

Mikrosiru nostaa passin hintaa ainakin kymmenellä eurolla yli 50 euroon. Todennäköistä on, että ajan myötä kaikki suomalaiset passit muuttuvat mikrosirullisiksi, oli Yhdysvaltoihin asiaa tai ei.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.01.2004.).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.