Päätoimittajalta: Koronan uhka väistyy rokotusten myötä – myös uutisoinnissa MTV Uutiset palaa normaaliin

Samalla kun maan hallitus ottaa tärkeät lainsäädännölliset askeleet kohti olojen kaikinpuolista normalisoimista, myös MTV Uutiset normalisoi koronauutisointiaan. Aihe ei kuitenkaan katoa otsikoista, sillä taudin ja rajoitusten seurauksia joudutaan hoitamaan vielä kauan, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

Koronaviruspandemia ja sen vaikutukset ovat hallinneet julkisuutta niin meillä kuin maailmalla yli puolitoista vuotta. Se on pitkä aika. Vastaavaa päivästä toiseen kestänyttä uutisjatkumoa saa hakea, todennäköisesti pitää palata toisen maailmansodan päiviin 1940-luvulle.

Olemme seuranneet päivittäisiä tartuntalukuja, raportoineet sairaaloiden potilasmääristä ja koronakuolemista. Olemme kertoneet yleisölle, miten maan hallitus ja viranomaiset yrittävät pandemiaa suitsia. Emme ole jättäneet kertomatta päättäjien keskinäisestä, välillä kipakaksikin äityneestä eripurasta, miten pandemiaa pitäisi hoitaa.

Viime kuukausina yhä suuremman huomion uutisoinnissamme ovat saaneet koronarajoitusten aiheuttamat haitat. Samaan aikaan, kun itse tauti on rokotusten myötä lakannut uhkaamasta ihmisten terveyttä tai henkeä koko väestöä koskevassa mitassa, yhä ilmeisimmäksi ovat käyneet rajoituksista aiheutuvat vahingot ihmisten toimeentuloon ja terveyteen, ennen kaikkea mielenterveyteen.

Rajoitukset ovat iskeneet vanhuksiin, koululaisiin, opiskelijoihin ja kaikkiin niihin perheisiin, joiden toimeentulo on ollut riippuvainen rajoitetuista elinkeinoista. Suoraan rajoituksista kärsineitä ovat myös ne, joiden sairaudet ovat jääneet hoitamatta tai jotka koronapelon vuoksi eivät ole uskaltautuneet hakemaan tarvittavaa hoitoa.

Haitat ovat koskettaneet ja koskettavat satoja tuhansia suomalaisia.

Onneksi muutos on nyt käsillä. Niin johtavat terveydenhuollon asiantuntijat kuin vihdoin myös maan hallitus viitoittavat tietä kohti normaalia.

– Jos täysin rokotettuna ei voi elää normaalisti, niin sitten ei voi varmaan koskaan elää normaalisti, tiivisti Tampereen yliopiston rokotetutkimuksen johtaja Mika Rämet  Iltalehden haastattelussa.

– Ei ole väliä, paljonko koronavirusta on, jos siihen ei sairastuta vakavasti, Rämet jatkoi.

– Ihan kuukauden parin sisällä meillä on rokotuskattavuus siinä mallissa, että voidaan varmasti palata normaaliin, THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan kertoi viime viikolla MTV Uutisille, että 80 prosentin rokotekattavuus on se maali, jonka saavuttamisen jälkeen rajoituksista voidaan luopua.

Samalla kun maan hallitus ottaa tärkeät lainsäädännölliset askeleet kohti olojen kaikinpuolista normalisoimista, myös MTV Uutiset normalisoi koronauutisointiaan.

Päivittäistä tautilukua ei enää pääsääntöisesti uutisoida, ja painotus seurannassa on ennen kaikkea rokotuskattavuudessa sekä ns. tautitaakassa eli siinä, minkä verran tautitapaukset kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää.

Silti voimme luvata, että koronapandemia pysyy otsikoissa. Koronarajoitusten oheisvahinkojen korjaaminen vie aikaa ja vaatii yhteiskunnallisia panostuksia. Rajoituksista koitunutta taloudellista laskua maksavat suomalaiset veronmaksajat vielä vuosikymmeniä.

Itse viruksen kanssa voi kuitenkin elää, ja se tulee näkymään sekä uutisissa että ajankohtaisohjelmissamme.

Painopisteen muutos toivottavasti osaltaan hälventää niitä pelkoja, joita pandemiasta on monelle suomalaiselle viimeksi kuluneiden puolentoista vuoden aikana aiheutunut.

Myös koronapandemian hoidossa tehdyt virheet on syytä läpivalaista. Ei syyllisten etsimisen vuoksi, vaan siksi, ettei virheitä toistettaisi.

Lue myös:

    Uusimmat