Presidentti Niinistö Britannian parlamentin brexit-väännöstä: "En ole ymmärtänyt pitkään aikaan, mistä siellä äänestetään"

Suomen ja Saksan presidenttien Sauli Niinistön ja Frank-Walter Steinmeierin mukaan brexit on jo aiheuttanut merkittävää vahinkoa myös EU:lle, ei vain Britannialle.

Poliitikkojen kyvyttömyys hallita poliittisen päätöksen toimeenpanoa syö uskottavuutta poliittiseen päätöksentekoon laajemminkin, Steinmeier arvioi.

–  Pelissä on eurooppalaisten instituutioiden uskottavuus, Steinmeier sanoi.

Presidentit puhuivat Naantalissa tämän vuoden Kultaranta-keskustelujen alkajaisiksi.

Niinistön mukaan EU:n linja Britannian EU-eron suhteen on ollut koko ajan selkeä, mutta se on ehkä sekoittunut jatkuvaan hämmentävään uutisvirtaan Lontoosta.

–  En ole ymmärtänyt pitkään aikaan, mistä siellä äänestetään, Niinistö arvioi Britannian parlamentin toistuvia brexit-käsittelyjä.

Presidenttien puheenvuoroissa ja keskusteluissa peräänkuulutettiin EU:lle selkeämpää ääntä ja yhteisten etujen puolustamista. Steinmeier kaipasi poliittisilta johtajilta enemmän itseluottamusta ja optimismia sääntöperusteisen kansainvälisen järjestyksen ja liberaalin demokratian puolustamiseen niin Euroopassa kuin maailmalla.

–  Emme ole vielä hävinneet taistelua ja minusta meillä on etu puolellamme. -- Jos poliitikot ja liberaali demokratia eivät tarjoa ratkaisuja, niin kuka sitten? Itsevaltaiset järjestelmät keskittyvät huolehtimaan vakaudesta, mutta eivät tulevaisuudesta, Steinmeier sanoi.


Lue myös:

    Uusimmat