Mainos

Pääministeri Sipilä huolissaan Donald Trumpin linjauksista

1:06

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viime viikon Euroopan-vierailu jätti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Erityisen huolestuttavaa Sipilän mielestä on Yhdysvaltain ilmastopoliittinen asemoituminen.

– Olisi Suomen, Euroopan ja koko maailman etu, että Yhdysvallat pysyisi sitoutuneena Pariisin ilmastosopimukseen. Tässä asiassa kehitystä ei pysty muuttamaan silmiä ummistamalla, Sipilä sanoi antaessaan eduskunnalle pääministerin ilmoituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön muutoksesta.

Euroopan turvallisuustilanne ei Sipilän mukaan ole viime kesän jälkeen olennaisesti muuttunut. Krimin ja Itä-Ukrainan tilanteessa ei ole tapahtunut muutosta parempaan, minkä takia EU:n pakotepolitiikka Venäjää kohtaan jatkuu entisellään.

– Samalla kahdenvälinen vuoropuhelu Venäjän kanssa on olennaista. Kukaan ei voita siinä, että ongelmista ei puhuta, Sipilä painotti.

Sipilä sanoi Suomen olevan tyytyväinen yhtenäisyyteen, jolla 27 EU-maata on edennyt Britannian EU-eron valmisteluissa. Sipilän mukaan vasta myöhemmin nähdään, millaisia kielteisiä taloudellisia, poliittisia tai turvallisuusvaikutuksia Suomelle brexitistä koituu.

– Voittajia tässä prosessissa ei ole, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan käynnissä on "yksi historian murrosvaiheista".

– Tyypillistä näille murrosvaiheille on se, että monet kansainväliset pelisäännöt eivät entiseen tapaan toimi tai niitä ei kunnioiteta. Murrosvaiheet eivät myöskään kestä ikuisesti, vaan päättyvät väistämättä yhteisten pelisääntöjen vahvistamiseen tai uuden rakentamiseen. Tämän vuoksi historian murroskohdissa ei koskaan pidä luopua toivosta, Sipilä pohdiskeli pääministerin ilmoituksessaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.